Voorbeschouwing Heistse Pijl 2023 | Kooij en Merlier kruisen opnieuw de degens, met kapers op de kust Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Heistse Pijl 2023 | Kooij en Merlier kruisen opnieuw de degens, met kapers op de kust

Voorbeschouwing Heistse Pijl 2023 | Kooij en Merlier kruisen opnieuw de degens, met kapers op de kust

Nu we met juni de zesde maand van het jaar in zijn gegaan, is het weer tijd voor een hele rits Belgische eendagskoersen. Zaterdag staat de Heistse Pijl op de rol, een koers in de Kempen die mag rekenen op een heel mooi deelnemersveld. In de Leiderstrui neemt je mee!

Starten in Vosselaar, finishen in Heist-op-den-Berg na een koers van 198,7 kilometer. Dat is de Heistse Pijl in een notendop. Door de aanwezigheid van de Heistse Berg is het vaak een mooie strijd tussen de aanvalslustigen en rappe mannen, waarbij de verhouding ongeveer 50/50 is.

Afgelopen jaar won Arnaud De Lie (Lotto-Dstny) met een machtsspurt, terwijl Pascal Eenkhoorn namens Jumbo-Visma in 2021 een spurt met drie won van Yves Lampaert en Jonas Rickaert. In de eerste editie na heel lange tijd, in 2016, was het dan weer pure sprinter Dylan Groenewegen die zijn naam op de erelijst zette.

Praktische informatie Heistse Pijl 2023

  • Vosselaar - Heist-op-den-Berg (198,7 km)
  • Zaterdag 3 juni 2023
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.1

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Heistse Pijl

2022 Arnaud De Lie
2021 Pascal Eenkhoorn
2020 Niet verreden
2019 Alvaro José Hodeg
2018 Emils Liepins
2017 Jasper De Buyst
2016 Dylan Groenewegen

Parcours, weer en tijden Heistse Pijl 2023

In totaal krijgen de renners 198,7 km voorgeschoteld, waarbij er heel wat Kempense gemeenten als Lille, Geel, Westerlo en Herentals worden doorkruist. Na zestig kilometer koers bereikt het peloton voor de eerste keer de aankomstlijn op de Paul van Roosbroeklaan in Heist-op-den-Berg. Hierna volgen nog zes lokale rondes van 20,7 km. Wegens wegenwerken is het lokaal parcours in Heist-op-den-Berg langer geworden en rijdt het peloton via Booischot naar Hulshout.

Wat niet wijzigt, is de pittige passage van de Heistse Berg. Deze kuitenbijter is steevast voer de aanvalslustigen, die een massasprint willen vermijden. Een heuvel van vierhonderd meter aan 4,8 procent. Nu hoor ik jullie denken: dat is toch niets voor de profs, maar het feit dat deze voor het laatste gestationeerd is op één kilometer van de aankomst maakt het toch interessant. Al zal er natuurlijk altijd nog het een en ander afhangen van de manier waarop er gekoerst wordt.

Voorbeschouwing Heistse Pijl 2023 | Kooij en Merlier kruisen opnieuw de degens, met kapers op de kust

Weer
Het is deze week lekker weer in de Lage Landen en dat zal komende zaterdag niet anders zijn. Bij een temperatuur van 24 graden Celsius en onder het genot van een heerlijk zonnetje en lekker briesje zullen de coureurs na het middaguur opstappen.

Tijden

Start: 13.00 uur
Finish: ongeveer 17.40 uur

Favorieten Heistse Pijl 2023

Kijkend naar het deelnemersveld is een sprint volgens ons het meest aannemelijke scenario, daar enkele ploegen duidelijk die kaart lijken te gaan trekken. Zo rekent Jumbo-Visma op Olav Kooij, die met de gebroeders Van Dijke, Jos van Emden en Timo Roosen enkele gekende hardrijders ter ondersteuning heeft.

Kooij zal net als in de Vierdaagse van Duinkerke Tim Merlier tegenkomen, de kopman van dienst bij Soudal Quick-Step. Ook die formatie heeft met Jannik Steimle, Bert Van Lerberghe en Stan Van Tricht goede ondersteuning bij. Bij Intermarché-Circus-Wanty rekent men dan weer op Gerben Thijssen, die op knappe wijze maandag nog de Ronde van Limburg wist te winnen.

Voorbeschouwing Heistse Pijl 2023 | Kooij en Merlier kruisen opnieuw de degens, met kapers op de kust

Jordi Meeus zal namens BORA-hansgrohe de kastanjes uit het vuur moeten halen, terwijl de Franse ploegen Arkéa Samsic (David Dekker, Jenthe Biermans en Nacer Bouhanni), Cofidis (Max Walscheid), AG2R Citroën (Clément Venturini en Marc Sarreau) en TotalEnergies (Jason Tesson en Dries Van Gestel) met meerdere pionnen op komen draven.

Team DSM heeft met Casper Van Uden en Pavel Bittner ook meerdere rappe mannen, evenals het Alpecin-Deceuninck van Axel Laurance en Jakub Mareckzo. Verder verdienen Erlend Blikra (Uno-X) en Sasha Weemaes (Human Powered Health) een eervolle vermelding vanuit het procontinentale niveau.

Zijn er nog mannen die de sprint kunnen ontlopen? Jazeker! Dries De Bondt (Alpecin-Deceuninck), Jarne Van de Paar (Lotto-Dstny), Anthony Turgis (TotalEnergies) en Ludovic Robeet (Bingoal-WB) bijvoorbeeld.

Favorieten Heistse Pijl 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Olav Kooij (Jumbo-Visma) en Tim Merlier (Soudal Quick-Step)
Outsiders: Gerben Thijssen (Intermarché-Circus-Wanty), Jordi Meeus (BORA-hansgrohe), David Dekker (Arkéa Samsic) en Max Walscheid (Cofidis)

Longshots: Casper van Uden (Team DSM), Clément Venturini (AG2R Citroën), Jason Tesson (TotalEnergies) en Erlend Blikra (Uno-X)

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

TV Heistse Pijl 2023

Sporza zendt de Heistse Pijl zaterdag uit vanaf 16.00 uur, op VRT 1. Op die manier hoef je niets van de finale van de Belgische eendagskoers te missen.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws