Spanje treurt in Giro d'Italia: López verliest roze, Landa krijgt een tik, Valverde een dreun Wielrennen
Wielrennen

Spanje treurt in Giro d'Italia: López verliest roze, Landa krijgt een tik, Valverde een dreun

Spanje treurt in Giro d'Italia: López verliest roze, Landa krijgt een tik, Valverde een dreun

De veertiende etappe in de Giro d'Italia was niet de dag voor de Spanjaarden. Met Juan Pedro López, Mikel Landa, Pello Bilbao en Alejandro Valverde stelden de Zuid-Europeanen tot dusverre zeker niet teleur, maar op zaterdag kregen ze allemaal op hun eigen manier een tik te verwerken in het algemeen klassement.

López blijft lachen na verliezen roze trui

López genoot in de veertiende etappe van zijn tiende (!) dag in het roze en leek te gaan stunten. Tot aan de laatste keer Superga bleef hij uitstekend bij de topfavorieten, totdat Richard Carapaz aanviel en het elastiek brak. López reed de rest van de etappe alleen uit en kwam op 4.25 minuten van winnaar Simon Yates over de streep. Daarmee is hij zijn leiderstrui kwijt aan Carapaz.

'Ik heb alles gegeven en ben best blij', zo vertelt hij meteen na de finish aan de aanwezige media. 'Het was een zware finale, maar ik heb lang mee kunnen doen. Ik heb geprobeerd mezelf te verdedigen, maar BORA-hansgrohe maakte er een harde race van. Ik had nooit verwacht dat ik tien dagen roze zou dragen, dus ik ga verder met dezelfde glimlach als vanmorgen.'

Spanje treurt in Giro d'Italia: López verliest roze, Landa krijgt een tik, Valverde een dreun

Bahrain Victorious beperkt verlies met Landa en Bilbao

Bij Bahrain Victorious was er ook geen sprake van een enorme down-stemming. Mikel Landa en Pello Bilbao konden niet mee met de allerbesten, maar verloren uiteindelijk ook 'maar' een dikke halve minuut op de eerste klassementsmannen. 'Het was een zware etappe, met een verwoestend tempo van BORA. Daar heb ik de rekening voor betaald', concludeert Landa na afloop.

De klimmer steeg ondanks het tijdverlies twee plekken in het klassement en staat nu vierde, op 59 seconden van Carapaz. 'Ik ben tevreden. We hebben tijd verloren, maar gelukkig niet de Giro. Ik hoop zondag op betere benen, met een parcours dat meer bij mij past. In de derde week wordt het bovendien nog heel zwaar.' Daar sluit Bilbao zich bij aan: 'We hadden niet de beste benen, maar uiteindelijk hebben we de schade beperkt en opties voor de derde week.' Bilbao staat na veertien dagen zesde, op 1.52 van Carapaz.

Spanje treurt in Giro d'Italia: López verliest roze, Landa krijgt een tik, Valverde een dreun

Valverde kan klassement vergeten

Voor Valverde is een goed klassement na de veertiende etappe wél uit zicht. De ervaren Spanjaard van Movistar verloor dik acht minuten en staat nu plots op negen minuten van Carapaz in het algemeen klassement. Hij is nog wel tiende, maar de kloof naar de top negen is groot.

Movistar laat in een kort bericht weten dat het tijdsverlies van Valverde misschien wel stukken minder had kunnen zijn. 'Hij had mechanische pech op een kritiek moment', zo wordt er gezegd. Movistar probeerde de schade lang nog te beperken, maar toen Valverde alleen kwam te zitten met Lucas Hamilton en Wilco Kelderman, liep de achterstand snel op.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws