Column: Waarom de overheid nóg harder moet ingrijpen in fietsend Nederland IDL-producties

Column: Waarom de overheid nóg harder moet ingrijpen in fietsend Nederland

Door Bram van der Ploeg 17 april 2020 | 10:00


'Laten we er met z'n allen voor zorgen dat we in juni in ieder geval wel naar buiten kunnen.' Het was één van de laatste zinnen uit een mooie toespraak van Tom Dumoulin via de politie Limburg. Blijf binnen tijdens Paasweekend, zo was zijn oproep. Initiatieven die nodig zijn, omdat de overheid nog onvoldoende ingrijpt in fietsend Nederland.

Werkend Nederland ging in maart op slot, iedereen nam de afgelopen tijd (met vallen en opstaan) langzaam maar zeker afstand van elkaar, familiebezoekjes zijn gecanceld, vakanties worden afgeraden, ouderen in verzorgingstehuizen zitten dag-in-dag-uit alleen op hun kamer en de scholen zijn al weken dicht. Tegelijkertijd laat de overheid de touwtjes redelijk vieren als het om fietsen gaat. En daar maken de fietsers dan weer dankbaar gebruik van.

Anderhalve meter op de fiets niet te waarborgen

Ga niet meer in groepjes fietsen, zo luidt al weken de oproep. Dat ze tot vorig weekend nog steeds vaak gespot werden, werd slechts afgedaan met een beschuldigende vinger van Mark Rutte. Doe het niet, en dat was het wel. Ik heb nergens gelezen dat die mensen van hun fiets zijn getrokken en met een boete naar huis zijn gestuurd. Ook opvallend: Fietsen met z'n tweeën mag wel, en voor fietsers alleen gelden al helemaal amper nog regels. Doe lekker je ding, en hou als het even kan anderhalve meter afstand.

Ik richt mij hier op de fietsers (recreatief, e-bike, stadsfiets, racer...), omdat we een wielersite zijn, maar ook omdat ik heb gemerkt dat fietsen meer dan bij wandelen en hardlopen een dingetje wordt als het gaat om afstand houden en lief zijn voor elkaar. In het park hier om de hoek lopen hardlopers en wandelaars vaak keurig door het gras om mij en mijn hond heen en ik doe hetzelfde bij anderen. Tijdens mijn laatste fietstocht eind maart bleek tientallen keren tijdens de rit dat die afstand op de fiets simpelweg niet te waarborgen is.

Coronaregels voor Nederland lopen mank met die voor fietsers

Dat is voor een groot gedeelte geen verwijt naar de fietsers. Hoewel er nog genoeg aso's zijn die schijt hebben aan alles, doen veel ook wat van hen gevraagd wordt: fiets alleen en hou je snot en spuug bij je. Alleen is dat op veel fietspaden niet genoeg, als je ook de social distancing in acht wil nemen. Een inhaalactie, of solofietsers die je tegemoet rijden; het hoeft niet lang te duren, maar tijdens een rit van zeventig kilometer kom je opgeteld toch wel zeker een paar minuten bij mensen in hun persoonlijke ruimte door drukte, smalle paden en opstoppingen. Helemaal nu iedereen massaal op pad gaat. Wat is precies het verschil tussen duizend groepen van acht fietsers of achtduizend renners die solo rijden? 

Dat steekt, zo heb ik gemerkt. Ik heb op 28 maart mijn laatste buitenrit gemaakt. Daarna heb ik een Tacx gekocht. Het voelt niet goed om buiten te fietsen. Ik ga hier niet oproepen hetzelfde te doen en ik wil ook zeker niet de heilige uithangen. Ik heb een hond en ga drie keer per dag met haar naar buiten, ik doe boodschappen en dus heb ik mijn luchtje iedere dag wel geschept. Ik ben dan ook heel blij met het feit dat we nog naar buiten mogen. Ik wil er alleen mee aangeven dat de coronaregels voor Nederland in het algemeen in vergelijking met die voor fietsers volledig mank lopen.

In België heeft men al een maximale radius geopperd. Je mag als renner, bakfietser of oudere op een elektrisch monster niet buiten die radius van je huis, zoiets was het voorstel. Geen fietsers meer, kriskas door België, met het risico op verspreiding. Het is slechts één van de opties voor Nederland. Want de regel dat met z'n tweeën fietsen nog steeds is toegestaan, slaat als een lul op een drumstel. Het klopt niet, dat twee wielrenners of elektrische fietsers urenlang de sociale afstand van zichzelf en anderen bedreigen, terwijl je in de supermarkt moet wachten op iemand met een kar totdat je bij de geraspte kaas kan.

Tom Dumoulin zei het precies goed

Het klopt niet dat er overal in Nederland mensen wegkwijnen in eenzaamheid, en als zij naar buiten kijken twintig mensen op de fiets staan te wachten bij het stoplicht. Het klopt niet dat de postbode mijn pakje voor de deur legt met handschoenen aan en tegelijkertijd duo's mountainbikers in het bos andere mountainbikers inhalen op een smal bospad. Ik kan voor mezelf niet langer verantwoorden dat ik buiten in voor sommigen honderden vierkante kilometers fietsoppervlak gezellig blijf doen wat ik altijd deed, terwijl amateurvoetballers nu al weten dat ze dit seizoen niet meer mogen voetballen.

De overheid mag en moet in mijn ogen nóg harder ingrijpen als het om fietsen gaat. Sluit gebieden sneller af als het ergens te druk wordt of zorg in een afgesloten gebied voor een maximaal aantal 'toegangsbewijzen'. Eis dat mensen alleen nog solo van huis gaan, voer extra maatregelen in in de drukke weekeinden, leg boetes op aan groepen fietsers zo hoog dat ze het voortaan wel zullen laten, neem desnoods hun fietsen in of ga net als in Frankrijk via Strava controleren. 

De fietsers zelf hebben reeds aangetoond dat ze het helaas niet uit zichzelf gaan doen. Zij kunnen zich nu nog verschuilen achter de wet en praten dus goed wat ze doen, ook al sluiten ze op zondag aan in een coronapeloton van solofietsers op de fietspaden. Zo heeft de overheid die intelligente lockdown toch niet bedoeld? Hier is een belangrijke rol weggelegd voor de regering, want dat we nog naar buiten mogen is geweldig, maar ik voel dat er een grens moet zijn. Als de fietsers die niet voor zichzelf stellen, zal dat van bovenaf moeten gebeuren. 

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

Lees 17 Reacties

Tags:

Reacties

Jaap Zoetemelk
20 Apr 2020 om 10:59

Je kunt je ook afvragen waarom je tijdens je eigen ritje zo weinig fietsers tegenkomt. En trouwens, van die enkele fietser die je tegenkomt hang je toch een behoorlijke tijd in de snotstream en werkt het afstand houden met die snelheid anders dan in stilstaande situaties. Ik fiets op mijn rollerbandje thuis.

Marekkkk
19 Apr 2020 om 18:36

Ik ben het op meerdere vlakken niet eens met dit artikel. Zoals uit eerdere reacties al duidelijk is, is het aantal groepen fietsers tegenwoordig al nihil. Maar daarnaast slaat het artikel de spijker nog helemaal mis. Het vergeet de vraag te stellen of (extra) maatregelen überhaupt nodig zijn en waarvoor deze zouden dienen. De cijfers van corona beginnen langzaamaan positief te worden, dus de huidige maatregelen werken. Is dat het dan wel tijd voor nieuwe maatregelen? Waarom gaat de auteur tegen de huidige maatregelen in en probeert hij, ondanks goedkeuring van het rivm, meer te verbieden?

Joris van Dooren
19 Apr 2020 om 10:56

Hoezo gaan de regels voor fietsers mank met die voor supermarktgangers? Volgens mij zijn het precies dezelfde regels. Ook op de fiets moet je gewoon anderhalve meter afstand houden. Ook als duo. Groepsvorming mag niet. Doe je dat toch, dan kun je beboet worden. Wat jij graag lijkt te willen is een ouderwetse, rare reflex die ik meestal zie bij slechte managers in grote organisaties: zonder zelf op de werkvloer te komen iets verbieden dat al niet mag omdat een enkeling het toch doet. Paar observaties tijdens mijn fietstochten tussen 1 en 19 april (Noord-Brabant): - Er zijn vrijwel geen groepjes meer te bespeuren. Op 100 km kom ik er meestal 1 tegen: drie mannen die het niet hebben begrepen. - Fietsen helpt mij enorm om geestelijk en lichamelijk fit te blijven. - Veel mensen hebben de fiets afgestoft en zijn weer eens gaan fietsen, ze zijn alleen vergeten dat we tegenwoordig een helm opdoen. Al met al gevaarlijker dan de wellicht vooral theoretische mogelijkheid op een Coronabesmetting op de fiets. Ik zou zeggen: #ridesolo en take care. Of blijf lekker op je Tacx zitten. En eet niet te veel geraspte kaas, zit veel vet in.

Bram van der Ploeg
16 Apr 2020 om 12:45
Quote van Tupelo10
dat is inderdaad meer een artikel over hearsay dan het daadwerkelijk meemaken en als het wel daadwerkelijk geconstateerd is door de topic starter, dan zat hij niet op zijn tacx

Daar hebben jullie tot bepaalde hoogte zeker een punt. Ik heb in april niet meer op de fiets gezeten, dus komt mijn mening wel tot stand op basis van ervaringen uit maart, gesprekken met mensen die nog wel fietsen, mijn eigen waarnemingen tijdens mijn wandelingen met de hond en wat ik zie als ik met de auto door de stad of door dorpjes rijd.

Of dat voldoende is om voor heel Nederland te zeggen dat het slecht gaat: Nee. Maar ook als het op plekken goed gaat, vind ik nog steeds dat groepjes die er nog wel zijn (en daar zie je er bv op Twitter nog veel van langskomen) hárd moeten worden aangepakt en dat fietsen met z'n tweeën in het huidige pakket van maatregelen volledig mank loopt met wat we verder in Nederland moeten doen om het virus te stuiten. Maar als je solo rijdt; is deze column zeker niet voor jou/jullie bedoeld.

Tupelo10
16 Apr 2020 om 00:36
Quote van Vinokourov90
Ik vind het een matig artikel. Een quote van Dumoulin die zegt dat we met Pasen binnen moeten blijven terwijl we van het RIVM naar buiten mogen.. Zowel om te fietsen als om een rondje te lopen en boodschappen te doen. Zolang we maar afstand houden. Ik fiets zelf solo, maar ik merk dat ik sinds eind maart echt veel minder groepjes tegenkom. Je zegt zelf niet meer buiten te fietsen sinds eind maart, dus vraag me af hoe dit persoonlijke artikel tot stand is gekomen.

dat is inderdaad meer een artikel over hearsay dan het daadwerkelijk meemaken en als het wel daadwerkelijk geconstateerd is door de topic starter, dan zat hij niet op zijn tacx

Tupelo10
16 Apr 2020 om 00:32
Quote van Bram van der Ploeg
Ook daarin is het afschaffen van duo's op de fiets al een winst, denk ik. Welke 70 plusser stapt nog in z'n eentje op de fiets?

Ik vind dat je daar de overheid niet voor nodig zou moeten hebben en mensen boven de 60 het besef moeten hebben dat het virus voor hun veelal overlijden tot gevolg heeft, die lui spelen russisch roulette..........

Vinokourov90
16 Apr 2020 om 00:08

Ik vind het een matig artikel. Een quote van Dumoulin die zegt dat we met Pasen binnen moeten blijven terwijl we van het RIVM naar buiten mogen.. Zowel om te fietsen als om een rondje te lopen en boodschappen te doen. Zolang we maar afstand houden. Ik fiets zelf solo, maar ik merk dat ik sinds eind maart echt veel minder groepjes tegenkom. Je zegt zelf niet meer buiten te fietsen sinds eind maart, dus vraag me af hoe dit persoonlijke artikel tot stand is gekomen.

Bram van der Ploeg
15 Apr 2020 om 22:19
Quote van Robert Jan
Beste Bram,
Ik snap je punt en ben het eens met sommige punten.
Ik moet zeggen dat ik de laatste tijd wel buiten ben blijven fietsen. #ridesolo. Bewust over brede polderwegen en smalle fietspaden vermijdend. Bewust op rustige momenten. Kom meestal niemand tegen en wanneer wel met een hele ruime bocht (lees andere kant van de weg) er om heen. En wordt het krap met tegenliggers dan wacht je gewoon even. Dat doet bijna iedereen merk ik. Want 99% van de fietsers is zich terdege bewust van de "gedragsregels". En ja, ik erger me ook groen en geel aan die groepjes die je af en toe tegenkomt. En ja, het valt me op dat er best veel fietsende mannen samenwonen als ik alle tweetallen zie. En ja, wat doe je in godsnaam (op je fiets) in de bollenstreek
Maar laat die 1% hersenloze medelanders niet de maat zijn voor het bewuste gedrag van die 99% goedwillenden. Streng optreden is prima, maar laat de bewust solo fietsende wielrenner z'n rondje doen.
Het RIVM geeft tenslotte aan dat we nog naar buiten mogen en winkels bezoeken etc. Een bewuste gecontroleerde maatschappij met social distancing zorg voor een duidelijke afname van besmettingen en op termijn ook IC bezetting zoals het zich laat aanzien.
In mijn omgeving ook best wat medisch personeel die ook op de fiets stappen om hun hoofd leeg te maken. Ook solo, maar waarschijnlijk noodzakelijk om hun zware werk vol te houden.
Robert Jan

Ik ben het helemaal met je eens. Maar maak dan wel de regel zo dat solo rijden is toegestaan en dat tegen alles daarbuiten wordt opgetreden. Nu is het allemaal nog wat pappen en nathouden. Maar kudo's voor de manier hoe jij het doet. Ik werd te gestresst op de fiets buiten, was veel te veel bezig met hoe en wat, haha

Bram van der Ploeg
15 Apr 2020 om 22:17
Quote van Tupelo10
Ik ben net ook nog een rondje rondom kerk geweest, maar wat me meest opvalt en het meest hypocriete is dat je inderdaad heel veel oudere mensen tegen komt lees 65 , degene waarvan Rutte zegt die moeten we beschermen door alles op slot te gooien maar juist die mensen waarvoor het virus vaak funest is gaan en mass erop uit.. lekker een middagje fietsen. Ik daarin tegen kies zo min mogelijk fietspaden mijd de knooppunt routes. Dus nu kan je alles op die wielrenners en mountainbikers duwen....maar misschien zou de risicogroep eens achter hun oren moeten krabben...

Ook daarin is het afschaffen van duo's op de fiets al een winst, denk ik. Welke 70 plusser stapt nog in z'n eentje op de fiets?

Bram van der Ploeg
15 Apr 2020 om 22:16
Quote van Poelwinst
Mooi stukje Bram. Fietsen is de blinde vlek van het RIVM en de overheid want er wordt geen rekening gehouden met het verplaatsen van druppeltjes met virus via de wind. De anderhalve meter afstand houden is gebaseerd op situaties zonder wind zoals in de bus of in de kroeg. Fietsen is echt een onbekend risico.

Ook dat inderdaad, al zou ik al een stuk blijer zijn als de overheid al 2 of 3 stappen zet in de maatregelen van nu. Solo fietsen mag van mij, maar dat er niet of amper wordt opgetreden tegen groepjes en dat duo's (waaronder al die e-bikers van 70+...) nog zijn toegestaan.

Poelwinst
15 Apr 2020 om 20:50

Mooi stukje Bram. Fietsen is de blinde vlek van het RIVM en de overheid want er wordt geen rekening gehouden met het verplaatsen van druppeltjes met virus via de wind. De anderhalve meter afstand houden is gebaseerd op situaties zonder wind zoals in de bus of in de kroeg. Fietsen is echt een onbekend risico.

Tupelo10
15 Apr 2020 om 17:14

Ik ben net ook nog een rondje rondom kerk geweest, maar wat me meest opvalt en het meest hypocriete is dat je inderdaad heel veel oudere mensen tegen komt lees 65 , degene waarvan Rutte zegt die moeten we beschermen door alles op slot te gooien maar juist die mensen waarvoor het virus vaak funest is gaan en mass erop uit.. lekker een middagje fietsen. Ik daarin tegen kies zo min mogelijk fietspaden mijd de knooppunt routes. Dus nu kan je alles op die wielrenners en mountainbikers duwen....maar misschien zou de risicogroep eens achter hun oren moeten krabben...

Robert Jan
15 Apr 2020 om 17:12

Beste Bram,
Ik snap je punt en ben het eens met sommige punten.
Ik moet zeggen dat ik de laatste tijd wel buiten ben blijven fietsen. #ridesolo. Bewust over brede polderwegen en smalle fietspaden vermijdend. Bewust op rustige momenten. Kom meestal niemand tegen en wanneer wel met een hele ruime bocht (lees andere kant van de weg) er om heen. En wordt het krap met tegenliggers dan wacht je gewoon even. Dat doet bijna iedereen merk ik. Want 99% van de fietsers is zich terdege bewust van de "gedragsregels". En ja, ik erger me ook groen en geel aan die groepjes die je af en toe tegenkomt. En ja, het valt me op dat er best veel fietsende mannen samenwonen als ik alle tweetallen zie. En ja, wat doe je in godsnaam (op je fiets) in de bollenstreek
Maar laat die 1% hersenloze medelanders niet de maat zijn voor het bewuste gedrag van die 99% goedwillenden. Streng optreden is prima, maar laat de bewust solo fietsende wielrenner z'n rondje doen.
Het RIVM geeft tenslotte aan dat we nog naar buiten mogen en winkels bezoeken etc. Een bewuste gecontroleerde maatschappij met social distancing zorg voor een duidelijke afname van besmettingen en op termijn ook IC bezetting zoals het zich laat aanzien.
In mijn omgeving ook best wat medisch personeel die ook op de fiets stappen om hun hoofd leeg te maken. Ook solo, maar waarschijnlijk noodzakelijk om hun zware werk vol te houden.
Robert Jan

Bram van der Ploeg
15 Apr 2020 om 17:12
Quote van JanW
Waarom chargeer je zo, en scheer je iedereen over één kam.... Maar dat typeert vaak de Nederlander, en ja ik erger me ook aan die groepjes en stelletjes, maar die kwam ik alleen in de weekeinden tegen, ik fiets 99,9% van de tijd alleen, daarom ook besloten om alleen nog maar doordeweeks te fietsen, en ja soms produceer ik wat overmatig slijm wat ik kwijt moet, maar door mijn Garmin Varia RTL 510 Radar, zie ik of er iemand achter mij rijdt, dus je raad het al, dat verdwijnt gewoon in de berm.

Dan ben jij een man naar mijn hart Jan. En voel je in dat geval dan ook vooral niet aangesproken!

JanW
15 Apr 2020 om 16:54

Waarom chargeer je zo, en scheer je iedereen over één kam.... Maar dat typeert vaak de Nederlander, en ja ik erger me ook aan die groepjes en stelletjes, maar die kwam ik alleen in de weekeinden tegen, ik fiets 99,9% van de tijd alleen, daarom ook besloten om alleen nog maar doordeweeks te fietsen, en ja soms produceer ik wat overmatig slijm wat ik kwijt moet, maar door mijn Garmin Varia RTL 510 Radar, zie ik of er iemand achter mij rijdt, dus je raad het al, dat verdwijnt gewoon in de berm.

Bram van der Ploeg
15 Apr 2020 om 15:53
Quote van arb
Je vergeet de grootste groep fietsers! Het krioelt van de stelletjes op de gewone fiets. En klopt ik blijf fietsen zolang dat toegestaan is. Maar probeer zeer zeker zo veel als mogelijk is afstand te bewaren. Maar met stelletjes op een gewone fiets die dan gewoon naast elkaar blijven fietsen of voetgangers die geen stap op zij willen doen! We doen het dan samen of we doen het dan niet. Daarvoor blijf ik niet thuis.

Die vergeet ik niet, die worden letterlijk benoemd in het artikel :-)

arb
15 Apr 2020 om 14:34

Je vergeet de grootste groep fietsers! Het krioelt van de stelletjes op de gewone fiets. En klopt ik blijf fietsen zolang dat toegestaan is. Maar probeer zeer zeker zo veel als mogelijk is afstand te bewaren. Maar met stelletjes op een gewone fiets die dan gewoon naast elkaar blijven fietsen of voetgangers die geen stap op zij willen doen! We doen het dan samen of we doen het dan niet. Daarvoor blijf ik niet thuis.

Reageer


Meer nieuws