IDL Checkt | Dumoulin versus MPCC, wiens argumenten snijden hout? IDL-producties

IDL Checkt | Dumoulin versus MPCC, wiens argumenten snijden hout?

Door Ward Hilhorst 27 mei 2020 | 09:00


Tom Dumoulin verliet de MPCC afgelopen week en de president van die organisatie, Roger Legeay, gaf te kennen dat hij dat 'onredelijk' vond. Reden voor In de Leiderstrui om te kijken wat ze nou eigenlijk zeggen, en wie er hier 'gelijk' heeft.

Dumoulin had twee redenen voor zijn opzegging. Ten eerste vond hij het kwalijk hoe de MPCC zich opstelde tijdens Parijs-Nice, en ten tweede vond hij het hypocriet van zichzelf als hij bij de organisatie zou blijven terwijl hij wél ketonen gebruikt, iets waar de MPCC het niet mee eens is. Eigenlijk zijn er dus twee discussies.

Discussie 1: MPCC tijdens Parijs-Nice

Legeay vond het onzin wat Dumoulin zei, omdat ze helemaal geen mening hebben gegeven over Parijs-Nice. Dumoulin zei alleen maar dat de MPCC er voor de gezondheid van de renners is. Hij vond dat ze hadden moeten ingrijpen tijdens Parijs-Nice en dat hebben ze dus niet gedaan. Geen mening geven was in dit geval óók een mening geven, namelijk dat het allemaal prima ging zoals het ging. Er is dus niks onredelijks aan dit argument van de renner, je kan je alleen afvragen of dat de taak van de MPCC is. De MPCC twijfelt hier zelf niet aan, getuige hun latere oproep aan renners om binnen te blijven, waar ze zichzelf dus wel een rol in de pandemie toedichtten. 

Discussie 2: ketonen, wel of geen doping?

Ketonen staan bij de MPCC te boek als 'gevaarlijke stoffen'. Dumoulin gebruikt ze wel bij zijn nieuwe ploeg, dus vond hij het raar als hij dan aangesloten was bij de MPCC. Legeay had een duidelijke verklaring voor het feit dat ze ketonen op de lijst hebben staan. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ze prestatiebevorderend werken, en niet zo'n beetje ook. Waar de WADA nog verder onderzoek wil zien, zette de MPCC ze op de zwarte lijst.

Waar nog geen uitsluitsel over is, is de vraag of ketonen ongezond zijn voor de renners. Bij Team Jumbo-Visma denken ze van niet, maar honderd procent is het nog niet bewezen, vooral op de lange termijn. De beslissing van de MPCC gaat dus puur over het feit dat je beter presteert mét ketonen. Weet je waar je ook beter van presteert op de fiets? Suiker. En een fiets. Dat iets je prestaties bevordert, betekent niet dat het verboden moet worden. Daarvoor moet het ook nog onnatuurlijk zijn, waaronder eten niet valt. Op dit punt snijdt het argument van de MPCC dus totaal geen hout.

Conclusie: Dumoulin wint beide discussies

Op beide vlakken heeft Legeay dus niet echt iets steekhoudends in de strijd kunnen werpen. Dumoulin heeft een doordachte mening en heeft zijn beslissing daarop gebaseerd. Zijn argumenten zijn prima, al valt er te twisten over de vraag of de MPCC over meer dan alleen doping moet gaan. Die lijn zou de organisatie zelf dan wel streng moeten bewaken, wat ze vergaten toen ze later een corona-statement naar buiten brachten. Mijn conclusie is dus luid en duidelijk: Ik respecteer de keuze van de MPCC, maar hun argumenten zijn slecht. (Foto: Wesley van Bavel/In de Leiderstrui)

Ward Hilhorst


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws