Voorbeschouwing Waalse Pijl vrouwen 2023 | Wie wrijft de slaap het best uit z'n ogen in ultravroeg Huy-gevecht? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Waalse Pijl vrouwen 2023 | Wie wrijft de slaap het best uit z'n ogen in ultravroeg Huy-gevecht?

Voorbeschouwing Waalse Pijl vrouwen 2023 | Wie wrijft de slaap het best uit z'n ogen in ultravroeg Huy-gevecht?

Al bekomen van de Amstel Gold Race? Lang heeft u niet meer, want het is al tijd voor de Waalse Pijl! Bij de vrouwen zal het altijd dé koers van Anna van der Breggen blijven. De Muur van Hoei kon de huidige ploegleider van SD Worx wel bekoren, want ze won maar liefst zeven keer op rij! In de Leiderstrui blikt in dit artikel vooruit op de editie van 2023.

Vorig jaar was het Marta Cavalli die twee weken na haar verrassende zege in de Amstel Gold Race ook de Waalse Pijl wist te winnen. De Italiaanse van FDJ-Suez hield op zeer knappe wijze Annemiek van Vleuten af. Demi Vollering maakte het podium compleet na een loodzware koers.

Praktische informatie Waalse Pijl vrouwen 2023

  • Huy - Mur de Huy (127,3 km)
  • Woensdag 19 april
  • Deelnemers
  • Klassering: WorldTour

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaressen Waalse Pijl

2022 Marta Cavalli

2021 Anna van der Breggen
2020 Anna van der Breggen
2019 Anna van der Breggen
2018 Anna van der Breggen
2017 Anna van der Breggen
2016 Anna van der Breggen
2015 Anna van der Breggen
2014 Pauline Ferrand-Prévot
2013 Marianne Vos

Parcours, weer en tijden Waalse Pijl vrouwen 2023

Voorbeschouwing Waalse Pijl vrouwen 2023 | Wie wrijft de slaap het best uit z'n ogen in ultravroeg Huy-gevecht?

Al om 8:42 uur wordt de vrouwenkoers in gang geschoten en het parcours is traditioneel te noemen. Op de relatief vlakke openingsfase na worden namelijk twee plaatselijke rondes rondom speerpunt Muur van Hoei verreden.

Het rondje start (en eindigt) met de Muur van Hoei, maar dat is niet de enige beklimming. Tussendoor wachten namelijk ook de Côte d'Ereffe en de Côte de Cherave. Qua stijging zijn deze klimmetjes echter niet te vergelijken met de 'Muur'. De slotklim begint aan ongeveer 5 procent en loopt langzaam maar zeker op naar maar liefst 19 procent! Het einde vlakt lichtelijk af, maar het wordt zoals altijd een gevecht tussen de beste klimsters en punchers!

Voorbeschouwing Waalse Pijl vrouwen 2023 | Wie wrijft de slaap het best uit z'n ogen in ultravroeg Huy-gevecht?

Beklimmingen

52,8 km: Mur de Huy (1 km a 11,6%)
71,6 km: Côte d'Ereffe (1,8 km a 5,6%)
84,4 km: Côte de Cherave (1,5 km a 7,3%)
90 km: Mur de Huy (1 km a 11,6%)
108,9 km: Côte d'Ereffe (1,8 km a 5,6%)
121,7 km: Côte de Cherave (1,5 km a 7,3%)
127,3 km: Mur de Huy (1 km a 11,6%)

Weer

De vrouwen beginnen al vroeg in de morgen en op dat moment is het met negen graden Celsius nog vrij fris. Gedurende de ochtend wordt het al ietsje warmer. Het zonnetje doet ook een lekker duit in het zakje. Er staat wel een stevige noordwestenwind, wat het niet aangenamer zal maken.

Tijden

Start: 8:42 uur
Finish: ongeveer 12:10 uur

Favorieten Waalse Pijl vrouwen 2023

Let op: de deelnemerslijst is nog niet compleet en kan gedurende de komende dagen nog veranderen.

Wie o wie houdt SD Worx van een nieuwe zege af? In de Amstel Gold Race was Demi Vollering opnieuw ongenaakbaar en de ploeg heeft altijd Marlen Reusser nog in de gelederen. Houd dat sterke blok maar eens tegen. Misschien lukt het Trek-Segafredo. De Amerikaanse formatie neemt de sterk rijdende Shirin van Anrooij en Elisa Longo Borghini mee naar de Ardennen. Zij gaan waarschijnlijk proberen als team SD Worx te verrassen.

De grootste tegenstand zou normaal gesproken toch echt van Annemiek van Vleuten moeten komen, maar het is een beetje de vraag hoe de renster van Movistar er nu echt voor staat. Tijdens de Amstel Gold Race was de wereldkampioene bevangen door de kou en om eerlijk te zijn heeft ze dit voorjaar op Strade Bianche na nog geen topresultaat gereden. Het zou niet gek zijn als Movistar Liane Lippert eens de kans geeft.

Annemiek van Vleuten heeft nog geen geweldige resultaten geboekt in 2023
Annemiek van Vleuten heeft nog geen geweldige resultaten geboekt in 2023

Uiteraard zijn er nog meer gegadigden voor de zege. Zo zou je bijna vergeten dat Silvia Persico (UAE Team ADQ) 'gewoon' de Brabantse Pijl wist te winnen. Kan de Italiaanse het opnieuw flikken? Verder neemt Canyon/SRAM Racing de sterke Katarzyna Niewiadoma en Elise Chabbey mee en is het de vraag wanneer Mavi Garcia (Liv Racing TecFind) en Ashleigh Moolman-Pasio (AG Insurance - Soudal Quick Step), die zo goed aan het seizoen begon, uit hun schulp kruipen.

Als verrassing wijzen we Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ-Suez) aan. De ploeggenote van titelverdedigster Marta Cavalli reed een sterke Amstel Gold Race (10e) en kan zomaar mee gaan dingen om de zege. Misschien heeft de herstellende Cavalli, die wel start, nog wat tips voor de 27-jarige Deense...

Favorieten Waalse Pijl vrouwen 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriete: Demi Vollering (SD Worx)

Schaduwfavorieten: Annemiek van Vleuten (Movistar), Shirin Van Anrooij, Elisa Longo Borghini (beide Trek-Segafredo), Silvia Persico (UAE Team ADQ) en Katarzyna Niewiadoma (Canyon/SRAM Racing)
Longshots: Mavi Garcia (Liv Racing TecFind), Ashleigh Moolman-Pasio (AG Insurance - Soudal Quick Step), Liane Lippert (Movistar), Marlen Reusser (SD Worx), Elise Chabbey (Canyon/SRAM Racing) en Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ-Suez)

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

TV-informatie Waalse Pijl vrouwen 2023

Eurosport, Sporza en de NOS zijn er komende woensdag allemaal bij vanuit België. De uitzendingen starten rond de klok van 11:10 uur, precies op tijd voor de finale. In de Leiderstrui houdt u uiteraard ook de gehele dag op de hoogte via onze kanalen!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws