Zo verliepen de NK’s in Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië Wielrennen
Wielrennen

Zo verliepen de NK’s in Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië

Zo verliepen de NK’s in Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië

In Nederland werd vrijdag al bij de mannen gestreden om de nationale titels, maar in de meeste grote wielerlanden worden de prijzen pas op zondag verdeeld. In de Leiderstrui doet verslag van de wedstrijden in Spanje, Duitsland, Italië, Groot-Brittannië en Frankrijk in dit overzicht.

Groot-Brittannië: Cavendish wint vanuit kopgroep

Mark Cavendish is de nieuwe kampioen van Groot-Brittannië geworden, en niet via een massasprint. De koers was door de harde wind en het golvende finale-circuit een ware uitputtingsslag. Cavendish reed erg sterk en maakte in de finale deel uit van een kopgroep van vijf renners, die voor de winst mocht strijden.

De eerste die aanviel in het slot was Ben Turner. Op een hellende strook trok de renner van INEOS-Grenadiers hard door. Cavendish deed een uiterste inspanning om hem terug te halen, maar werd daarna bijna door Samuel Watson uit het wiel gereden toen die overnam. Het verschil met Turner was op het golvende landschap maar een paar seconden. Ze dichtrijden bleek echter uitermate lastig. Matthew Bostock was inmiddels gelost.

Toch lukte het de jonge Watson, die uitkomt voor de opleidingsploeg van Groupama-FDJ. Hij neutraliseerde vervolgens ook een aanval van de ploegloze Alexander Richardson. Turner moest inmiddels zijn inspanningen bekopen. In de sprint was Cavendish uiteindelijk overtuigend de sterkste.

Results powered by FirstCycling.com

Duitsland: Beresterke Politt rijdt iedereen kapot

In het Sauerland heeft Nils Politt op overtuigende wijze de Duitse titel op de weg gepakt. Er stond geen rem op de renner van BORA-hansgrohe, die duidelijk de sterkste man in koers was. Terwijl hij met alleen Nikias Arndt nog in de kopgroep zat, deed Politt bijna al het kopwerk. Hij had echter nog ruim voldoende energie om op een van de beklimmingen zijn landgenoot te lossen.

Politt hoefde vervolgens alleen nog maar te doen waar hij altijd al goed in is geweest: ongenadig hard in zijn eentje nog doortrappen. Vanuit de achtergrond was er niemand meer om hem te bedreigen voor de overwinning. Arndt finishte zelfs op bijna driekwart minuut van de nieuw

Results powered by FirstCycling.com

Frankrijk: Groupama-FDJ gesloopt na vele aanvallen, Sénéchal wint

In Frankrijk werd het kampioenschap uitgevochten op een klassiek parcours rond Cholet. Arnaud Démare was op het parcours de topfavoriet, waardoor zijn ploeg Groupama-FDJ in de finale flink aan de bak moest om verschillende vluchters terug te halen. Hardrijders als Rémi Cavagna en Adrien Petit waren de juiste mannen om de mannen van Groupama onder druk te zetten.

Een aanval van Benjamin Thomas en Florian Sénéchal was er daarom ook te veel aan voor het team van Démare. Zij kregen het geslagen gat - in tegenstelling tot drie tegenaanvallers - niet meer dicht in de finale. Samen met Anthony Turgis, Axel Zingle en Warren Barguil streden zij om de zege in de sprint, die uiteindelijk gewonnen werd door Sénéchal.

Results powered by FirstCycling.com

Italië: Zana stunt met zege op Italiaans kampioenschap

De Italiaanse wielerbond had dit jaar gekozen voor een route met finish in Alberbello, waarop de heuvelrenners en punchers goed uit de voeten konden. Het waren echter niet de grote namen die op het parcours kwamen bovendrijven, maar outsiders als Samuele Battistella, Filippo Zana, Andrea Piccolo en Lorenzo Rota. Zij hadden in de finale van de wedstrijd nog altijd een mooie voorsprong op de eerste achtervolgers.

De vier werkten goed samen en behaalden gezamenlijk de laatste kilometer, waarna ze het in de sprint uitmaakten wie de nieuwe Italiaans kampioen zou worden. Rota had veel vertrouwen in zijn snelle benen, maar had bij zijn vroege aanzet geen rekening gehouden met Zana. De man van Bardiani kwam sterk opzetten en greep de titel voor de neus van zijn landgenoot weg.

Results powered by FirstCycling.com

Spanje: Carlos Rodríguez soleert naar zege op Mallorca

Op Mallorca werd op heuvelachtig terrein gestreden om de Spaanse titel wielrennen. Op een van de laatste heuveltjes, op vijftien kilometer van de finish, liet Carlos Rodríguez zien bergop over de sterkste benen te beschikken. De man van INEOS Grenadiers wist daar weg te rijden uit een elitegroepje. Jesús Herrada en Alex Aranburu waren zijn voornaamste uitdagers, terwijl Juan Ayuso op de klim volledig parkeerde.

Herrada en Aranburu probeerden in de daaropvolgende afdaling nog wel terug te keren tot bij Rodríguez, maar die had in de tussentijd al een geruststellende voorsprong opgebouwd. De pas 21-jarige coureur wist vervolgens alleen nog maar extra uit te lopen. Hij won met ongeveer een halve minuut voorsprong zijn eerste nationale titel bij de profs.

Results powered by FirstCycling.com

Overige nationale kampioenschappen wielrennen 2022

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws