WADA grijpt in na Quintana-zaak: Tramadol per 2024 op dopinglijst, in 2023 nog alleen verboden Wielrennen
Wielrennen

WADA grijpt in na Quintana-zaak: Tramadol per 2024 op dopinglijst, in 2023 nog alleen verboden

WADA grijpt in na Quintana-zaak: Tramadol per 2024 op dopinglijst, in 2023 nog alleen verboden

Het Wereld Anti-Doping Agentschap (alias WADA) beschouwt het gebruik van tramadol per 2024 als verboden middel. Dat is de uitkomst van een vergadering door het Uitvoerend Comité (Exco) en het WADA in Australië op vrijdag.

Het WADA laat in een persbericht weten dat de lijst met verboden middelen voor 2023 werd besproken en goedgekeurd. Tramadol wordt pas per 1 januari 2024 verboden. 'De vertraging bij de implementatie moet zorgen voor een extra jaar voor brede communicatie en voorlichting van de atleten, hun entourage en het medisch personeel, zodat er beter wordt begrepen waarom het gebruik van tramadol in competitie wordt verboden', zo valt te lezen.

Tramadol is anno 2022 al een middel dat onder de loep ligt, helemaal nu Nairo Quintana in de Tour de France twee keer positief werd getest op de heftige pijnstiller. In 2019 werd het gebruik van tramadol verboden. De Colombiaan moest zijn prestaties uit die Tour daarom inleveren en zal zich voor het CAS nog verdedigen. Een dopingschorsing kreeg Quintana niet, omdat het gebruik van tramadol in competitie dit seizoen nog niet als dopingovertreding wordt gezien.

Tramadol blijkt ook prestatiebevorderend

Het WADA heeft naar eigen zeggen een jaar nodig om naast voorlichting ook de 'procedurele details' aan te passen. 'Het geeft de sportautoriteiten bovendien de tijd om educatieve instrumnenten te ontwikkelen voor ateleten, stafleden en medisch personeel, om het veilige gebruik van tramadol voor klinische doeleinden aan te pakken. Het WADA-monitoringsprogramma wijst uit dat tramadol aanzienlijk veel gebruikt wordt in de sport.'

Dat brengt risico's met zich mee, zo wordt benadrukt. tramadol is geen medicijn wat je zomaar bij de drogist kunt kopen, in veel landen is het een gecontroleerd medicijn. 'Onderzoeksstudies, gefinancierd door het WADA, hebben ook het potentieel van tramadol om de fysieke prestaties te verbeteren bevestigd', zo klinkt het tot slot. Daarmee is tramadol per 2024 een prestatiebevorderend middel en dus doping.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws