Onverwacht sprintconcurrentie voor Groenewegen: Vechthuwelijk Ewan en Lotto-Dstny voorbij, Jayco-AlUla profiteert Wielrennen
Wielrennen

Onverwacht sprintconcurrentie voor Groenewegen: Vechthuwelijk Ewan en Lotto-Dstny voorbij, Jayco-AlUla profiteert

Onverwacht sprintconcurrentie voor Groenewegen: Vechthuwelijk Ewan en Lotto-Dstny voorbij, Jayco-AlUla profiteert

Caleb Ewan rijdt volgend seizoen dan toch niet bij Lotto-Dstny, zo meldt de Belgische wielerformatie woensdagochtend via een persbericht. De 29-jarige Australiër keert terug naar Team Jayco AlUla, bij wie zijn profcarrière in 2014 van start ging, en ondertekende een contract voor twee seizoenen.

De kleine pocketsprinter had nochtans nog een contract voor volgend seizoen, maar beslist om dat niet uit te doen. 'Caleb heeft veel gewonnen voor het team en daar zijn we hem enorm dankbaar voor', aldus CEO Stéphane Heulot van Lotto-Dstny. 'En net als in een relatie of huwelijk heb je samen goede en slechte dagen. 2023 was een moeilijk jaar. We weten allemaal dat Caleb veel talent heeft, maar de voorbije maanden kwam dat er niet uit in onze ploeg en dan is het beter om uit elkaar te gaan.'

Dat Jayco-AlUla langskwam, lijkt de reden dat beide partijen er toch voor kozen om uit elkaar te gaan. 'We willen Caleb niet tegenhouden in een nieuwe kans die hij krijgt, dus is na onderling overleg beslist om hem toe te staan ​​zijn carrière elders voort te zetten. We hebben hierover een open gesprek gehad en zijn in onderling overleg tot overeenstemming gekomen om zijn lopende contract te beëindigen', aldus Heulot

Caleb Ewan reageert op vertrek bij Lotto-Dstny: 'Tijd voor verandering!'

'Ik heb vijf fantastische jaren beleefd bij Lotto Dstny en heel veel mooie overwinningen met deze ploeg behaald', zegt Ewan zelf. 'Ik ben dankbaar voor de geweldig mooie tijd met deze warme koersfamilie en voor de vele koersherinneringen die we samen gemaakt hebben, maar het was tijd voor verandering. Na positief overleg kwamen we samen tot een oplossing om mijn lopende contract te beëindigen. Ik kan mijn carrière nu elders voortzetten en wens Lotto Dstny nog veel succes de komende jaren.'

Ewan kwam in 2019 over van het toenmalige Mitchelton-Scott en reed in vijf seizoenen maar liefst 31 overwinningen bij elkaar. In totaal won hij vier ritten in de Ronde van Italië en vijf ritten in de Tour de France voor de Belgische formatie. Bij het toenmalige Orica-Greenedge had hij zich in de massasprint al onderscheiden door in 2015 een rit te winnen in de Vuelta en een in 2017 in de Giro.

Ewan was jarenlang hét uithangboord van de ploeg als absolute kopman in de grote rondes. Dit seizoen liep het een pak minder goed en overweegde hij zelfs om te stoppen met wielrennen. De kleine Australiër kreeg namelijk bakken kritiek binnen de eigen ploeg, doordat hij tijdens de Tour de France geen enkele rit wist te winnen en bergop vanaf de eerste meters het peloton moest laten gaan. In 2023 kon hij enkel in de Van Merksteijn Fences Classic de handen in de lucht steken.

Team Jayco AlUla ziet Ewan graag terugkeren: 'We weten wat we kunnen verwachten'

Bij Jayco-AlUla keert hij dus terug naar het team waar het allemaal begon. 'Ouder, wijzer en met een schat aan ervaring hebben het teammanagement en de prestatiestaf er alle vertrouwen in dat de elfvoudig ritwinnaar in grote rondes zich snel weer thuis zal voelen in de ploeg en een grote aanvulling zal zijn op de sprintploeg', aldus het persbericht van de Australische WorldTour-formatie.

'Caleb behoeft geen introductie met de ongelooflijke lijst aan resultaten die hij heeft en omdat hij de eerste vier en een half jaar van zijn professionele carrière doorbracht bij het team, weten we wat we kunnen verwachten van Caleb en hij is een van 's werelds beste sprinters', aldus teammanager Brent Copeland.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws