Voorbeschouwing Veenendaal-Veenendaal Classic 2023 | Titelverdediger Groenewegen op zoek naar vijfde zege in eigen land Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Veenendaal-Veenendaal Classic 2023 | Titelverdediger Groenewegen op zoek naar vijfde zege in eigen land

Voorbeschouwing Veenendaal-Veenendaal Classic 2023 | Titelverdediger Groenewegen op zoek naar vijfde zege in eigen land

Koers op Nederlandse bodem, want aanstaande zaterdag wordt de Veenendaal-Veenendaal Classic verreden! Stiekem is het toch wel een beetje dé koers van Dylan Groenewegen (Team Jayco AlUla), daar hij al vier keer wist te winnen én als titelverdediger aan de start verschijnt. In de Leiderstrui neemt u mee door alle ins en outs!

Vorig jaar wist Groenewegen een massasprint van 44 man naar zijn hand te zetten. Op de korte klimmetjes werd de groep wel flink uitgedund, maar niet zodanig dat de sprinters in de problemen kwamen. Gerben Thijssen (Intermarché-Circus Wanty) en Arnaud De Lie (Lotto-Dstny) mochten mee het podium op. Tipje van de sluier: zij zijn er dit jaar niet bij.

Praktische informatie Veenendaal-Veenendaal Classic 2023

  • Zaterdag 20 mei
  • Veenendaal-Veenendaal (175,8 kilometer)
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.1

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, beklimmingen en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Veenendaal-Veenendaal Classic 2023

2022 Dylan Groenewegen
2021 Niet verreden
2020 Niet verreden
2019 Zak Dempster
2018 Dylan Groenewegen
2017 Luka Mezgec
2016 Dylan Groenewegen
2015 Dylan Groenewegen
2014 Yves Lampaert
2013 Elia Viviani

Parcours, beklimmingen en tijden Veenendaal-Veenendaal Classic 2023

Voorbeschouwing Veenendaal-Veenendaal Classic 2023 | Titelverdediger Groenewegen op zoek naar vijfde zege in eigen land

In vergelijking met 2022 heeft de organisatie de route twintig kilometer ingekort én is de aanloop eruit gehaald. De aanwezige renners werken vijf plaatselijke rondes af, wat het totaal laat uitkomen op 175,8 kilometer. Het parcours is nagenoeg vlak, hoe kan het ook anders in Nederland, maar toch zitten er twee kuitenbijters in ieder rondje. De Grebbeberg en het Paardenveld gaan niet voor grootse tijdsverschillen zorgen, al zullen de sprinters het zeker even voelen.

Vanuit Veenendaal trekken de renners zuidwaarts richting Wageningen, alvorens via de Grebbeberg, het Paardenveld, Rhenen en Achterberg weer noordwaarts wordt teruggekeerd naar de 'naamgever' van de koers. De laatste passage van het Paardenveld wordt op pakweg vijftien kilometer van de meet afgerond, wat de kansen op een massasprint drastisch vergroot. Normaal gesproken moeten de elites wel in staat worden geacht de klimmetjes te overleven.

Beklimmingen
16 km: Grebbeberg (500 meter a 7,4%)
19,5 km: Paardenveld (400 meter a 4,8%)
51 km: Grebbeberg (500 meter a 7,4%)
54,5 km: Paardenveld (400 meter a 4,8%)
86 km: Grebbeberg (500 meter a 7,4%)
89,5 km: Paardenveld (400 meter a 4,8%)
121 km: Grebbeberg (500 meter a 7,4%)
124,5 km: Paardenveld (400 meter a 4,8%)
156 km: Grebbeberg (500 meter a 7,4%)
159,5 km: Paardenveld (400 meter a 4,8%)

Tijden
Start: 13:00 uur
Finish: ongeveer 17:15 uur

Favorieten Veenendaal-Veenendaal Classic 2023

De topfavoriet is een inkoppertje. Dylan Groenewegen (Team Jayco AlUla) is de te kloppen man in de provincie Utrecht. De Nederlander wist recentelijk nog een etappe in de Ronde van Hongarije te winnen, wat zijn seizoenstotaal op drie liet uitkomen. Tel daar al zijn eerdere zeges in de Veenendaal-Veenendaal Classic bij op en je hebt de puzzel gelegd.

Toch verschijnen er heel wat gevaarlijke tegenstanders aan het vertrek. Wat te denken van het Team DSM-duo Casper van Uden en Sam Welsford? Vooral laatstgenoemde sprinter laat een uitstekende indruk achter in 2023. Zo werd de Australiër al tweede in de Scheldeprijs én won hij een rit in de Vuelta a San Juan. Ook Giacomo Nizzolo (Israel Premier Tech) weet inmiddels weer wat winnen is, want de Italiaan schreef eerder deze maand nog Tro-Bro Léon op zijn naam.

Welsford versloeg Fabio Jakobsen in de Vuelta a San Juan
Welsford versloeg Fabio Jakobsen in de Vuelta a San Juan

In een koers als deze mag je never nooit Mike Teunissen (Intermarché Circus-Wanty) en Nacer Bouhanni (Arkéa Samsic) onderschatten. Bij beide heren weet je het maar nooit. Teunissen legt het in een massasprint af tegen mannen als Groenewegen, maar kan wel winnen na een zware koers. Bouhanni verslaat op het ene moment de absolute wereldtop en kan evengoed tien meter eerder op de grond liggen door een gekke manoeuvre. Toch lijkt deze koers wel iets voor hen te zijn.

Weet u nog wie Milaan-Turijn wist te winnen? Juist, Arvid de Kleijn (Tudor Pro Cycling). De Nederlander wist toen onder andere Fernando Gaviria (Movistar) te verslaan en dat doe je niet zomaar. Alle renners in de ploeg van Fabio Cancellara presteren goed, dus wie weet wat mogelijk is in eigen land. Misschien komen ook Luca Mozzato (Arkéa Samsic), Itamar Einhorn (Israel Premier Tech) en Yoeri Havik (BEAT Cycling Club) wel aan sprinten toe. Van Mozzato en Einhorn moet wel worden gezegd dat zij normaal gesproken de lead-out voor Bouhanni en Nizzolo zijn.

We sluiten af met het zogenaamde 'vluchtersscenario'. Stel dat de boel op een lint wordt getrokken en er gaten vallen op de klimmetjes, wie blijven er dan over? Wij schuiven Hugo Page (Intermarché Circus-Wanty) in dat scenario naar voren als dark horse. De 21-jarige Fransman verkeert in goede vorm en werd in Parijs-Nice een keer negende in de sprint. Page kan bovendien best een heuveltje verteren. Gaat hij verrassen?

Favorieten Veenendaal-Veenendaal Classic 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Dylan Groenewegen (Team Jayco AlUla)
Schaduwfavorieten: Mike Teunissen (Intermarché-Circus Wanty), Sam Welsford, Casper van Uden (beide Team DSM), Giacomo Nizzolo (Israel Premier Tech) en Nacer Bouhanni (Arkéa Samsic)
Longshots: Luca Mozzato (Arkéa Samsic), Arvid de Kleijn (Tudor Pro Cycling), Itamar Einhorn (Israel Premier Tech), Hugo Page (Intermarché-Circus Wanty) en Yoeri Havik (BEAT Cycling Club)

Bij Bet365 ontvang je , bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

TV-informatie Veenendaal-Veenendaal Classic 2023

Eurosport is er dit weekend vanaf 15:40 uur bij op de digitale kanalen. Op televisie wordt de Giro d'Italia uitgezonden, dus er is een abonnement benodigd om te kunnen kijken. Uiteraard kan u ook bij In de Leiderstrui terecht voor alle updates!

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news