Jumbo-Visma domineert NK wielrennen: Eenkhoorn boekt prachtige zege op VAM-berg Wielrennen
Wielrennen

Jumbo-Visma domineert NK wielrennen: Eenkhoorn boekt prachtige zege op VAM-berg

Jumbo-Visma domineert NK wielrennen: Eenkhoorn boekt prachtige zege op VAM-berg

Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma) heeft na een ontzettend zwaarbevochten wedstrijd, die geen seconde stilviel, het NK bij de mannen gewonnen en mag op die manier een jaar in het rood-wit-blauw koersen. Daan Hoole werd tweede, Taco van der Hoorn derde.

De aanwezige renners kregen voor de start in Westerbork te maken met een ongelofelijke bak water uit de lucht. Gelukkig voor de deelnemers was dit echter verleden tijd zodra de koers startte, en hoefden ze niet - in tegenstelling tot de beloften in de ochtend - de hele dag in plenswater te koersen.

Dumoulin ontzettend actief in openingsfase

Desondanks wilde Tom Dumoulin er een spetterende dag van maken, zo liet de Limburger zien in de openingsfase van de koers. Dumoulin was betrokken bij zo'n beetje elke aanvalspoging. Solo, met een groepje van vier, met nog meer mannen en uiteindelijk de definitieve poging met vijftien metgezellen: het was mooi om hem zo te zien koersen.

De mannen die met hem meesprongen waren Mick Van Dijke, Timo Roosen, David Dekker (Jumbo-Visma), Lars van den Berg (Groupama-FDJ), Hoole (Trek-Segafredo), Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix), Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert), Arvid De Kleijn (Human Powered Health), Bram Dissel, Stijn Daemen (BEAT), Bart Lemmen, Coen Vermeltfoort (VolkerWessels), Wout van Elzakker (Bahrain) en Nils Sinscheck (ABloc).

Het verschil tussen de 16 koplopers en de groep daarachter liep op tot twee minuten, maar vooraan wisten ze het momentum niet vast te houden. Jumbo-Visma reed zowel in de kopgroep als in het peloton niet echt door en dit zorgde ervoor dat alles als een accordeon terug in elkaar viel. Desondanks was er wel wat sleet te zien op de benen, daar het een felbevochten race was.

Groep van twaalf ontsnapt, Jumbo-Visma alom vertegenwoordigd

Met nog vijftig kilometer te gaan zat alles alweer op een zakdoek, maar dat veranderde alweer even snel als het weer deze ochtend: twaalf renners wisten een gat te slaan, met daarbij Roosen, Van Dijke, Oomen, Mike Teunissen, Eenkhoorn, Van der Hoorn, Hoole, Riesebeek, De Kleijn, Lemmen, Buddinge, Van den Berg en Ramon Sinkeldam.

Uit deze groep werd - hoe kon het ook anders? - slag om slinger gedemarreerd, maar de voorsprong op het peloton van inmiddels zo'n twintig renners liep wel op naar de minuut. Sterker nog, op dertig kilometer van de meet was het duidelijk: deze groep zou voor de zege gaan strijden op dit NK wielrennen. Daar maakten Hoole en Eenkhoorn slim gebruik van met een demarrage.

Jumbo-Visma gooide - vanwege de aanwezigheid van Eenkhoorn - de boel op slot in de achtervolgende groep. Dit leidde ertoe dat Hoole en Eenkhoorn een mooie voorsprong bijeen konden fietsen in korte tijd. Bij het ingaan van de laatste ronde was het verschil met de naaste achtervolgers 35 seconden.

Spannend duel Hoole en Eenkhoorn

De mannen die in de achtervolging reden, waren Lemmen, Teunissen, Oomen, Van der Hoorn en Riesebeek. Twee Jumbo-Visma's, en dan weet je hoe dat gaat: er werd niet gereden. De voorsprong bleef rond de halve minuut schommelen,Hoole en Eenkhoorn trokken samen richting de laatste kilometers op en rondom de VAM-berg.

Hoole en Eenkhoorn bleven lang naar elkaar kijken, waarbij die tweede stellig aan het wiel van zijn opponent bleef plakken. Op de kasseien van de VAM pakte Eenkhoorn over, waardoor de rollen weer omgedraaid waren. Ondertussen was Riesebeek bij zijn mede-achtervolgers weggereden, wat voor wat extra druk op de ketel zorgde.

Het kwam dus allemaal aan op de loeisteile laatste honderden meters, die door Hoole op kop werd begonnen. Eenkhoorn koos zijn moment om aan te gaan en er overheen te gaan: titel voor Jumbo-Visma, titel voor Eenkhoorn: chapeau!

Uitslag NK wielrennen elite mannen 2022

Results powered by FirstCycling.com

Lees NK wielrennen 2022 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw browser!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws