Zichtbaar aangeslagen Dumoulin na Giro-opgave: 'Het zit er niet meer in' Wielrennen
Wielrennen

Zichtbaar aangeslagen Dumoulin na Giro-opgave: 'Het zit er niet meer in'

Zichtbaar aangeslagen Dumoulin na Giro-opgave: 'Het zit er niet meer in'

Tom Dumoulin heeft de Giro d'Italia verlaten. De Nederlander van Jumbo-Visma loste vroeg in de veertiende etappe en zag het na vijftig kilometer niet meer zitten. Hij gaf nochtans voorafgaand aan de rit van zaterdag aan dat hij zich wilde laten zien.

'Ik voelde me de afgelopen twee weken niet goed op de fiets', gaf een eerlijke Dumoulin toe voor aanvang van rit veertien. 'Maar hopelijk gaat het beter en ik hoop nog steeds op mijn kansen', vermeldde hij daar explicitet bij. Dumoulin hoopte op een soortgelijk scenario als in rit zeven, toen hij Koen Bouwman aan de zege wist te helpen.

Gedurende de veertiende etappe liep het echter volledig anders. In een zwaarbevochten openingsfase zagen we Dumoulin al snel achterin, bij mannen waar hij normaal bergop nooit bij in de buurt rijdt. Dan toch de rug? Nee, want voorafgaand aan de rit gaf de Limburger aan dat dat niet meer het euvel was. 'De vorm is gewoon niet zoals ik zou willen.' Jumbo-Visma communiceerde dat hij is afgestapt omwille van zijn 'fysieke conditie', zonder daarbij details te vermelden.

Wat betekent dit voor Dumoulin?

Het is de zoveelste opdoffer in een reeks tegenslagen voor de renner van Jumbo-Visma, die dit seizoen nog geen etappekoers volledig pijnvrij kon uitrijden. Ook in het coronajaar 2020 kreeg Dumoulin al tegenslag op tegenslag voor de kiezen, waardoor hij in 2021 een sabbatical nam van een tijdje. Destijds keerde hij terug met een zilveren plak op de Olympische Spelen, om enkele weken later aangereden te worden door een auto en zijn pols te breken.

Sindsdien is het geen moment vlot verlopen voor de Limburger, die deze Giro met veel ambitie startte. Hij wilde voor een klassement gaan, reed een goede tijdrit op dag twee, om vervolgens op de Etna meteen op zijn plaats gezet te worden. Dumoulin verloor tien minuten en kon zijn aspiraties opbergen. Het tij bleek onomkeerbaar, wat uiteindelijk in een opgave in de veertiende rit naar Turijn geresulteerd heeft.

Zichtbaar aangeslagen Dumoulin na Giro-opgave: 'Het zit er niet meer in'
Een gelukkige Tom Dumoulin met ploegmaat Koen Bouwman

Dumoulin: 'Probleem is niet meer mijn rug'

Dumoulin kwam na zijn opgave even voor de camera van de NOS, die hem opving bij de teambus van Jumbo-Visma. 'Het is op, het is leeg. Dit is balen', zegt een zichtbaar aangeslagen Dumoulin. 'Volgens mij ligt het probleem niet meer bij mijn rug. Ik weet het niet, ik kom gewoon niet meer vooruit. Ik ben leeg, op', herhaalt hij zijn eerdere uitspraken.

'Ik krijg gewoon geen kracht meer op mijn pedalen. Het zit er niet meer in', vervolgt de Nederlander. 'Ik krijg geen vermogen op mijn pedalen, zonder dat het overal pijn doet. Ik weet het ook niet.'

Via de communicatie van Jumbo-Visma kwam er later meer informatie. 'Ik was er op gesteld deze ronde uit te rijden en samen met de rest van de ploeg te finishen in Verona. Ik wilde zo op zijn minst de nodige wedstrijdkilometers in de benen krijgen. Ik pepte mezelf iedere ochtend op om er het beste van te maken, maar dat lukt me simpelweg niet. Het lijf is momenteel op.'

'Ik ga nu naar huis en ga deze teleurstelling een plekje geven. Daarna zien we weer verder', sloot Dumoulin af.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws