Van der Poel wint fenomenaal op slotmuur en pakt leiderstrui in Tour of Britain Algemeen nieuws

Van der Poel wint fenomenaal op slotmuur en pakt leiderstrui in Tour of Britain

Door Ward Hilhorst 10 september 2019 | 16:40


De vierde etappe van de OVO Energy Tour of Britain heeft voor spektakel gezorgd. Na een harde koers met vele aanvallen was het Mathieu van der Poel die op de slotmuur veel te sterk was voor al zijn concurrenten. Hij ging vroeg aan, en reed iedereen ver uit het wiel.

Axel Domont koos als eerste de aanval en werd niet veel later vergezeld door Dylan van Baarle. Ook diens INEOS-ploegmaat Eddie Dunbar wist de aansluiting later te maken. Het drietal kreeg maximaal 3.30 minuten voorsprong en peddelde zo het eerste gedeelte van deze heuveletappe door. Op ruim 60 kilometer van de meet reed Van Baarle zijn medevluchters uit het wiel op de klim en ging solo. 

Hij breidde de 1.20 die het groepje had in zijn eentje uit tot een maximale voorsprong van twee minuten op het peloton onder leiding van Mitchelton-Scott en Corendon-Circus. Deze ploegen reden samen met Lotto Soudal het gat vakkundig meer en meer dicht. Ook Sunweb ging zich met de achtervolging bemoeien in de aanloop naar de Gawthorpe. Daar had Van Baarle nog maar twintig seconden voorsprong. Op 36.3 kilometer van de streep was Van Baarle eraan.

Team INEOS en Benoot willen graag aanvallen

Op dat moment gaf Gianni Moscon er een snok aan op de steile klim met Van der Poel in zijn wiel. Moscon probeerde het nog eens, net als Pavel Sivakov. Ook Tiesj Benoot probeerde te ontsnappen. Niemand kwam weg, maar het zorgde wel voor grote versplintering in het peloton. Een groep wist de afscheiding te maken. Later kwamen de eerste twee groepen weer bij elkaar, maar het bleef aanvallen regenen. Vooral Team INEOS wilde de koers graag hard maken.

Met nog 22 kilometer te gaan was het Van der Poel die er een klap op gaf. Hij kreeg Mike Teunissen en Matteo Trentin mee, maar ver kwamen de drie niet. Teunissen probeerde het nog even alleen, maar die poging werd door Sivakov geneutraliseerd. Omdat niemand weg kwam, bleef het voorlopig een groep van dertig man die vooraan bij elkaar was. Mitchelton-Scott nam de kop en trok flink door, om zo de leiderstrui van Trentin te beschermen.

Gallopin slaat een gaatje, Hermans en Shaw sluiten aan

Toch wist Tony Gallopin een gaatje te slaan. Op vijftien kilometer van de streep pakte de Fransman een gat van ruim tien seconden, maar Mitchelton-Scott maakte zich geen zorgen. Twee kilometer later overbrugden Ben Hermans en James Shaw het gat, en de drie mannen vooraan verstonden elkaar direct goed. In de kilometers daarna bouwden ze hun voorsprong uit tot een kleine twintig seconden.

De kopgroep trapte aardig door, om zo voor de laatste kilometers nog wat extra seconden bij elkaar te sprokkelen. Team INEOS stak in het uitgedunde peloton een handje toe. Veel geduld hadden ze niet, van kop af plaatste Moscon een aanval, om het tempo zo nog wat meer omhoog te gooien. Toen hij terug werd gepakt was het weer Benoot die een demarrage plaatste. Dit ging ten koste van de knechten van Trentin, die het alleen moest oplossen. Met nog vier kilometer te gaan hadden de drie koplopers nog veertien seconden voorsprong.

Trentin en Van der Poel werken hard in achtervolging

Trentin leidde de achtervolging, terwijl Van der Poel zich alert voorin de groep bevond. Twee van de Mitchelton-knechten keerden terug, en zette zich direct op kop, samen met een knecht van Van der Poel. In de kopgroep viel Shaw aan, waardoor het tempo iets verlaagde. Bij aankomst bij de slotklim was het verschil nog tien seconden. Dat bleek niet genoeg. Teunissen reed het gat dicht, waarna Van der Poel een enorme aanval plaatste. Niemand kon hem volgen, waardoor hij iedereen op drie seconden reed. (Foto: Proshots)

Uitslag etappe 4 OVO Energy Tour of Britain

1. Mathieu van der Poel
2. Jasper de Buyst +0.03
3. Simon Clarke "
4. Ben Swift
5. Amund Gröndahl Jansen
6. Tom van Asbroeck
7. Xandro Meurisse
8. Ben Hermans
9. Matteo Trentin
10. Tiesj Benoot

Klassement na etappe 4 OVO Energy Tour of Britain

1. Mathieu van der Poel
2. Matteo Trentin +0.01
3. Jasper de Buyst +0.07
4. Simon Clarke +0.14
5. Mike Teunissen +0.15
6. Ben Swift +0.19
7. Amund Gröndahl Jansen "
8. Thomas Sprengers
9. Nils Politt
10. Andrey Amador

Lees 4 Reacties

Tags:

Reacties

Aart Planck
10 Sep 2019 om 18:45
Quote van 19.8
Ik help het u hopen ; )
Ik ben zelf ook fan van onze Aalstenaar, maar VDP is evengoed buitenaards. Het gaan sowieso epische gevechten worden. En laten we ook Wout van Aert niet vergeten ; )

Positieve mensen worden ouder, dat is inmiddels wél bewezen;)
Dus ik ga erin mee... Epische gevechten gaan we zien:-)

19.8
10 Sep 2019 om 18:34
Quote van Aart Planck
Wordt niet spannend hoor. Evenepoel rijdt weg en komt met een dikke minuut voorsprong over de streep. Hij is te buitenaards om nog van spannende wedstrijden te kunnen spreken. Helaas voor VDP:-(

Ik help het u hopen ; )
Ik ben zelf ook fan van onze Aalstenaar, maar VDP is evengoed buitenaards. Het gaan sowieso epische gevechten worden. En laten we ook Wout van Aert niet vergeten ; )

Aart Planck
10 Sep 2019 om 18:11

Wordt niet spannend hoor. Evenepoel rijdt weg en komt met een dikke minuut voorsprong over de streep. Hij is te buitenaards om nog van spannende wedstrijden te kunnen spreken. Helaas voor VDP:-(

19.8
10 Sep 2019 om 17:35

Wat is deze kerel toch ongelooflijk sterk! Ik kijk nu al uit naar het wk en vooral ook de voorjaarsklassiekers!

Reageer


Meer nieuws