'Wielerpeloton bundelt de krachten en wil beter en eerlijker puntensysteem, vergadering in februari' Wielrennen
Wielrennen

'Wielerpeloton bundelt de krachten en wil beter en eerlijker puntensysteem, vergadering in februari'

'Wielerpeloton bundelt de krachten en wil beter en eerlijker puntensysteem, vergadering in februari'

Het wielerpeloton is na 2022 klaar met de huidige opzet het UCI-puntensysteem, zo schrijft AS. Diverse renners, wielerploegen en wedstrijdorganisatoren bundelen daarom de krachten en willen dat de UCI een eerlijke puntensysteem bedenkt.

In het afgelopen seizoen ging het meer dan ooit om de punten. De UCI kondigde een tijd geleden al aan dat er na 2022 slechts achttien ploegen overbleven in de WorldTour en dat dat de beste achttien ploegen op de UCI Team Ranking zouden zijn. Om die reden degradeerden Lotto Soudal en Israel-Premier Tech dit jaar uit de bovenste divisie. Alpecin-Deceuninck en Arkéa-Samsic maakten juist promotie. De licenties gelden voor de periode 2023 tot en met 2025.

Vooral Arkéa-Samsic maakte in de jacht op punten de afgelopen jaren optimaal gebruik van het puntensysteem. Daarin krijgen ploegen vaak veel punten voor eendagskoersen op een lager niveau en is er in een grote ronde veel minder te rapen. Dat moet anders, zo vinden renners, ploegen en organisatoren. Zij hebben de UCI stuurgroep laten weten dat Monumenten en grote rondes veel hoger gewaardeerd moeten worden in de puntentelling. De UCI heeft aangegeven dat het in februari bij elkaar komt, rond het WK veldrijden in Hoogerheide.

Of het puntensysteem voor 2023 al op de schop gaat, is zeer de vraag. Het kan wel, maar de stuurgroep van de UCI zou dit naar verluidt 'onwaarschijnlijk' hebben genoemd. Wie er precies in de stuurgroep zitten, is niet bekend.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws