Waar een klein dorp groot in kan zijn: Schepdaal compleet omgetoverd tot 'Remco-dorp', feest alom Wielrennen
Wielrennen

Waar een klein dorp groot in kan zijn: Schepdaal compleet omgetoverd tot 'Remco-dorp', feest alom

Waar een klein dorp groot in kan zijn: Schepdaal compleet omgetoverd tot 'Remco-dorp', feest alom

In het wielergekke België wordt de Vuelta-overwinning van Remco Evenepoel uitbundig gevierd. En dat is niet gek, want voor het eerst in 44 jaar wint er weer een Belg een grote wielerronde. Daar kunnen ze vooral in de gemeente Dilbeek, waar Evenepoels thuishaven Schepdaal onder valt, geen genoeg van krijgen. Dat blijkt uit het verslag ter plaatse van het Algemeen Dagblad.

De internationale pers raakt maar niet uitgeschreven over de eindzege van Evenepoel in de Ronde van Spanje. Ook in eigen land ontvangt Evenepoel niets dan lof. Nadat ook koning Filip zijn felicitaties overbracht aan de 22-jarige Vlaming, liet de burgemeester van Dilbeek maandagochtend weten Evenepoel ereburger van de gemeente te willen maken.

Feest bij supporterscafé In de Rustberg

'Remco is van ons!' wordt er tot in de vroege ochtend op maandag gezongen in café 'In de Rustberg'. In de Rustberg staat bekend als het officiële supporterslokaal van Evenepoel. Uitbater Guy Janssens heeft de afgelopen twee weken zelfs verlof genomen om alles schoon te maken in aanloop naar een mogelijk reusachtig feest. Burgemeester Segers kwam Janssens zelfs mededelen dat de hele straat zondag vanwege veiligheidsredenen afgezet zou worden.

Waar een klein dorp groot in kan zijn: Schepdaal compleet omgetoverd tot 'Remco-dorp', feest alom
Bij supporterslokaal In de Rustberg te Schepdaal is het gezellig tot in de late uurtjes

Dat uitgerekend café In de Rustberg het supporterscafé van Evenepoel is, is niet zo verrassend. Het ouderlijk huis van Evenepoel staat namelijk drie huizen verderop. Bij de familie Evenepoel is er echter niemand in de gelegenheid om bij de Rustberg de feestelijkheden te bewonderen. Zijn vader en moeder zijn namelijk in Spanje om de zegetocht van hun zoon van dichtbij te bewonderen.

'Normaal laat hij zich na een gewonnen wedstrijd hier huldigen', aldus uitbater Janssens. Maar voorlopig zullen we hem hier nog niet gaan zien. Hij vliegt na de Vuelta namelijk op maandag door naar Australië voor het WK. Hopelijk gaan we hem daarna wel nog zien.'

Ontelbaar veel Evenepoel-memorabilia

Op zaterdag, tijdens de laatste 'serieuze' etappe, zat Janssens' terras ook al stampvol. De verschillende soorten pils zijn niet aan te slepen. Evenepoel is letterlijk overal in en rondom het café. Op de zijkant is namelijk een muurschildering aangebracht door Janssens' neef. Ook het Palmaremco, een standbeeld met de erelijst van Evenepoel, wordt nauwkeurig bijgehouden. Binnen hangen er ten slotte nog talloze wielershirts en foto's van de Kannibaal van Schepdaal.

Het blijkt dat een klein dorp in bepaalde opzichten erg groot kan zijn. Bijvoorbeeld in het eren van hun lokale held. Niet alleen café In de Rustberg draaide het laatste Vuelta-weekend (en misschien nog lang daarna) overuren. De lokale bakkerij in Schepdaal, 't Schepdaals Soethuys, verkoopt alle Remco-taartjes binnen no time uit. Inwoners van Schepdaal hingen allerlei rode accessoires voor de ramen: van handdoeken tot petjes en van shirtjes tot vlaggen. Heel het dorp stond - en zal dat waarschijnlijk in de toekomst ook nog staan - in het teken van Evenepoel.

De letters 'REV' zijn overal in het dorp te vinden. Hoe er een overwinning van de uit het dorp afkomstige Evenepoel gevierd wordt, siert een plaatsje als Schepdaal in het op wielrennen verliefde België. De toekomst zal uitwijzen hoe vaak een feest van zulke omvang in Dilbeek herhaald kan gaan worden.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws