Bahrain Victorious: Mohoric, Poels en Bilbao zullen in 2024 'gewoon' doorgaan met winnen voor én eren van Mäder Wielrennen
Wielrennen

Bahrain Victorious: Mohoric, Poels en Bilbao zullen in 2024 'gewoon' doorgaan met winnen voor én eren van Mäder

Bahrain Victorious: Mohoric, Poels en Bilbao zullen in 2024 'gewoon' doorgaan met winnen voor én eren van Mäder

2023 was voor Bahrain Victorious een tumultueus jaar. Op sportief gebied werden grootse successen binnen de kortste keren afgewisseld door vrij flinke teleurstellingen. Tel daar het overlijden van Gino Mäder bij op en de cocktail aan emoties is compleet. In de Leiderstrui komt met de eindafrekening van de ploeg uit het Midden-Oosten.

Eendagswedstrijden 2023: Bahrain Victorious

Bahrain Victorious boekte in 2023 in totaal negentien overwinningen. Slechts vier van die negentien triomfen werden in het eendagswerk geboekt. Leuk feitje: dat waren louter overwinningen op nationale kampioenschappen. Als je die dus niet meetelt, kraaiden de heren van ploegbaas Milan Erzen geen enkele keer victorie in een eendagswedstrijd. Fran Miholjevic kroonde zich tot Kroatisch kampioen tijdrijden, terwijl Fred Wright en Dusan Rajovic in respectievelijk Groot-Brittannië en Servië naar de nationale wegtitels snelden. Aan het eind van het kalenderjaar kwam daar met de chronozege van Sergio Tu in Taiwan nog een vierde zege bij.

Goed, geen 'echte' overwinningen in klassieke wedstrijden dus. Van Jonathan Milan (over hem later nog meer) werd het nodige verwacht na zijn uiterst voorspoedige start van het seizoen. De Italiaan wist die verwachtingen echter nog niet waar te maken in het Vlaamse en Italiaanse voorjaar. Een twaalfde stek in Kuurne-Brussel-Kuurne was het hoogst haalbare. Ook van Wright werd her en der op een toptienresultaat gerekend. Die kwam er met zijn achtste plaats in de Ronde van Vlaanderen ook, al was de rest van zijn voorjaar niet echt om over naar huis te schrijven.

Het lijkt nu misschien alsof het allemaal bar en boos was bij de ploeg, maar dat was nou ook weer niet het geval. Zo kende Matej Mohoric een uitstekende klassiekercampagne, met toptiennoteringen in KBK, Strade Bianche, Milaan-Sanremo en de E3 Saxo Classic. Ook in het Canadese najaar was hij op de afspraak, met niet veel later als kers op de taart een gouden plak op het WK gravel. Mikel Landa deed op zijn beurt niet vaak mee aan een klassieker, maar wist in de Waalse Pijl wel knap derde te worden. Santiago Buitrago eindigde dan weer als derde in Luik-Bastenaken-Luik, terwijl Pello Bilbao tweede werd in de Clasica San Sebastián. Kortom, een degelijke score in de eendagswedstrijden!

Bahrain Victorious: Mohoric, Poels en Bilbao zullen in 2024 'gewoon' doorgaan met winnen voor én eren van Mäder
Landa finishte als derde in de Waalse Pijl

(Grote) rondes 2023: Bahrain Victorious

Amper overwinningen in het eendagswerk, maar wel negentien overwinningen in totaal. Dat betekent dus dat het de ploeg uit Bahrein vooral in meerdaagse koersen voor de wind ging. Direct bij de start van het seizoen, traditioneel ingeluid middels de Tour Down Under, was het raak voor de formatie. Phil Bauhaus triomfeerde in ouverture, twee dagen later won Bilbao rit numero drie. De toon was daarmee gezet.

Eind januari zorgde Milan voor een derde overwinning in de eerste maand van het jaar. De Zuid-Europeaan, die volgend jaar naar Lidl-Trek verkast, won rit twee van de Saudi Tour en versloeg daarbij bijvoorbeeld Dylan Groenewegen. Die Saudische zege van Milan leek een periode van absolute droogte in te luiden, daar het pas in mei weer raak was voor 'Erzen en de zijnen'. In rit twee van de Giro d'Italia maakte Milan zijn status van seizoensrevelatie definitief waar, daar hij in San Salvo onder anderen Kaden Groves, Pascal Ackermann en Fernando Gaviria klopte. Winnen zat er in het vervolg van de ronde doorheen de laars niet meer in voor Milan, die echter wel meermaals bij de top vijf finishte én de puntentrui mee naar huis mocht nemen. Onderwijl had ook Buitrago nog zijn ritje meegesnoept in Italië.

Na de Giro ging het vizier op de Tour. Die periode werd echter overschaduwd door het overlijden van Mäder, die in etappe vijf van de Ronde van Zwitserland onderuit ging en bezweek aan zijn verwondingen. De wielerwereld was maandenlang in rouw. In de Tour de France besloot Bahrain Victorious te starten en gebroederlijk ten strijde te trekken. Voor Gino. En met succes: drie ritzeges - en wat voor ritzeges - was de score in 'La Grande Boucle'. Allemaal voor Gino. We zagen logischerwijs louter emotionele interviews passeren. Interviews die geen mens onberoerd lieten. Er leek haast geen mooier eerbetoon aan de ontvallen Zwitser mogelijk.

Vooral Mohoric baarde opzien met zijn rijden in de Tour de France. Die lijn zette hij in de daaropvolgende wedstrijden vrolijk door. Dat leverde hem een ritzege en de eindzege in de Ronde van Polen op, een etappeoverwinning in de Renewi Tour, een triomf in de CRO Race én als kers op de taart - we noemden het al even - de gouden medaille op het in Veneto georganiseerde WK gravel. Ook de prestaties van de 36-jarige Poels verdienen de nodige aandacht. De Limburger had in zijn lange carrière immers nog nooit een rit in een grote ronde gewonnen, maar wist dit jaar zowel in de Tour als de Vuelta zijn duit in het zakje te doen. Chapeau!

wout poels
Poels boekte zowel in de Tour als de Vuelta een ritzege

Eindcijfer 2023: Bahrain Victorious

Als je negentien overwinningen boekt (maar liefst drie in de Tour de France), meedoet om de top tien in de klassiekers én de winnaar van het WK gravel in je gelederen hebt, verdien je een mooi rapportcijfer. De redactie van In de Leiderstrui komt uit op een 7,9 als gemiddelde eindscore.

Transfers 2023/2024: Bahrain Victorious

Ingaand: Torstein Træen (Uno-X), Alberto Bruttomesso (Cycling Team Friuli ASD) en Finlay Pickering (Trinity)

Uitgaand: Mikel Landa (Soudal Quick-Step), Heinrich Haussler (gestopt), Hermann Pernsteiner (nog niet bekend), Jonathan Milan (Lidl-Trek) en Filip Maciejuk (BORA-hansgrohe)

Ones to watch 2024: Bahrain Victorious

Zoals hierboven te lezen valt, is Bahrain Victorious niet bijzonder actief geweest op de transfermarkt. Met het vertrek van Landa en Milan verliest de ploeg twee interessante en bovenal belangrijke pionnen, terwijl er geen échte versterkingen gehaald zijn (misschien wel toekomstige klasbakken). Toch is de selectie wel grotendeels intact gebleven en is het dus vooral uitkijken naar hetgeen de protagonisten van 2023 in 2024 kunnen laten zien.

Gaat Mohoric in het voorjaar via de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix - zijn twee belangrijkste doelen - een grote vis binnenhengelen? Het zou zomaar kunnen. Gaat Poels zich in het illustere rijtje met renners die in alle grote rondes een ritzege boekten nestelen? Het zou zomaar kunnen. Etaleert Wright eindelijk zijn aangeboren talent en snoept hij een klassieke overwinning mee? U raadt het al: het zou zomaar kunnen. Bovendien is de ontwikkeling van jonge jongens als Buitrago, Finlay Pickering, Edoardo Zambanini en Miholjevic interessant om in de gaten te houden. En wat kunnen ervaren krachten als Damiano Caruso, Jack Haig en Bilbao verder nog bewerkstelligen? Vooral van laatstgenoemde mag andermaal veel verwacht worden!

Bahrain Victorious: Mohoric, Poels en Bilbao zullen in 2024 'gewoon' doorgaan met winnen voor én eren van Mäder
Steekt Wright in 2024 weer zijn neus aan het venster in de klassiekers?

Selectie Bahrain Victorious 2024

 1. Yukiya Arashiro
 2. Nikias Arndt
 3. Phil Bauhaus
 4. Pello Bilbao
 5. Alberto Bruttomesso
 6. Santiago Buitrago
 7. Nicolò Buratti
 8. Damiano Caruso
 9. Matevz Govekar
 10. Kamil Gradek
 11. Jack Haig
 12. Rainer Kepplinger
 13. Ahmed Madan
 14. Fran Miholjevic
 15. Matej Mohoric
 16. Andrea Pasqualon
 17. Finlay Pickering
 18. Wout Poels
 19. Johan Price-Pejtersen
 20. Dusan Rajovic
 21. Cameron Scott
 22. Jasha Sütterlin
 23. Antonio Tiberi 
 24. Torstein Træen
 25. Sergio Tu
 26. Fred Wright
 27. Edoardo Zambanini

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws