Wat een prachtzege! Koelbloedige Frank van den Broek slaat dubbelslag op loodzware slotklim in Turkije Wielrennen
Wielrennen

Wat een prachtzege! Koelbloedige Frank van den Broek slaat dubbelslag op loodzware slotklim in Turkije

Wat een prachtzege! Koelbloedige Frank van den Broek slaat dubbelslag op loodzware slotklim in Turkije

Frank van den Broek heeft de zesde Ronde van Turkije gewonnen. De renner van dsm-firmenich PostNL was vrijdagmiddag de beste in de enige echte bergrit in de achtdaagse. Van den Broek neemt ook de leiderstrui over van Tobias Lund Andresen.

Na een aantal vlakke én verraderlijke heuveletappes was het vrijdag dan toch echt zover: het peloton trok de bergen in! Niet dat de etappe over het geheel de hele dag zwaar was. Het zwaartepunt lag in de slotfase met de klim naar Spil Dagi (14 km aan 7%). Deze zou voor een echte schifting in het klassement gaan zorgen. Wie zou leider Andresen uit zijn blauwe trui fietsen en een voorschot nemen op de eindzege? Dat was de vraag van de dag.

Het duurde een tijd voordat er een vluchtgroep wegkwam. Meerdere pogingen hiertoe strandden in schoonheid. Uiteindelijk slaagde een vijftal erin een gat te slaan en uit te breiden. Hiervan was Jonas Rickaert (Alpecin-Deceuninck) de bekendste naam. Hij kreeg gezelschap van Negasi Abreha (Q36.5 Pro Cycling), de eerder al geziene Petros Mengs (Beykoz Belediyesi), Norbert Banaszek (Mazowsze Serce Polski) en Feritcan Samli (Spor Toto Cycling Team). Hun voorsprong was maximaal vier minuten, ze speelden slechts het voorprogramma op de klassementsstrijd die op de laatste klim zou losbarsten.

Van den Broek rijdt razend knappe slotklim en fietst zichzelf de leiderstrui in

Vlak voor de slotklim spatte de kopgroep uiteen. Het waren de laatste stuiptrekkingen van de vluchters, want in het peloton ging de motor aan. Na vijf kilometer klimmen was de groep al niet groot meer. Enkele mannen probeerden wel weg te komen, waaronder de lange Italiaan Filippo Conca. Hij kwam niet weg. Een volgende demarrage was een stuk gevaarlijker: Harold Martin Lopez probeerde het namens Astana Qazaqstan en pakte al gauw een meter of vijftig op de steilere stroken van de klim. Klassementsleider Andresen was in deze fase net gelost.

Jefferson Cepeda probeerde ook te versnellen, maar kwam niet weg. Hierna volgde een korte periode van naar elkaar kijken in het peloton en dus groeide het gat van Lopez. Het lastigste deel van de slotklim moest nog komen. Namens dsm-firmenich PostNL zat Frank van den Broek erg goed van voren. Hij volgde vooral. Een versnelling van Merhawi Kudus bracht hem tot bij Lopez, die leek te ontploffen op de steilere stukken, maar zijn karretje nog kon aanhaken.

Waar Lopez moest afhaken, werd Kudus bijgehaald door Van den Broek en Paul Double, de Brit van Polti-Kometa. Gedrieën reden de mannen de laatste kilometer in. Double deed vooraan al het werk en Van den Broek keek rustig om zich heen. Kwam er een sensationele Nederlandse zege? Ja zeker! Want Van den Broek liet Double met een lange sprint makkelijk achter zich en ook Kudus kwam de Nederlander niet voorbij. Een prachtige zege van Van den Broek en opnieuw mooi succes voor dsm-firmenich PostNL. De 23-jarige renner van dsm heeft nu vier seconden voor op Kudus in het klassement. Double staat derde op negen seconden.

Uitslag etappe 6 Ronde van Turkije

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws