Wat Healy en Narváez bergop niet lukt, lukt Aleotti bergaf wel: Italiaan van BORA slaat dubbelslag in Slovenië Wielrennen
Wielrennen

Wat Healy en Narváez bergop niet lukt, lukt Aleotti bergaf wel: Italiaan van BORA slaat dubbelslag in Slovenië

Wat Healy en Narváez bergop niet lukt, lukt Aleotti bergaf wel: Italiaan van BORA slaat dubbelslag in Slovenië

Giovanni Aleotti heeft de derde etappe in de Ronde van Slovenië gewonnen. Hij was uiteindelijk de sterkste na een lastige heuvelrit van Ljubljana naar Nova Gorica, over 160,5 kilometer. De leiderstrui van Phil Bauhaus werd tevens overgenomen door de Italiaan van BORA-hansgrohe.

Na twee sprintdagen - eentje gewonnen door Dylan Groenewegen en eentje gewonnen door Bauhaus - was het op dag drie overduidelijk voor de beter klimmende mannen. Met drie gecategoriseerde beklimmingen en eigenlijk de hele dag op en af, zagen we andere renners vooraan en in het peloton. Wel zonder Tobias Foss, die namens INEOS Grenadiers opgaf. Paul Penhoët - het sprinttalent van Groupama-FDJ - startte zelfs niet eens.

Eerste twee kopgroepen komen niet ver

De eerste kopgroep van de dag werd vroeg gevormd. Een clubje van acht - met daarbij onder meer Alessandro Tonelli (Bardiani) en Alexander Kristoff (Uno-X) - kreeg echter nooit veel ruimte en na de beklimming van de Hrušica (5.5 kilometer à 5.5 procent) werden zij alweer ingerekend. Een nieuwe groep van vier had meer succes, al kregen ook zij (met onder meer Maxime Decomble van Groupama-FDJ) niet bijster veel ruimte.

INEOS Grenadiers en EF Education-EasyPost hielden het tempo hoog in het pak en hadden duidelijk plannen. Op 54 kilometer van de streep was ook de tweede vlucht van de dag eraan voor de moeite en kon het aanvallen opnieuw beginnen. Veel renners zagen hun kans schoon, maar Jayco-AlUla, INEOS en Bahrain Victorious hielden het tempo wel strak.

Marcelussi solo richting laatste klim, Healy vertrekt

Het was uiteindelijk Martin Marcelussi van Bardiani die in al het geweld daadwerkelijk een mooie kloof sloeg. Hij moest solo nog 28 kilometer overbruggen, met een voorsprong die uiteindelijk steeg naar een kleine minuut. De 24-jarige Italiaan had Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies) en Emil Herzog (BORA-hansgrohe) nog wel iets dichter achter zich aan rijden. Het was in deze fase consolideren geblazen en wachten tot de voet van de Ravnica, de laatste klim van de dag van 5,8 kilometer aan 6,0 procent gemiddeld.

Lees verder onder de video

Toen we de finishlijn op zeventien kilometer van het einde voor het eerst hadden gepasseerd, begonnen we eraan. Marcelussi werd rap ingerekend en EF zat klaar voor Ben Healy. De Ier werd zoals verwacht gelanceerd. Hij kreeg Jhonatan Narváez van INEOS mee en ook Jayco-AlUla had z'n werk niet voor niets gedaan, met Filippo Zana aan het front. Healy trok vol door, in de wetenschap dat het gat naar de groep erachter niet heel groot was. Zana kon het tempo niet volgen, maar toen de klim afvlakte, bleek het gemaakte verschil nihil.

Tactisch gevecht richting de streep in Slovenië

Domenico Pozzovivo was één van de mannen die aansloot bij de voorsten en de Italiaan viel samen met z'n ploegmaat Giulio Pellizzari om en om aan. Zo ging het in razende vaart richting de top van de Ravnica en was er welgeteld nul meter verschil gemaakt. Het moest dan maar in de afzink gebeuren, waarin zich een tactisch gevecht ontvouwde. Een groep van elf viel naar hartenlust aan, maar in een niet al te steile en technische afdaling was het nóg moeilijker om veel harder te gaan dan de anderen.

Aleotti slaagde er desondanks in om namens BORA weg te knallen. Het gat was niet groot, maar de 25-jarige Italiaan nam alle risico's en liep zo - met een beetje hulp van de motor voor hem - uit naar een prachtig gat. Ondanks dat Pello Bilbao en Pellizzari de oversteek nog probeerden te maken, mocht Aleotti juichen voor de ritwinst én de leiderstrui. Narváez sprintte in de groep erachter naar plek twee.

'Ik wist dat Narváez de favoriet was, dus ik wilde anticiperen, maar niet de eerste zijn', aldus Aleotti na afloop. 'Toen Narváez het probeerde, ging ik mee en probeerde ik te counteren. Dat was een goed moment. Het was een lange weg naar de finish, waarbij ik de ploeg moet bedanken omdat ik lek reed voor de slotklim. Zij brachten me terug, waardoor ik kon winnen. Vorig jaar was een slecht jaar voor mij, maar ik ben hard blijven werken en dat betaalt zich nu uit.'

Uitslag etappe 3 Ronde van Slovenië 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws