Zeeman hoopt nog altijd op een Nederlandse Tourwinnaar: 'Heb ook wel iemand in gedachten' Wielrennen
Wielrennen

Zeeman hoopt nog altijd op een Nederlandse Tourwinnaar: 'Heb ook wel iemand in gedachten'

Zeeman hoopt nog altijd op een Nederlandse Tourwinnaar: 'Heb ook wel iemand in gedachten'

Merijn Zeeman en Grischa Niermann schoven aan bij Dit is de Dag, van NPO radio 1. Er werd onder andere over de toekomst van het Nederlandse wielrennen gesproken, met als vraag of er een Nederlander de Tour de France kon winnen in de komende vijf jaar.

Presentator Tijs van den Brink gaf aan dat hij het jammer vond dat Steven Kruijswijk de enige Nederlander was in de Jumbo-Visma-Tourploeg. Hij stelde daarom de vraag of er binnen vijf jaar een Nederlander de Tour de France kan winnen. 'Wij willen als team de Tour winnen', zei Niermann daarop. 'We kunnen geen voorwaarde stellen aan de hoeveelheid aanwezige Nederlanders, want we willen de beste acht renners selecteren.'

Zeeman ging op zijn beurt wat dieper in op de materie. 'We zijn heel nauw betrokken bij de groei van de Nederlandse wielersport en proberen meer jonge mensen de fiets op te krijgen. We zien dat als onze verantwoordelijkheid. Binnen vijf jaar met een Nederlander de Tour winnen vind ik wel heel erg kortdag, maar beetje bij beetje komen uit al onze testen goede, Nederlandse talenten boven drijven. Ik heb een Nederlander in gedachten die voor onze ploeg de Tour kan winnen ja, maar die ga ik niet noemen. Want dan zet ik die enorm onder druk.'

Kelderman, Leemreize, of toch Van Belle als potentiële Tourwinnaar?

Wie die renner is, is dus speculatief. Binnen de profploeg van Jumbo-Visma voor 2023 lijkt Wilco Kelderman de beste Nederlandse ronderenner. De 23-jarige Gijs Leemreize zou nog wat stappen kunnen zetten en laat bij vlagen zien over veel talent te beschikken. Verder hebben Zeeman en consorten de twintigjarige Loe van Belle vastgelegd tot en met 2026, hij zal in 2024 fulltime de overstap maken naar de professionals.

De jonge renner uit Zoetermeer werd al negende in de Ronde van de Toekomst van 2022, al vertelde hij in gesprek met In de Leiderstrui wel dat hij niet per se een pure klimmer is. 'Ik ben een echte allrounder, maar als ik een specifieke kwaliteit zou moeten noemen, denk ik dat ik vooral een puncher ben', aldus Van Belle. Tot slot lijkt ook Menno Huising een gegadigde, bij de junioren imponeerde hij in verschillende internationale klimkoersen. De achttienjarige zal in 2023 en -24 voor de beloftenformatie van Jumbo-Visma rijden. Eerder blikte Zeeman al met In de Leiderstrui vooruit op het komende wielerseizoen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws