Voorbeschouwing WK wielrennen - beloften mannen 2023 | Nys en co gaan zich bevinden op glad Schots ijs! Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing WK wielrennen - beloften mannen 2023 | Nys en co gaan zich bevinden op glad Schots ijs!

Voorbeschouwing WK wielrennen - beloften mannen 2023 | Nys en co gaan zich bevinden op glad Schots ijs!

We zijn inmiddels bij weekend twee van het WK wielrennen 2023 aanbeland, welke net als het eerste weekeinde in het teken staat van de wegritten in Glasgow. Zaterdag zijn de beloften mannen voor een eerste maal aan de beurt, waar In de Leiderstrui maar al te graag het nodige over meegeeft!

Alle winnaars van het WK bij de beloften sinds 2010 zijn nog steeds fulltime prof, dus een wereldtitel in de onder 23-categorie is doorgaans een goede opmaat voor een mooie loopbaan als wielrenner. Michael Matthews, Arnaud Démare, Matej Mohoric en Marc Hirschi hebben allemaal mooie koersen bij de profs weten te winnen, maar er zijn ook mannen die hun brood verdienen als knecht.

Het is niet zo dat alle renners onder de 23 jaar participeren in Glasgow. Zo kon Nederland in theorie altijd nog Olav Kooij opstellen, maar de renner van Jumbo-Visma besloot vorig jaar na het WK in Australië al dat zijn tijd bij de beloften er wel opzat. Hij participeerde vorige week al bij de elite mannen, waar hij landgenoot Mathieu van der Poel de winst zag binnenhalen.

Praktische informatie WK wielrennen beloften mannen 2023

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars WK wielrennen beloften mannen

2022 Yevgeniy Fedorov
2021 Filippo Baroncini
2020 Niet verreden
2019 Samuele Battistella
2018 Marc Hirschi
2017 Benoit Cosnefroy
2016 Kristoffer Halvorsen
2015 Kevin Ledanois
2014 Sven Erik Bystrom
2013 Matej Mohoric

WK wielrennen beloften mannen 2023: Parcours, weer en tijden

De heren mochten zondag van start gaan in de Schotse hoofdstad Edinburg, maar tot daar gaan de beloften mannen (zaterdag) en elite vrouwen (zondag) niet geraken. Treuren hoeven ze daar echter zeker niet over te doen, daar hun start in Balloch is. Deze plaats ligt aan de oevers van het Loch Lomond, een groot meer dat als toeristische trekpleister elk jaar heel wat bekijks trekt.

Vanuit die plaats trekken ze in noordoostelijke richting, om na circa 25 kilometer aan te komen op de weg die ook de mannen aflegden. Dat houdt in dat we ook zaterdag en zondag weer over Crow Road trekken, de eerste serieuze helling van de dag. Vijf kilometer lang, maar vooral positionering zal in deze fase nog belangrijk zijn. Binnen circa 25 kilometer zijn we namelijk al op het plaatselijke rondje in Glasgow, waar de boel waarschijnlijk weer direct in brand gestoken gaat worden.

Voorbeschouwing WK wielrennen - beloften mannen 2023 | Nys en co gaan zich bevinden op glad Schots ijs!

Hoe dat rondje er precies uitziet? Exact hetzelfde als zondag. Meer als een crossersparcours dus, met maar liefst 45 (!) bochten erin. Draaien, keren, optrekken en heel goed opletten: dat gaan een beetje de sleutelfactoren zijn op het veertien kilometer lange rondje in Glasgow, wat we natuurlijk vorige week zondag al zagen bij de door Mathieu van der Poel gewonnen wegrit bij de mannen. De beloften moeten deze omloop tien keer bedwingen.

Lang zijn de zeven heuvels op het stadsparcours niet met lengtes tussen de 150 en 500 meter, maar steil zeker wel. Met name Montrose Street leent zich tot koersen: deze ultrakorte helling van nog geen 200 meter aan maar liefst 13 procent moet bedwongen worden in de voorlaatste kilometer en wordt door de organisatie ook gepresenteerd als cruciale heuvel, maar er zijn er nog een hele hoop. Scott Street en de passage door Kelvingrove park bijvoorbeeld.

Na de top van de Montrose Street is het nog iets minder dan anderhalve kilometer tot aan de meet op George Square, maar daarin zitten nog wel meerdere linke bochten. In de laatste 500 meter zitten nog twee haakse bochten, alvorens de laatste 400 meter rechttoe rechtaan zijn in dit stratencircuit. Smullen voor de kijkers, maar wat gaat het pijn doen aan de benen!

Voorbeschouwing WK wielrennen - beloften mannen 2023 | Nys en co gaan zich bevinden op glad Schots ijs!

Weer
Regen, regen, regen: dat is wat de coureurs zaterdag te wachten staat in Glasgow, waar de omstandigheden écht niet lekker zullen zijn. Van 's ochtends tot 's avonds lijkt het water over hen heen te gaan vallen, wat de koers alleen maar zwaarder zal maken.

Tijden
Start: 11.30 uur (12.30 uur Nederlandse tijd)
Finish: 15.30 uur (16.30 uur Nederlandse tijd)

Favorieten WK wielrennen beloften mannen 2023

Bij de beloftentijdrit ging er met Alec Segaert al een Belg als topfavoriet van start, maar die werd woensdag vakkundig geklopt door de Italiaan Lorenzo Milesi. Zaterdag gaan we eigenlijk van start met dezelfde verhoudingen, daar we met Thibau Nys opnieuw een absolute topfavoriet van Belgische makelij aan het vertrek hebben in Loch Lomond. Vlak overigens ook Gil Gelders, Warre Vangheluwe en met name Segaert niet uit, als nummer twee van het BK bij de profs.

De Italianen verschijnen zoals altijd met een sterke squadre ter plekke. Fransesco Busatto won dit jaar Luik-Bastenaken-Luik bij de beloften, terwijl ook Nicolo Buratti (Bahrain Victorious), Davide De Pretto (Jayco AlUla) en tijdritkampioen Milesi tot mooie dingen in staat geacht moeten worden. Verbaas je niet als deze ploeg de koers vroeg in vuur en vlam zet.

Voorbeschouwing WK wielrennen - beloften mannen 2023 | Nys en co gaan zich bevinden op glad Schots ijs!

Dan de Nederlanders, die met Casper van Uden, Loe van Belle en Menno Huising meerdere mannen hebben die mee koers moeten kunnen maken. Topfavorieten zijn het niet, maar dat zijn maar weinig landen tegenover de sterke Belgische en Italiaanse ploegen. De Fransen komen dan nog het dichtst in de buurt, zij hebben met Pierre Gautherat, Axel Laurance, Antoine Huby en Enzo Paleni en Eddy le Houtuize enkele outsiders tot de beschikking.

Het is ook altijd interessant om te kijken welke coureurs al in de WorldTour rijden of dat gaan doen, waarbij we in deze op namen als Martin Srvcek (Slowakije en Soudal Quick-Step), Luke Lamperti (Verenigde Staten, volgend jaar bij Patrick Lefevere), Ivan Roméo (het Spanje van ook Carlos Canal en Raul Garcia Pierna, Movistar), Madis Mikhels (Estland, Intermarché-Circus-Wanty), Jan Christen (Zwitserland, UAE-Team Emirates), Antoinio Morgado (UAE-Team Emirates, Portugal) en Pavel Bittner (Tsjechië, DSM-Firmenich) uitkomen.

Andere outsiders zijn Stian Fredheim (Noorwegen), Darren Raffery (Ierland), Anders Foldager (Denemarken), Hamish McKenzie (Australië), Logan Currie (Nieuw-Zeeland) en Jack Rootkin-Gray (Groot-Brittannië), waarmee we qua namen toch wel aardig compleet zijn voor zaterdag.

Favorieten WK wielrennen beloften mannen 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Thibau Nys (België) en Fransesco Busatto (Italië)
Outsiders: Axel Laurance (Frankrijk), Alec Segaert (België), Nicolo Buratti (Bahrain Victorious) en Luke Lamperti (Verenigde Staten)
Long shots: Madis Mikhels (Estland), Pavel Bittner (Tsjechië), Martin Srvcek (Slowakije), Loe van Belle (Nederland), Lorenzo Milesi (Italië), Antoine Huby, Pierre Gautherat (beiden Frankrijk), Jan Christen (Zwitserland) en Stian Fredheim (Noorwegen)

TV WK wielrennen beloften mannen 2023

Het WK wielrennen voor beloften wordt zaterdag tegelijkertijd gereden op dezelfde dag als de mountainbikewedstrijden bij de elite, maar de UCU heeft goed gepland. Tussen die twee wedstrijden kun je via Sporza (VRT 1) en de platformen van Eurosport volgen, vanaf respectievelijk 13.30 en 14.00 uur.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws