Prestigieuze Unbound Gravel staat weer voor de deur, met veel Nederlanders: dit moet je weten Gravel
Gravel

Prestigieuze Unbound Gravel staat weer voor de deur, met veel Nederlanders: dit moet je weten

Prestigieuze Unbound Gravel staat weer voor de deur, met veel Nederlanders: dit moet je weten

Terwijl het wegwielrennen momenteel in een soort intermezzo zit tussen Giro en Tour, maakt een deel van het gravelpeloton zich juist op voor hét hoofddoel van het jaar: de mythische Unbound-wedstrijd in Emporia, Kansas. In de Leiderstrui praat je wat bij!

Wat is Unbound?

Unbound is een gravelwedstrijd in de Verenigde Staten, die voorheen bekendstond als Dirty Kanza. De race wordt verreden in de regio van Emporia, in de staat Kansas. De koers door de Flint Hills is maar liefst 320 kilometer lang en deelnemers doen er om en nabij de tien uur om, terwijl er ook andere afstanden beschikbaar zijn. De koers bestaat sinds 2006 en wordt dit jaar op zondag 4 juni gefietst. Garmin sponsort sinds dit jaar de wedstrijd, die officieel door het leven gaat als Garmin Unbound Gravel.

Wie wonnen Unbound in het verleden?

De erelijst van Unbound wordt gedomineerd door Amerikanen, tot vorig jaar. Toen wist de Nederlander Ivar Slik te winnen bij de mannen, terwijl de dameswedstrijd op de erelijst van de Argentijnse Sofía Gómez Villafañe werd gewonnen. In de jaren daarvoor wonnen onder meer ex-profs Ted King, Ian Boswell en de dames Kaitlin Keough en Alison Tetrick de wedstrijd.

Hoe ging het vorig jaar?

In 2022 wist Slik de koers dus te winnen. In de stromende regen opende Laurens ten Dam de finale met de Italiaan Mattia de Marchi, waarna de Nederlander met nog meer dan honderd kilometer te gaan solo ging. Dat bleek een poging die iets te vroeg was, want hij werd ingelopen door enkele achtervolgers. Slik bleef uiteindelijk over met Boswell en Keegan Swenson, die geklopt werden in de sprint met drie. Ten Dam werd vierde.

Wat is er veranderd?

Ten opzichte van vorig jaar zijn er wel wat veranderingen doorgevoerd. De belangrijkste is het zogenoemde aerostuur, waar onder meer Slik en Gomez vorig jaar mee reden. Dit is een soort tijdritopzet wat op het stuur bevestigd zat, en waar deelnemers dus voordeel uit konden halen. Daarnaast zullen de coureurs in verschillende groepen van start gaan en worden er ook dopingcontrolers uitgevoerd.

Wie doen er mee?

Wie de startlijst van Unbound 2023 erbij pakt, ziet veel (ex-)profs staan. Daarbij uiteraard een hoop Amerikanen, met onder meer Logan Owen, Kiel Reijnen, Peter Stetina, Alex Howes, Alexey Vermeulen en Boswell. Verder spotten we Larry Warbasse, die net de Giro reed namens AG2R Citroën, en de Australiërs Lachlan Morton en Nathan Haas. Ook Nicolas Roche (Ierland) en Paul Voss (Duitsland) staan op de startlijst.

De Dutch Mafia - zoals de Nederlandse deelnemers genoemd worden door de locals - bestaat uit Ten Dam, Thomas Dekker - net terug van een sleutelbeenblessure -, titelverdediger Slik, en Jasper Ockeloen. Ook AD-journalist Thijs Zonneveld doet mee namens BEAT Cycling. Vanuit Belgisch oogpunt is de deelname van Jan Bakelants interessant. Eigenlijk zou Niki Terpstra ook meedoen, maar hij kampt met een blessure.

Bijna al deze genoemde namen hebben (de ene groter dan de ander) kans op de overwinning in Unbound, maar er zijn ook nog een paar specifieke coureurs die in Nederland niet zo bekend zijn. Swenson, vorig jaar tweede achter Slik, zit bijvoorbeeld opnieuw bij de favorieten. Maar ook namen als Russel Finsterwald (Amerika), Mattia de Marchi (Italië, Brendan Johnston (Australië) en Adam Roberge (Canada) zouden ver moeten kunnen komen in de wedstrijd.

Hoe is Unbound te volgen?

Jammer genoeg is Unbound niet op TV te volgen, zowel in Europa als Noord-Amerika niet. Liveupdates van de wedstrijd zijn mee te krijgen via Twitter (@UnboundGravel) en Instagram (@UnboundGravel). In de Leiderstrui komt zondagochtend met een uitgebreid verslag van de koers en de reacties.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws