Voorbeschouwing WK mountainbiken 2023 | Van der Poel, Pidcock, Ferrand-Prévot, Pieterse en Peter de Grote! Mountainbiken
Mountainbiken

Voorbeschouwing WK mountainbiken 2023 | Van der Poel, Pidcock, Ferrand-Prévot, Pieterse en Peter de Grote!

Voorbeschouwing WK mountainbiken 2023 | Van der Poel, Pidcock, Ferrand-Prévot, Pieterse en Peter de Grote!

Daar gaan we weer! Tussen de tijdritten door trekt de mondiale mountainbiketop deze week naar Glentress Forest, waar de verschillende wedstrijden in die discipline op de rol staan. In de Leiderstrui blikt vooruit op het WK, waar we met Mathieu van der Poel en Puck Pieterse als Nederland over twee wereldtoppers beschikken.

Wie de erelijst van het WK mountainbiken van de afgelopen jaren erbij neemt, komt vooral twee namen tegen: Nino Schurter en Pauline Ferrand-Prévot, de koning en koningin van de discipline. Al meer dan een decennium heersen zij en ook deze week staan ze uiteraard weer aan het vertrek op de technische omloop in Schotland.

Op de Olympische Spelen van 2021 in Tokio waren het echter niet die twee die er met de zege vandoor gingen, maar Tom Pidcock (Groot-Brittannië) en Jolanda Neff (Zwitserland). Ook zij zijn er natuurlijk bij, terwijl we in Nederland natuurlijk Van der Poel en Pieterse in de gaten houden.

Praktische informatie WK mountainbiken 2023

  • Donderdag 10 augustus (Short Race) en zaterdag 12 augustus (Cross Country)
  • Deelnemers
  • Klassering: WK

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars WK mountainbiken

2022 Nino Schurter / Pauline Ferrand-Prévot (Short Race Sam Gaze / Pauline Ferrand-Prévot)
2021 Nino Schurter / Evie Richards (Short Race Christopher Blevins / Pauline Ferrand-Prévot)
2020 Jordan Sarrou / Pauline Ferrand-Prévot
2019 Nino Schurter / Pauline Ferrand-Prévot
2018 Nino Schurter / Kate Courtney
2017 Nino Schurter / Jolanda Neff
2016 Nino Schurter / Annika Langvad
2015 Nino Schurter / Pauline Ferrand-Prévot
2014 Julien Absalon / Catharina Pendrel
2013 Nino Schurter / Julie Bresset

WK mountainbiken 2023: - parcours, weer en tijden

Voorbeschouwing WK mountainbiken 2023 | Van der Poel, Pidcock, Ferrand-Prévot, Pieterse en Peter de Grote!

Het WK mountainbiken vindt dit jaar dus plaats in Schotland, als onderdeel van het in Glasgow gehoste 'super' WK wielrennen. Niet dat Glentress Forest, waar de wedstrijden plaatsvinden, om de hoek liggen: het is zo'n anderhalf á twee uur rijden van de Schotse stad naar Tweed Valley.

Die rit is het dan wel weer waard, want het parcours in Schotland is mooi te noemen. De lengte van de Cross Country-rondes van zaterdag is 3,5 kilometer, waarin er 145 hoogtemeters overwonnen moeten worden. De Short Race-rondes die donderdag gereden moeten worden zijn met negenhonderd meter wat korter en vinniger, deze bevatten 33 hoogtemeters per ronde.

Glentress Forest staat bekend als één van de mountainbikeplaces to be in Schotland, met een mix van technische stukken, beboste hellingen en spannende afdalingen, sprongen en andere uitdagingen. Om een beter en precies beeld van de omloop te krijgen, kun je het beste de onderstaande verkenningsvideo bekijken die de UCI maakte!

Weer
Een mixed bag, zo zou je de weersomstandigheden voor de mountainbikewedstrijden het beste kunnen omschrijven. Donderdag lijken de renners en rensters het droog te houden tijdens de Short Race, maar voor de Cross Country-wedstrijden van zaterdag worden slechtere omstandigheden verwacht. Dan lijkt het vooral te gaan regenen.

Tijden
Short races (donderdag 10 augustus)
Start mannen: 17.45 uur (18.45 uur Nederlandse tijd)
Finish mannen: 18.10 uur (19.10 uur Nederlandse tijd)
Start vrouwen: 18.30 uur (19.30 uur Nederlandse tijd)
Finish vrouwen: 18.55 uur (19.55 uur Nederlandse tijd)

Cross Country-wedstrijden (zaterdag 12 augustus)
Start vrouwen: 11.30 uur (12.30 uur Nederlandse tijd)
Finish vrouwen: 13.00 uur (14.00 uur Nederlandse tijd)
Start mannen: 15.30 uur (16.30 uur Nederlandse tijd)
Finish mannen: 17.00 uur (18.00 uur Nederlandse tijd)

Favorieten WK mountainbiken - mannen 2023

Laten we beginnen met de man waarvoor een groot deel van de lezers dit artikel zal bezoeken: wat zijn de kansen en ambities van Mathieu van der Poel? De Nederlander, die het zonder zijn zieke landgenoot Milan Vader moet doen in Schotland, slaat de Short Race over en dat houdt in dat hij enkel zaterdag van de partij zal zijn in wedstrijdverband.

Dan gaat hij namelijk voor een olympisch startticket in de Cross Country-discipline, welke hij kan behalen door als één van de eerste twee renners te finishen namens landen die nóg geen plaats hebben verworven via de geijkte routes. Van der Poel start door zijn gebrek aan mountainbikeraces vanaf rij vier, en heeft volgens bondscoach Gerben de Knegt zeker de kwaliteiten om zijn weg naar voren te vinden. En zo denkt hij er zelf ook over.

Word in the press room is dat Tom Pidcock na de Tour de France alles op dit WK gezet heeft. De Brit liet er zelfs de op zijn maat gemaakte wegkoers in Glasgow voor schieten, met maar één doel: hij wil per se wereldkampioen worden in eigen land en dan maakte hij liever de keuze om zich op één discipline te focussen. Naast Van der Poel en Pidcock staat ook Peter Sagan als gekende wegrenner aan de start, maar of Peter de Grote mee kan spelen voor een medaille? Hij lijkt er vooral te zijn voor de fun, al zitten de Spelen van 2024 ook nog in zijn achterhoofd.

Voorbeschouwing WK mountainbiken 2023 | Van der Poel, Pidcock, Ferrand-Prévot, Pieterse en Peter de Grote!

Afgaande op de rankings in het mountainbiken moeten we hoe dan ook de Zwitsers weer in de gaten gaan houden. Dan denken we natuurlijk in eerste instantie aan tienvoudig (!) wereldkampioen Nino Schurter, die net als landgenoot Lars Forster enkel de Cross Country-wedstrijd rijdt. Mathias Flückiger, de grote rivaal van Schurter, is ook van de partij. Hij rijdt normaal gesproken wel beide disciplines.

Sam Gaze is in het dagelijks leven ploegmaat van Van der Poel bij Alpecin-Deceuninck, maar hij is toch vooral de regerend wereldkampioen in de Short Race. Hij bleef vorig jaar in de Franse Alpen de Zwitsers Filippo Colombo, Thomas Litscher, Alan Hatherly (Zuid Afrika) en Martins Blums (Letland) voor en is ook dit seizoen weer een kanshebber, met name voor de korte discipline.

Op de Cross Country-discipline mochten David Vallero Serrano (Spanje) en Luca Braidot (Italië) met Schurter mee op het podium. Zij horen net als Jordan Sarrou, Joshua Dubau, Victor Koretzky (Frankrijk), Vlad Dascalu (Roemenië), Pierre De Froidmont, Jens Schuermans (België), Henrique Avancini (Brazilië) en Ondrej Cink (Tsjechië) tot het meubilair. Tot slot geven we de namen Christopher Blevins (Short Race-wereldkampioen in 2021) uit de Verenigde Staten en Luca Schwarzbauer (won dit seizoen meerdere Short Races) uit Duitsland mee.

Favorieten WK mountainbiken - vrouwen 2023

Bij de vrouwen heeft Puck Pieterse zich razendsnel weten te ontpoppen tot dé te kloppen vrouw in Glasgow. Het multitalent van Alpecin-Deceuninck werd dit seizoen als Europees kampioen en won ook de Cross Country-wedstrijden in Val di Sole, Leogang en Nove Mesto. Daarmee heeft de Nederlandse zichzelf tot topfavoriete weten te bombarderen voor de WK-wedstrijd in Schotland. Anne Terpstra en Fem van Empel doen overigens niet mee, Anne Tauber wel.

Pieterse zal het echter allesbehalve cadeau krijgen. Met Pauline Ferrand-Prévot, mogelijk de beste mountainbikester alle tijden, en Loana Lecomte is de concurrentie alleen uit Frankrijk al niet mals. Die eerste wordt in Schotland overigens ook ondersteund door vriend Dylan van Baarle, die haar donderdag tijdens de Short Race zal aanmoedigen.

Voorbeschouwing WK mountainbiken 2023 | Van der Poel, Pidcock, Ferrand-Prévot, Pieterse en Peter de Grote!

Ook de Zwitsers komen weer met heel wat kwaliteit op de proppen. Olympisch kampioene Jolanda Neff natuurlijk, maar ook de Tokio-nummer twee en drie Sina Frei en Linda Indergand, en Alessandra Keller, tweede op de wereldranglijst in de Cross Country-discipline. Uit een ander Alpenland, Oostenrijk, komen met Laura Stigger en Mona Mitterwalner ook twee mooie namen die zich kunnen mengen in de strijd om het podium.

Ex-wereldkampioenes Evie Richards (Groot-Brittannië) en Kate Courtney (Verenigde Staten) zijn er ook weer bij, evenals Rebecca Henderson (Australië) uit een ander Angelsaksisch land. Net als Jenny Rissveds (Zweden), Martina Berta, Giada Specia (Italië), Caroline Bohé en Sofie Pedersen (Denemarken) horen zij bij de outsiders.

TV WK mountainbiken 2023

Het WK mountainbiken wordt deze week op de beeldbuis gebracht door de zenders waar we de afgelopen dagen ook al op af moesten stemmen: de NOS, VRT en Eurosport. Het is nog niet precies duidelijk vanaf welke tijden dit is.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws