Zwitserland pakt goud op rampdag Nederland in Mixed Relay, Italië en Australië op het podium Wielrennen
Wielrennen

Zwitserland pakt goud op rampdag Nederland in Mixed Relay, Italië en Australië op het podium

Zwitserland pakt goud op rampdag Nederland in Mixed Relay, Italië en Australië op het podium

Zwitserland heeft de Mixed Team Relay gewonnen bij het WK wielrennen in Wollongong, Australië. Drie heren en drie vrouwen waren uiteindelijk samen sneller dan Italië, dat zilver greep. Nederland was topfavoriet, maar door materiaalpech en een crash werd het een dramatische dag.

De Mixed Team Relay kon woensdag in de vroege ochtend rekenen op een mooi deelnemerveld als het ging om de medailles. Het eerste uur was desondanks wat lachwekkend. Met Tahiti, Nieuw Caledonië, Samoa en een afvaardiging van het UCI Cycling Center rolden de mindere goden van het podium. Het was wachten tot het tweede uur voor serieuze eindtijden.

Verslag gaat verder onder de tweet

Australië zet richttijd, Frankrijk en Denemarken minder compleet

Met vier blokken van vier landen was het vanaf 07.00 uur de beurt aan Oekraïne, Australië, Oostenrijk en Spanje. Hoe traag de eerste landen reden, bleek wel uit het feit dat Samoa - gestart om 06.31 uur - werd ingehaald door Australië, dat om 07.04 uur aan de beurt was. Samoa was zodoende heel langzaam, maar Australië ging ook wel heel hard. Voor eigen publiek werd er een tijd van 34.25 minuten uit de mouwen geschud door Michael Matthews, Luke Durbridge, Luke Plapp, Georgia Baker, Alexandra Manly en Sarah Roy. Het was een serieuze richttijd voor de landen die nog moesten komen.

Toch leken Franse en Deense heren niet te schrikken van de snelheid van Australië. Beide landen waren bij het eerste tussenpunt vijf seconden sneller en bij de finish doken de Franse mannen nog een kleine drie seconden onder de Australiërs. De Deense mannen (met Magnus Cort en Mikkel Honoré als sterksten) gaven hun drie vrouwelijke ploeggenoten zelfs een voorgift van een kleine zeven seconden op Australië, waarmee we dus een leuke strijd hadden tussen drie landen. België en Polen - beiden gestart met geen al te sterke ploeg - reden bij de mannen in het derde blok al geen toptijd.

De blik ging eerst op Frankrijk, waar de vrouwen de prestatie van de heren niet konden bevestigen. Bij het tweede tussenpunt was een voorsprong van drie seconden al omgekeerd in twaalf seconden achterstand, wat aantoonde hoe compleet de ploeg en prestatie van Australië was. Ook de Deense vrouwen konden het niet bolwerken, ze kwamen door bij het tussenpunt met plots vier seconden achterstand. Australië kon zo rustig op de hotseat blijven zitten, wachtende op het vierde en laatste blok. Denemarken nestelde zich op de voorlopige tweede plek aan de finish, Frankrijk was de voorlopige nummer drie.

Verslag gaat verder onder de tweet

Drama voor Nederland, Zwitserland op weg naar goud

Vanaf 08.14 uur was het tijd voor de laatste vier landen, te beginnen met Zwitserland. Ze doken met Stefan Küng, Stefan Bissegger en Mauro Schmid acht seconden onder de snelste tijd bij het eerste tussenpunt. Italië (met onder meer Filippo Ganna) kwam er al niet aan en gaf vijf seconden toe. Ook Nederland was trager, maar dat had een belangrijke reden. Bauke Mollema zag al snel zijn ketting eraf vallen, waardoor Mathieu van der Poel en Daan Hoole het overgrote deel van hun tijdrit samen moesten afmaken. Ze gaven al 21 seconden toe bij het tussenpunt op de Zwitsers.

Met Küng en Bissegger als motoren denderde Zwitserland halfweg koers naar een tijd die 23 seconden sneller was dan Australië. Met onder meer Marlen Reusser bij de dames moest dat te verdedigen zijn. Van der Poel en Hoole liepen aan de meet veertig seconden schade op, kon dat nog rechtgezet worden door de vrouwen? Nee... Veertig meter na de start trapte Van Vleuten door haar ketting en viel ze hard, waardoor ook Ellen van Dijk en Riejanne Markus het met z'n tweeën moesten doen. Van Vleuten was flink gehavend.

Door het wegvallen van Nederland ging de strijd om het goud plots nog maar tussen twee landen. Duitsland had een minder sterke ploeg, waardoor alleen Italië kon wedijveren met Zwitserland. Aan de finish was het verschil slechts drie seconden tussen goud en zilver. De strijd om brons werd gewonnen door Australië, dat de rappe vrouwen van Duitsland zag instorten in de slotfase. Nederland eindigde de dag op plek vijf, wat met alle rampspoed een bizar knappe prestatie mocht worden genoemd.

Uitslag WK Mixed Team Relay 2022

Results powered by FirstCycling.com

Volg LIVE het WK Mixed Team Relay!

Laadt de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je mobiele pagina of app.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws