Voorbeschouwing Exact Cross Loenhout 2022 | Laatste duel van het jaar tussen Van der Poel, Van Aert en Pidcock Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Exact Cross Loenhout 2022 | Laatste duel van het jaar tussen Van der Poel, Van Aert en Pidcock

Voorbeschouwing Exact Cross Loenhout 2022 | Laatste duel van het jaar tussen Van der Poel, Van Aert en Pidcock

Op vrijdag 30 december staat de laatste veldrit van 2022 op het menu. In Loenhout wordt het kalenderjaar afgesloten met een wedstrijd van de Exact Cross. Net als in voorgaande edities belooft de zogeheten Azencross weer een heus spektakel te worden! In de Leiderstrui blikt vooruit.

Op 26, 27 en 28 december staan er crossen in respectievelijk Gavere, Heusden-Zolder en Diegem op het programma. Na een rustperiode van welgeteld één dag, kan zowel de mannelijke als de vrouwelijke veldrittop zich opmaken voor een veldrit in het Belgische Loenhout, ook wel bekend als de Azencross.

Loenhout is een dorp en deelgemeente van de gemeente Wuustwezel, gelegen in de Vlaamse provincie Antwerpen. De Azencross is al sinds jaar en dag een begrip binnen de veldritwereld en staat vooral bekend om het 'wasbord' dat in het parcours is opgenomen. Vorig jaar kampte Mathieu van der Poel met rugklachten. Als gevolg daarvan kon Wout van Aert relatief makkelijk naar de overwininning soleren. Lukt hem dat dit jaar, bij aanwezigheid van Van der Poel, nog een keer?

Praktische informatie Exact Cross Loenhout 2022

  • Vrijdag 30 december 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: Exact Cross

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Exact Cross Loenhout

2021/2022 Wout van Aert / Lucinda Brand
2020/2021 Niet verreden
2019/2020 Mathieu van der Poel / Ceylin del Carmen Alvarado
2018/2019 Mathieu van der Poel / Lucinda Brand
2017/2018 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2016/2017 Wout van Aert / Sanne Cant
2015/2016 Tom Meeusen / Sanne Cant
2014/2015 Wout van Aert / Katerina Nash

Parcours, weer en tijden Exact Cross Loenhout 2022

Het parcours in Loenhout zorgt er niet direct voor dat de Azencross zich tot het illustere rijtje van 'zwaarste veldritten op de kalender' mag rekenen. Toch is de af te leggen route allesbehalve saai. Vooral het begin van de ronde mag zeker als lastig bestempeld worden. Na de start krijgen de renners namelijk vrijwel direct een tweetal balken voor de kiezen, om vervolgens over het fameuze wasbord (bestaande uit circa tien 'heuveltjes') te fietsen. Wanneer de renners niet veel later de materiaalpost hebben gepasseerd, volgt een relatief gemakkelijk stuk (langs de viptent en het festivalterrein) richting de finish.

Voorbeschouwing Exact Cross Loenhout 2022 | Laatste duel van het jaar tussen Van der Poel, Van Aert en Pidcock

Weer
Neerslag is vanzelfsprekend de meest van invloed zijnde factor op het verloop van een veldrit op meteorologisch gebied. Wat betreft eventuele regen in Loenhout, is de kans fifty-fifty. Weermannen schatten de kans dat het gaat regenen in Loenhout net zo groot als de kans dat het droog blijft. Over de temperatuur heerst meer consensus: het kwik zal tijdens de veldritten oplopen tot zo'n elf à dertien graden Celcius.

Tijden
Start vrouwen: 13.45 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.00 uur
Finish mannen: 16.00 uur

Favorieten vrouwen Exact Cross Loenhout 2022

Aangezien Fem van Empel dit kalenderjaar niet meer in actie komt en Puck Pieterse in de regel niet aan Exact Cross-wedstrijden deelneemt, ontpoppen andere dames zich tot de topfavorieten in Loenhout. We kijken dan in eerste instantie naar Shirin van Anrooij. Van Anrooij is een gevaarlijke klant, want zowel in Mol als in Gavere kraaide de 20-jarige Zeeuwse victorie, waardoor zij des te meer dé topfavoriete in Loenhout is.

Ook Ceylin del Carmen Alvarado en Denise Betsema staan niet op de startlijst, met als gevolg dat we voor de schaduwfavorieten in Loenhout moeten kijken naar namen die normaal tot de subtop behoren. Annemarie Worst (777) begon erg goed aan haar veldritseizoen. Haar resultaten vertoonden daarna echter wat verval. Tussen de deelnemers in Loenhout, waar bijna alle toppers ontbreken, maakt de 27-jarige Nederlandse wel weer een goede kans.

Voorbeschouwing Exact Cross Loenhout 2022 | Laatste duel van het jaar tussen Van der Poel, Van Aert en Pidcock

Manon Bakker, ploeggenote van Laurens Sweeck bij de Crélan-formatie, kent een erg onregelmatig seizoen. Zo eindigde zij in de Wereldbekerwedstrijden in Beekse Bergen en Hulst respectievelijk als dertiende en zestiende. In de sneeuwcross van Val di Sole finishte de Nederlandse dan weer als derde. In een seizoen dat gekenschetst wordt door pieken en dalen kan zij ook zomaar eens positief verrassen. Ten slotte dient ook Kata Blanka Vas in ogenschouw genomen te worden. De jonge velrijdster beschikt over een flinke dosis talent. Dit uit zich echter nog niet altijd in goede resultaten. Weet de Hongaarse in Loenhout, op zo'n vijf kilometer van de Nederlandse grens, weer een grote vis binnen te hengelen?

Favorieten mannen Exact Cross Loenhout 2022

Bij de mannen lijkt de cross in Loenhout uit te draaien op een traditionele, maar enorm gewilde tweestrijd tussen Wout van Aert (Jumbo-Visma) en Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck). Sinds hun terugkeer maken de wielergrootheden gelijk weer de dienst uit in het veld. Het is een beetje stuivertje wisselen tussen de aartsrivalen. Gaat ook in Loenhout één van de twee met de overwinning aan de haal? Het lijkt zeer aannemelijk.

Voorbeschouwing Exact Cross Loenhout 2022 | Laatste duel van het jaar tussen Van der Poel, Van Aert en Pidcock

Het grootste gevaar voor Van Aert en Van der Poel komt naar verwachting uit Britse hoek. Tom Pidcock kent nog niet het beste veldritseizoen uit zijn carrière. Er dient echter altijd rekening gehouden te worden met de huidig wereldkampioen veldrijden. Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck staan niet op de deelnemerslijst. Bij een slechte dag van zowel Van der Poel, Van Aert als Pidcock lijken dan Chocovit-uithangbord Jens Adams, AG2R-coureur Clément Venturini en Quinten Hermans de grootste kanshebbers. De kans dat zij victorie kraaien is echter zo goed als nihil.

TV Exact Cross Loenhout 2022

De Exact Cross in Loenhout is op twee verschillende tv-kanalen live te bewonderen, zijnde VTM en Eurosport. Laatstgenoemde zendt ook op de digitale Eurosport Player livebeelden uit van de laatste cross van 2022. Vanaf 13.40 uur begint op eender welk platform de live-uitzending.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws