Wát een stunt van Schultz! Aussie houdt aanstormende Pogacar achter zich in ouverture Ronde van Catalonië Wielrennen
Wielrennen

Wát een stunt van Schultz! Aussie houdt aanstormende Pogacar achter zich in ouverture Ronde van Catalonië

Wát een stunt van Schultz! Aussie houdt aanstormende Pogacar achter zich in ouverture Ronde van Catalonië

Nick Schultz heeft de ouverture in de Ronde van Catalonië gewonnen. In een vermakelijke slotfase wist hij middels een late aanval solo over de meet te komen. Met alles wat hij in zijn lijf had, wist hij de aanstormende Tadej Pogacar - de absolute topfavoriet - nipt achter zich te houden. Pogacar moest zich tevredenstellen met plek twee, Schultz is automatisch de nieuwe leider.

Milaan-Sanremo (gewonnen door Jasper Philipsen) was nog geen twee volledige etmalen achter de rug of we konden alweer beginnen aan een nieuwe editie van de fameuze Catalaanse wielerwedstrijd, die van start ging met een heuvelachtige etappe. Sant Feliu de Guixols diende zowel als start- én finishplaats van deze 173,9 kilometer lange ouverture, welke werd gekarakteriseerd door een aantal obstakels, waarbij het vooral uitkijken was naar de bestijging van de Alt de Sant Gau (8,1 kilometer aan gemiddeld 4,0 procent). De top van die col bevond zich op ongeveer twintig kilometer van de aankomst, dus heerste vooral de vraag of mannen als Pogacar zich al direct gingen roeren. Ook vlak voor de aankomst bevonden zich immers nog een aantal niet-gecategoriseerde maar o zo verraderlijke beklimmingen.

UAE Team Emirates verricht beulswerk in dienst van Pogacar, Elissonde sprokkelt bergpunten

Alex Baudin (Decathlon AG2R La Mondiale Team), Mikel Bizkarra (Euskaltel - Euskadi), Kenny Elissonde (Cofidis), Adne Holter (Uno-X) en Simone Petilli (Intermarché-Wanty) sloten al heel vroeg in de rit een pact en besloten als kwintet de kopgroep van de dag te vormen. Dat vijftal wist zo'n drie à vier minuten voorsprong bijeen te fietsen, maar werd nauwlettend 'in de gaten gehouden' door het peloton, waar vooral UAE Team Emirates de achtervolgingsdebatten leidde. Was Pogi dan gelijk al iets spectaculairs van plan? We zouden er alleszins niet van staan te kijken.

Voor het zover was, zagen we eerst nog wat spektakel in de kopgroep. Het ging dan vooral om de duels om de bergpunten. Op de eerste col van de dag - de Alt de la Ganga - was het Elissonde die er met de volle buit (3 punten) vandoor ging, voor Bizkarra en Petilli. Ook op de daaropvolgende beklimming - de Alt dels Àngels - was het de Fransman die de volle buit meesnoepte, wederom voor Bizkarra en Petilli. Holter was de man die daar het laatste puntje meesprokkelde, waarna wat betreft gecategoriseerde beklimmingen enkel nog de Alt de Sant Gau wachtte. De verwachting heerste dat die punten naar een van de klassementsrenners van dienst zouden gaan, al had Elissonde zich sowieso al verzekerd van het mogen rondrijden in de bergtrui op dag twee.

Schultz verrast Pogacar met late aanval

En zo geschiedde: na héél straf werk van de UAE-mannen, die vrijwel de gehele achtervolging voor hun rekening namen, werden de koplopers op 32 kilometer van de aankomst bij de lurven gevat. Daarmee waren alle ogen gericht op Pogacar. Wanneer - en met wie in zijn wiel - zou de tweevoudig Tourwinnaar ervandoor gaan? Het antwoord liet eerst nog even op zich wachten. Op de Alt de Sant Gau werden de duimschroeven wel meteen flink aangedraaid door de withemden, met als gevolg dat vele coureurs moesten lossen. Pogacar ontbond zijn duivels niet gelijk, maar leek misschien meer te zinspelen op een sprint van een sterk uitgedunde groep.

Op de top van de Alt de Sant Gau bestond de favorietengroep nog uit een man of tachtig. UAE nam het voortouw in de afzink (het was hoofdzakelijk Marc Soler die de weg plaveide voor Pogacar), terwijl ook Kuss - continu in het wiel van Pogacar te vinden - bij de pinken was. Op twaalf kilometer van de aankomst - dat was nog altijd in de afdaling - was het Mauri Vansevenant (Soudal Quick-Step) die het probeerde. De boerenzoon zag zijn aanval echter gepareerd worden, waardoor het wachten was op nieuwe pogingen.

En nieuwe pogingen, die kwamen er zeker, allemaal zonder succes. Eenieder die het tevergeefs probeerde en weer ingerekend werd, kon rekenen op een strenge en afkeurende blik van Joao Almeida (UAE), die trachtte duidelijk te maken dat het enkel en alleen om Pogacar ging. De UAE-kopman moest het in de sprint bewerkstelligen. Tenminste, zo leek het. In de laatste kilometer was het Israel-Premier Tech-pion Schultz die - bewust of onbewust - een gaatje wist te pakken op de rest. Hij trok vol door en rondde die korte tijdrit succesvol af. Pogacar kwam nog enorm dichtbij, maar moest genoegen nemen met plek twee.

Uitslag etappe 1 Ronde van Catalonië 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws