Winnen Amstel opende ogen Van der Poel: ‘Dacht dat het té zwaar was’ Algemeen nieuws

Winnen Amstel opende ogen Van der Poel: ‘Dacht dat het té zwaar was’

Door Wilbert van der Velde 15 maart 2020 | 18:00


In 2019 gaf Mathieu van der Poel met twee waanzinnige achtervolgingen in zowel de Ronde van Vlaanderen als de Amstel Gold Race wielerles van de bovenste plank. De Amstel won hij na een prachtige ontknoping en die overwinning heeft hem de ogen geopend, zo vertelt hij in een interview met Procycling.

‘Tot vorig jaar dacht ik dat bepaalde klassiekers te zwaar voor mij zouden zijn tegen de echte puncheurs. Maar ik merkte in de Amstel dat na 230 kilometer het toch de sterksten zijn die komen bovendrijven. Dat heeft dan niet zozeer met pure klimkwaliteiten te maken’, redeneert Van der Poel in de Klassiekergids van het wielerblad. Voordat het coronavirus het wielervoorjaar nagenoeg platlegde, waren er ook voorzichtige plannen van de Nederlander om deel te nemen aan de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Een andere klassieker die in eerste instantie wat te zwaar leek voor Van der Poel is de Strade Bianche. Naast de welbekende grindwegen kent de wedstrijd ook de nodige steile hoogtemeters. Hoewel de kans om de wedstrijd dit jaar te winnen al verkeken lijkt, heeft Van der Poel normaal gesproken nog voldoende kansen over en daar zal hij maar al te graag gebruik van maken. De Toscaanse wedstrijd is namelijk één van de weinige koers die hem kan kluisteren aan het beeldscherm. ‘De Strade Bianche is een koers die voor mij tot de verbeelding spreekt. Dat is altijd een wedstrijd geweest waarvoor ik voor de tv ging zitten als ik zelf niet hoefde te fietsen.’

Roodhooft over relaxte Van der Poel: ‘Ik vind dat een enorme kwaliteit’

Dat Van der Poel gemaakt is voor de klassiekers laat na vorig jaar geen twijfel, maar wat maakt hem zo’n geschikte renner voor dat type wedstrijden? Ploegleider Christoph Roodhooft legt het uit. ‘Mathieu heeft bijzonder weinig last van dat constante klimmen, dalen en gefriemel in het peloton, dat bijvoorbeeld bij Vlaanderen en de Amstel hoort. Voor hem zijn de klassiekers mentaal veel minder vermoeiend dan voor veel andere renners. Verder maakt hij zich zelden druk en verspilt hij daar dus ook geen energie aan. Ik vind dat een enorme kwaliteit.’ (Foto: Sirotti, 2019)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws