Allereerste EK gravel nú al een succes: 'Waar informatie Van der Poel vandaan kwam, weten wij ook niet' Gravel
Gravel

Allereerste EK gravel nú al een succes: 'Waar informatie Van der Poel vandaan kwam, weten wij ook niet'

Allereerste EK gravel nú al een succes: 'Waar informatie Van der Poel vandaan kwam, weten wij ook niet'

Komende zondag wordt in Oud-Heverlee het allereerste EK gravel verreden, wat direct ook dienstdoet als het BK. Voor de liefhebbers is het een nieuwe stap in de goede richting, nadat vorig jaar in Veneto al het allereerste WK een doorslaand succes was. In de Leiderstrui sprak met Erwin Vervecken, één van de aanjagers van de sport!

Vervecken, zelf een succesvol oud-crosser, is eigenlijk betrokken bij alles wat gravel ademt. Als mede-organisator en parcoursbouwer draagt hij de sport meer dan een warm hart toe, en hij ziet dan ook maar al te graag dat het zo goed gaat met het gravelen. 'Vorig jaar waren er gemiddeld driehonderd á vierhonderd deelnemers bij de wedstrijden in de Gravel World Series, dit jaar is dat per wedstrijd meer dan duizend.'

Het EK van komende zondag is daarvan de meest aantrekkelijke. 'Aan het aantal inschrijvingen te zien is het een heel groot succes, die hebben we twee weken geleden al afgesloten. Het is de grootste wedstrijd van de UCI Gravel World Series, want daar maakt het ook deel van uit. Het is zowel een BK, EK als onderdeel van de Gravel World Series. We hebben 1667 deelnemers, met wat grote namen. Daar zitten leuke renners uit het wegwielrennen, de cross en het gravel zelf bij, dus dat is een mooie mix.’

Wat heet: onder meer Greg Van Avermaet, Gianni Vermeersch Daniel Oss, Alessandro de Marchi, Jasper Stuyven, Florian Vermeersch, Thibau Nys, Tim Merlier en Petr Vakoc doen mee, terwijl er ook crossers als Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout van de partij zullen zijn. Bij de dames zien we onder meer Lorena Wiebes, Fem van Empel, Sanne Cant en Denise Betsema op de lijst der deelnemers staan.

Van der Poel en Van Aert zijn ook voor graveldiscipline belangrijk

Afgelopen jaar deed Mathieu van der Poel mee aan het WK in de discipline en de organisatie van het Circuit Franco-Belge kondigde hem enkele weken geleden ook aan voor het EK gravel. Dat bleek echter voorbarig, zo concludeert Vervecken. 'Mathieu heeft er misschien wel over nagedacht, maar dat is nooit formeel aan ons bevestigd. Wij weten niet waar die informatie vandaan komt, want in zoverre hebben we geen contact gehad. Bij Mathieu is het stilaan ook wel op na een lang wegseizoen. Wout van Aert gaat wel gravelkoersen rijden, maar doet enkel het WK, één week later', wijst zijn streekgenoot naar het Wereldkampioenschap in Veneto, die recent nog de Gravel World Series in Houffalize won.

Allereerste EK gravel nú al een succes: 'Waar informatie Van der Poel vandaan kwam, weten wij ook niet'

Vervecken bekent dat deze mannen ook nu weer grote aanjagers zijn voor de discipline. 'Zij zetten het toch op de kaart, dat is heel belangrijk. Maar dat zijn niet alleen Wout en Mathieu. Alejandro Valverde, Petr Vakoc, Niki Terpstra, Connor Swift… er zijn geen kleine namen die gravelwedstrijden hebben gewonnen dit jaar', lepelt Vervecken zo op. 'Het is ook gewoon leuk, tussen de doelen van de wegwedstrijden in. Dat er risico’s aan kleven, zie ik niet zo. Dat heb je op de weg ook, in bijvoorbeeld Strade Bianche. Renners willen ook een nieuwe uitdaging, en als er dan af en toe een topper komt meedoen is dat voor ons alleen maar mooi. Dat zorgt alleen maar voor promotie en media-aandacht.’

EK gravel live op TV brengen wordt nog uitdaging: mannen en vrouwen rijden tegelijk

Enfin, komende zondag wordt het allereerste BK/EK in ieder geval live in beeld gebracht op TV. 'En dat is een uitdaging. De mannen en vrouwen zijn tegelijk, dus we hebben vier cameraploegen die de wedstrijd op TV brengen', stelt Vervecken, die trots is op het parcours nabij Leuven. Overigens wordt daar komend jaar ook het WK gehouden, dus dit EK geldt alvast als een goede opmaat.

'Het is een parcours met een lokale lus van 28 kilometer en een grote lus van 47 kilometer, wat uitgetekend is in de Brabantse Wouden. Dat is een kandidaat nationaal park in België, met vooral uitgestrekte bossen. Daar zitten brede bosboulevards in, de gravelwegen dus. De lokale lus is 80 procent offroad, de grote lus 50/50', vertrouwt Vervecken ons toe. Voor meer informatie over het parcours en de deelnemers verwijzen we u graag door naar onze uitgebreide voorbeschouwing op de wedstrijd, die aankomende zondag gehouden zal worden in Oud-Heverlee.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws