Voorbeschouwing WK tijdrijden mannen beloften 2022 | Reële kans op eremetaal voor Nederland en België! Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing WK tijdrijden mannen beloften 2022 | Reële kans op eremetaal voor Nederland en België!

Voorbeschouwing WK tijdrijden mannen beloften 2022 | Reële kans op eremetaal voor Nederland en België!

Daags na het WK tijdrijden bij de elite heren en vrouwen is het tijd voor de next generation, de beloften mannen. Welk land weet de hegemonie van de Denen te doorbreken, die vier van de laatste vijf edities wisten te winnen? In de Leiderstrui probeert het te ontleden!

Wie een blik waagt op de erelijst van dit WK tijdrijden bij de mannen onder 23 jaar, valt het ongetwijfeld op dat de namen Filippo Ganna, Remco Evenepoel en Wout van Aert er niet op voorkomen, evenals die van Stefan Küng of Stefan Bissegger. Eigenlijk zijn de mannen die dit WK wisten te winnen in de afgelopen vijftien jaar vooral op de tweede rij terechtgekomen, tenzij je Lars Boom, Mikkel Bjerg, Taylor Phinney of Luke Durbridge als A-tijdrijder wil zien.

De afgelopen jaren is het vooral een Deens feestje. Mikkel Bjerg won de laatste drie edities, terwijl Mads Würtz Schmidt in 2015 succesvol was. Tussendoor won de Duitser Marco Mathis in 2016, maar die is inmiddels alweer gestopt met fietsen.

Praktische informatie WK tijdrijden beloften mannen 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars WK tijdrijden beloften mannen

2021 Johan Price-Pejtersen
2020 Niet verreden
2019 Mikkel Bjerg
2018 Mikkel Bjerg
2017 Mikkel Bjerg
2016 Marco Mathis
2015 Mads Würtz Schmidt
2014 Campbell Flakemore
2013 Damian Howson
2012 Anton Vorobjov

WK tijdrijden beloften mannen 2022: Parcours, weer en tijden

Net als de elite mannen en vrouwen zullen de beloften twee rondjes in Wollongong afwerken. Toch is hun parcours met een lengte van 28,8 kilomeeter zo'n zes kilometer korter dan de volwaardige profs, doordat er een noordelijke lus richting Towradgi Beach uit is gehaald.

De start is op Market Street, waarna we na tweehonderd meter het rondje betreden. Na enkele bochten verlaten de coureurs langzaamaan het centrum van de stad, om via de buitenwijken koers te zetten richting de enige heuvel van het parcours: Mount Ousley. Dit hellinkje na 6,5 kilometer is zo'n 700 meter lang aan 6,7 procent gemiddeld. Hier slaan de renners eerder rechtsaf dan ze volgende week in de wegrit zullen doen. Vervolgens zetten de beloften vanuit het noorden van Wollongong koers richting de meet aan Marine Drive.

Mount Ousley.

In totaal zijn er drie tussenpunten opgenomen: op de top van de beide keren Mount Ousley en bij de eerste finishpassage is er een tijdmeting. Het parcours bevat 264 hoogtemeters.

Voorbeschouwing WK tijdrijden mannen beloften 2022 | Reële kans op eremetaal voor Nederland en België!

Weer
De renners hoeven ook maandag niet te klagen. Het zal zo'n 18 graden Celsius zijn in de regio van Wollongong, waar het wel stevig waait vanuit het zuidwesten.

Tijden
Start: 05.20 uur (Nederlandse tijd)
Finish: 09.00 uur (Nederlandse tijd)

Favorieten WK tijdrijden mannen beloften 2022

De Denen waren de afgelopen jaren dus zeer dominant bij deze wedstrijd, maar dit seizoen is de rol van topfavoriet weggelegd voor de Belg Alec Segaert. Hij trok al eerder dan zijn landgenoten naar Australië, met maar één doel in zijn achterhoofd: goud behalen op dit WK tegen de klok. Landgenoot Lennert van Eetvelt is een kanshebber voor de top tien.

De grote concurrent van Segaert komt vermoedelijk uit Noorwegen: Uno-X coureur Soren Waerenskjold. In potentie een toptalent, maar wel wat grillig. Dit jaar liet hij veel DNF'jes noteren, maar afgelopen seizoen eindigde hij wel al als vierde op het WK tegen de klok. Ook de bookmakers geven Warenskjold een goede kans, maar het lijkt toch een alles of niets-verhaal te worden voor hem.

Namens Nederland verschijnen Mick van Dijke en Axel van der Tuuk aan de start. Die eerste geldt als een van de topfavorieten, die tweede verraste in juni met een Nederlandse titel tegen de klok. Van Dijke liet bijvoorbeeld in de Ronde van Duitsland, waar hij vierde werd in de proloog, al zien dat het met de benen goed zit.

Voorbeschouwing WK tijdrijden mannen beloften 2022 | Reële kans op eremetaal voor Nederland en België!
Mick van Dijke

Van Dijke komt net als de Duitser Michel Hessmann uit voor Jumbo-Visma. Hij mocht dit jaar al proeven van het grote werk in de Rondes van Polen en Romandië, terwijl er in de Tour de l'Avenir een knappe derde plek uit de brand werd gesleept. Hessmann is dus, net als Baby Giro-winnaar Leo Hayter, ook een reële kanshebber op eremetaal. Fran Miholjevic, een sterke Kroaat, behoort ook tot dat groepje.

Vanuit de traditionele wielerlanden Spanje, Frankrijk en Italië komen vooral outsiders. De Spanjaarden rekenen op Raul Garcia Pierna, die uit de Vuelta komt. Italië doet het met Lorenzo Milesi en Davide Piganzoli, terwijl Frankrijk hoopt op een superdag van Eddy Le Houtize. Zij horen net als de Denen Carl Frederik Bégort en Adam Holm Jorgenson en Zwitser Fabian Weiss tot de kanshebbers voor een plek in de top vijf.

TV WK tijdrijden mannen beloften 2022

Het WK tijdrijden bij de beloften is maandagochtend vanaf 07.00 uur te volgen op Sporza (Eén), terwijl Eurosport er op het hoofdkanaal en de Eurosport Player zelfs van start tot finish bij is. In de Leiderstrui brengt een verslag en de belangrijkste reacties na afloop.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws