Voorbeschouwing NK gravel 2022 | Vos en Wiebes bij de dames, open wedstrijd voor de heren Gravel
Gravel

Voorbeschouwing NK gravel 2022 | Vos en Wiebes bij de dames, open wedstrijd voor de heren

Voorbeschouwing NK gravel 2022 | Vos en Wiebes bij de dames, open wedstrijd voor de heren

Zaterdag wordt de tweede editie van het NK gravel verreden, enkele weken na het doorgeslagen succes van de eerste editie van het WK gravel. Na een 'surrealistische' editie van 2021, die 24 uur voor het ingaan van een coronalockdown verreden werd, hoopt de organisatie in 2022 op een waar fietsfeest in Epe, waar de renners en rensters tien rondjes te wachten staan. In de Leiderstrui probeert je wegwijs te maken!

Dat gravel de laatste jaren aan populariteit wint, is een understatement. De discipline is booming, ook in Nederland. Vanuit Amerika kwam het overwaaien omdat men daar moeilijk wegen af kon zetten, maar dat bleek een schot in de roos. Dat zag ook Mathijs Wapenaar, afgelopen seizoen organisator van het eerste NK. 'Maar we zijn nog steeds één van de weinige landen met een NK. In België hebben ze nu wel een wereldkampioen, maar geen Belgisch kampioen', doelt hij op Gianni Vermeersch van Alpecin-Deceuninck.

De eerste edities werden afgelopen seizoen gewonnen door Demi Vollering en Tijmen Eising, al gaan we hen bij de tweede editie niet aan de start zien. Dat is dus één zekerheid: we krijgen te maken met twee nieuwe Nederlandse kampioenen.

Praktische informatie NK gravel 2022

  • Mannen 120 km en vrouwen 70 km (verdeeld over rondes van 10 km)
  • Zaterdag 22 oktober 2022
  • Deelnemerslijsten

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars NK gravel

2021 Tijmen Eising / Demi Vollering

NK gravel 2022: Parcours, weer en tijden

De organisatie heeft voor een ander parcours gekozen dan afgelopen seizoen, legt organisator Wagenaar uit. ‘Het is nu een parcours van 10,5 kilometer, een nieuw parcours ten opzichte van vorig jaar. Het is iets langer, er zijn wat meer zandwegen door natuurgebieden en weilanden. Paar gravelstrookjes ertussen, voor Nederlandse omstandigheden is het een heel mooie omloop.’

‘Het is veel rechtdoor, er zitten in de hele ronde misschien tien bochten', selt hij. 'Het is geen technische koers, dus het zal wat tactisch worden.' Maar toch vooral een wedstrijdje hard fietsen, want hij verwacht de profdames en mannen van continentaal niveau wel gewoon vooraan op zaterdag. Overigens heeft Ronald Brouwer een uitgebreide parcoursverkenning van het NK gravel op YouTube geplaatst, waardoor je de hele omloop al eens kan ervaren/zien.

Voorbeschouwing NK gravel 2022 | Vos en Wiebes bij de dames, open wedstrijd voor de heren

Weer
Niets te klagen, die renners en rensters (en het publiek). Het zal zaterdag namelijk zo'n 17 graden Celsius worden in Gelderland, waar ook de zon zijn opwachting zal maken. Ideale koersomstandigheden dus, al kan de omloop na regenbuien van eerder deze week nog wel wat nat zijn.

Tijden
Start mannen: 11.00 uur
Start vrouwen: 11.05 uur
Finish vrouwen: Omstreeks 13.00 uur
Finish mannen: Omstreeks 14.15 uur

Favorieten NK gravel vrouwen 2022

Bij de dames hebben we toch te maken met twee torenhoge topfavorietes. Lorena Wiebes en Marianne Vos zijn twee van de beste wielrensters ter wereld. Vrouwen die Tourritten en topklassiekers winnen en ook hier niet zomaar komen om 'even' mee te doen: Vos is als wereldtopper in het veld natuurlijk ook technisch aangelegd, maar verkijk je ook niet op Wiebes. Die werkt toch ook haar crossjes wel af en zelfs Vos zal haar moeten lozen voordat het op een sprint aankomt.

Van de Nederlandse dames die participeerden op het WK gravel doen er twee mee. Riejanne Markus (rust na een lang wegseizoen) en Maaike Coljé (herstellende van een val) zijn niet van de partij, in tegenstelling tot Tessa Neefjes en Puck Moonen. Die eerste heeft wat goed te maken na een diskwalificatie op het WK en wordt door organisator Wagenaar ook zeker bij de grootste kanshebbers gezet, alhoewel ze het vermoedelijk liever wat zwaarder had gezien. Moonen geniet momenteel deels van haar offseason en trekt de dag van tevoren naar ADE, dus voor haar voelt dit NK vooral aan als mooie ervaring. Vorig jaar werd ze achtste.

Puck Moonen en Tessa Neefjes voorafgaand aan het WK gravel.
Puck Moonen en Tessa Neefjes voorafgaand aan het WK gravel.

Eva Buurman (Liv Racing) traint regelmatig met gravelspecialiste Neefjes en haar zien we op die manier met haar capaciteiten op de weg ook als één van de kanshebsters op een mooie ereplaats. Hetzelfde geldt voor Sabrina Stultiens, Emma Boogaard, Rozemarijn Ammerlaan, Elodie Kuijper, Isa Pieterse en Moniek Tenninglo.

Favorieten NK gravel mannen 2022

Bij de mannen geen toppers van het hoogste niveau. Mathieu van der Poel geniet momenteel van een welverdiende vakantie en bij jongens als Niki Terpstra, Ramon Sinkeldam en ex-prof Laurens ten Dam paste dit NK niet helemaal in de planning. Ook pure specialisten als Piotr Havik en Ivar Slik besloten deze koers links te laten liggen na een lang seizoen vol gravelraces.

Wie er wel bij is: Jasper Ockeloen, eveneens onderdeel van The Dutch Maffia, een groepje specialisten dat zo nu en dan naar de Verenigde Staten trekt voor wedstrijden aldaar. Ockeloen had van het WK in Veneto een groot doel gemaakt, maar werd na luttele kilometers al van de fiets gereden door een onbesuisde Spanjaard en zag zijn wereldkampioenschap zo per direct ten einde komen. Een grote teleurstelling, maar mogelijk kan hij op dit NK wat revanche nemen.

Het WK gravel was een deceptie voor Jasper Ockeloen.
Het WK gravel was een deceptie voor Jasper Ockeloen.

Volgens organisator Wagenaar zijn de mannen van continentaal niveau in het voordeel op dit parcours, waar het voor een groot deel om vermogens draait. Zodoende maakt een man als Coen Vermelftoort, ex-prof, tegenwoordig VolkerWessels, een mooie kans op de zege. Hij werd vorig jaar tweede. Ook Peter Koning en Michel Kreder hebben ervaring op procontinentaal niveau en die benen zijn vermoedelijk niet zomaar verdwenen.

Nog een interessante naam op de startlijst: Marc de Maar. Verder doen van de Nederlandse deelnemers aan het WK ook Richard Jansen (64e) en Bram Imming (88e) mee aan dit NK, evenals top tien-klanten van het NK van vorig jaar: Tibor Zwaar en Lars Loohuis werden toen zevende en negende.

TV NK gravel 2022

Het NK gravel zal helaas niet op televisie te zien zijn, dus om het mee te maken zul je toch echt de reis naar Epe moeten maken. Of je houdt In de Leiderstrui natuurlijk in de gaten voor een uitgebreid verslag en de reacties na afloop!

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news