Almeida kletst ploegmaat en kopman Yates brutaal uit het wiel in ultrakorte bergrit in Zwitserland Wielrennen
Wielrennen

Almeida kletst ploegmaat en kopman Yates brutaal uit het wiel in ultrakorte bergrit in Zwitserland

Almeida kletst ploegmaat en kopman Yates brutaal uit het wiel in ultrakorte bergrit in Zwitserland

João Almeida heeft de ultrakorte zesde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Portugees van UAE-Team Emirates liet z'n kopman Adam Yates wegrijden, maar toen de Brit het verschil bergop niet kon maken, kletste Almeida ernaartoe en reed hij de klassementsleider zelfs op achterstand. Daardoor worden de laatste twee dagen in Zwitserland nog extreem interessant.

42,5 kilometer, dus was het dringen geblazen achter de jury-auto om bij het zakken van de vlag weg te sprinten. Met alleen de laatste 7,1 kilometer bergop (aan 9,2 procent gemiddeld) ging het verschroeiend hard in het eerste kwartier. Aan met snelheden tussen de 66 (op het vlakke) en 100 (in dalende lijn) kilometer per uur waren er verrassend genoeg drie heren die er daadwerkelijk van wegreden.

Logischerwijs viel het peloton nooit echt stil. Stefan Bissegger (EF), Frank van den Broek (dsm-firmenich PostNL) en Anders Foldager (Jayco-AlUla) moesten vol ronddraaien om een voorsprong van vijftien seconden te verdedigen. Toen UAE-Team Emirates zich na een kleine tien kilometer echter op kop van het peloton nestelde, steeg dit verschil rap naar een minuut. De ploeg van Adam Yates en João Almeida reed wel door, maar de kopgroep kreeg wat ruimte.

Lees verder onder de video

UAE-Team Emirates leidt favorieten richting de slotklim

Mannen die probeerden om naar de vluchters te rijden, slaagden niet in die missie. Daardoor werd het een overzichtelijke situatie richting de finale. Het verschil bungelde bergaf tussen de 55 seconden en 1.10 minuut. Matthew Riccitello, de nummer vijf uit het klassement, had met z'n 55 kilogram wel wat moeite om het peloton bergaf te volgen. Met hulp van zijn Israel-Premier Tech-ploegmaats liep het talent niet tegen verliezen aan. Toen de slotklim na welgeteld 35,4 kilometer (en 35 minuten koers!) daar was, konden we er voor gaan zitten.

Bissegger ging van aan de voet vol aan en gooide daarmee Foldager overboord. Op 5,6 kilometer leek ook Van den Broek te lossen, maar Bissegger schoot louter naar de tussensprint, waar een Tissot horloge te verdienen viel. Van den Broek ging er daarna op en over, hij ging vol voor de ritzege. In het peloton was INEOS Grenadiers begonnen aan het tempo, maar UAE Team Emirates nam al snel over. Van den Broek had bij het ingaan van de laatste vijf kilometer nog 45 seconden.

Lees verder onder de video

Explosieve aankomst in Blatten, wie wint?

Een klein uur koers, dan komen er logischerwijs wat andere mannen bovendrijven. Diesels zoals Cian Uijtdebroeks en Enric Mas hielden er niet van en de Belg van Visma | Lease a Bike en Spanjaard van Movistar (nummers negen en vier uit het klassement) moesten dan ook al snel overboord. UAE reed zo hard, dat er nog maar een kleine groep overbleef. Van den Broek kon het ook schudden, Adam Yates begon er al op 3,5 kilometer van de top aan. Mattias Skjelmose, Almeida en Egan Bernal probeerden ernaartoe te rijden.

Skjelmose had aangekondigd 'als een kampioen' te willen koersen en de Deen van Lidl-Trek hield Yates eigenhandig knap binnen bereik. Het gaatje werd door de Brit echter toch langzaam een gat, en dus probeerde Bernal met een versnelling alleen naar Yates toe te rijden. De Colombiaan rookte zichzelf wat op en dat was het moment voor Almeida om in één klets naar Yates toe te rijden. Het UAE-duo mocht het in een sprint bergop uitmaken en Almeida liet daarin geen twijfel bestaan over wie sterker was. Hij reed Yates uit het wiel en pakte de rit. Het verschil in het klassement is nog maar 27 tellen.

Uitslag etappe 6 Ronde van Zwitserland 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws