Soms gaat het fout: vier spraakmakende sprints en hoe ze carrières veranderden IDL-producties
IDL-producties

Soms gaat het fout: vier spraakmakende sprints en hoe ze carrières veranderden

Soms gaat het fout: vier spraakmakende sprints en hoe ze carrières veranderden

De crash in de Ronde van Polen tussen Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen was deze week wederom wereldnieuws, nadat de UCI een schorsing van negen maanden voor de sprinter van Jumbo-Visma aankondigde. In de Leiderstrui dook in het verleden en vond vier andere spraakmakende valpartijen. Hoe veranderden deze de toekomst van de betrokken sprinters?

1994 - Nelissen botst op agent in volle finale

Dat je jaren later nog de ongemakken kan dragen van een valpartij in de finale van een race, bewees Wilfried Nelissen. De Belgische sprinter kon na een succesvolle Tour de France van 1993, waar hij een etappe won, een jaar later opnieuw mikken op succes. In de eerste etappe stond er een vlakke aankomst gepland, waardoor hij als spurter uitstekend tot zijn recht zou moeten komen.

Nelissen had goed opgelet tijdens de verkenning eerder die dag, zo vertelt hij bij Sporza: hij zou aan de binnenkant van de weg moeten zitten. Waar hij géén rekening mee gehouden had, was dat er tijdens de aankomst van de race een politieagent precies op dat gedeelte van de weg stond. Nelissen klapte vol tegen hem aan en nam verschillende renners mee in zijn val. Gevolgen: een hersenschudding en rugproblemen.

De Belg herinnert zich door de klap op zijn hoofd weinig meer van de val. Wellicht was dat een 'geluk' voor hem in het vervolg van zijn carrière. Hij stapte namelijk weer op de fiets en won zijn wedstrijden. Hij hield echter wel enorm veel last van zijn rug ten gevolge van de val. Twee jaar later beëindigde hij zijn actieve carrière als prof.

Let op: beelden kunnen als schokkend worden ervaren. Tekst gaat verder onder de video.

Nelissen botst op agent in Tour de France

2009 - Bos trekt Impey onderuit in Ronde van Turkije

Ook Daryl Impey kan ongetwijfeld meepraten als het gaat over de gevaren van een massasprint. De Zuid-Afrikaan zat in 2009 in de beginfase van zijn carrière en stond te boek als een snelle man bij de aankomst. In de Ronde van Turkije van datzelfde jaar was hij al een aantal keer dicht bij de etappeoverwinning gekomen. Zijn goede prestaties leverden hem de gele trui op en die mocht hij in de slotetappe proberen te verdedigen.

In aanloop naar de massasprint werd er hard gereden en gestreden in het peloton. Impey probeerde zichzelf een mooie positie te vergaren in de voorbereiding, tot hij plots onderuit getrokken werd door Theo Bos. De klassementsleider viel, liep een breuk op aan zijn kaak en rug, maar finishte wonder boven wonder nog de etappe. Uiteindelijk won hij door de driekilometerregel het algemeen klassement.

De valpartij was een drama voor twee sprinters die nog veel doelen voor zich hadden op de weg. Ook Bos was nog maar net begonnen aan zijn wegcarrière, maar kreeg direct de hoon van de hele wielerwereld over zich heen. Impey noemde hem een idioot en Lance Armstrong pleitte voor een lange straf. Ondanks dat Bos altijd bleef beweren dat er geen opzet in het spel was, werd hij voor een maand geschorst. Later boekte hij nog wel sprintzeges, maar zijn grote belofte heeft hij, waarschijnlijk ook vanwege andere redenen, niet meer ingelost.

Impey heeft wél aantoonbaar mindere sprintprestaties geleverd in zijn carrière door het voorval, zo onthulde hij in een interview. Naar eigen zeggen wilde hij zich niet meer focussen op de massasprint, waarna hij een ander type renner werd. De mentale impact van de valpartij was daarvoor te groot.

Let op: beelden kunnen als schokkend worden ervaren. Tekst gaat verder onder de video.

Bos trekt Impey onderuit in Ronde van Turkije

Twee keer Mark Cavendish: als dader én slachtoffer

Dat Mark Cavendish geen lieverdje is in de sprints, wisten veel mensen al. Zijn mentaliteit maakte hem tot misschien wel de beste sprinter aller tijden, zeker als je zijn palmares erop nahoudt. Hij wordt geroemd om zijn sprintkwaliteiten, maar was ook meer dan eens de gebeten hond.

In de Tour de France van 2013 moest Cavendish sprintduels uitvechten met Marcel Kittel. De Duitser zat in de tiende etappe naar Saint-Gildas-des-Bois in het wiel van vaste lead-out Tom Veelers. Cavendish moest vanuit de achtergrond posities zien goed te maken, maar schoffelde in een jacht naar het front de onfortuinlijke Nederlander hard onderuit. Kittel wint de rit, maar bij zijn team heerste tevens verontwaardiging: de jury ondernam namelijk geen enkele actie tegenover de Britse snelheidsduivel. Zij oordeelden dat het de eigen schuld van Veelers was.

Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren. Tekst gaat verder onder de video.

Cavendish schoffelt Veelers onderuit

Er heerste veel verontwaardiging over de beslissing, niet in de minste plaats bij Veelers zelf. Gesprekken tussen Cavendish en Veelers hebben wel plaatsgevonden, maar in een interview bij het AD geeft de Nederlander aan nooit een excuses van zijn opponent te hebben ontvangen. Cavendish won een paar dagen na het incident nog gewoon een etappe, net als hij in de jaren daarna nog geregeld won.

Een paar jaar na de val wordt Cavendish zélf het slachtoffer van een val in de sprint. In de Tour de France krijgt hij een elleboog van Peter Sagan te verduren, die resoluut uit de wedstrijd wordt gezet. Veelers wordt op deze manier herinnerd aan zijn eigen val, maar niet op een prettige manier: 'Er is blijkbaar een groot verschil of Cavendish valt of Veelers. En dat terwijl Cavendish bepaald geen lieverdje is. ' Veelers was van mening dat Sagan geen schuld had aan de val: 'Ik vind het oneerlijk dat hij uit de Tour moet. De jury moet iedereen gewoon gelijk behandelen. Dat gebeurde naar mijn mening toen niet en nu ook niet.'

Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren. Tekst gaat verder onder de video.

Crash Sagan en Cavendish in Tour de France

Of de val de directe ommekeer betekende in de carrière van Cavendish is niet bekend, aangezien hij met meerdere problemen te maken kreeg. Feit blijft echter wel dat de Brit na de bewuste dag nooit meer een rit in een grote ronde won: zijn gloriedagen zaten erop. Sagan won daarentegen nog vele ritten.

Wat staat Groenewegen en Jakobsen te wachten?

Groenewegen zal vanaf 8 mei 2021 zijn rentree weer kunnen maken in het peloton, maar duidelijk is al dat de valpartij in Polen zijn sporen heeft nagelaten. In de reactie op zijn schorsing zei hij te spreken van 'een zwarte bladzijde' in zijn carrière. Uitgesloten is niet dat hij de ervaringen van die sprint meeneemt in het verdere verloop van zijn loopbaan.

Bij Jakobsen is het nog maar de vraag óf hij überhaupt ooit nog terugkeert in het peloton. Hoewel de vooruitzichten hoopgevend zijn, zal hij nog een lange weg moeten bewandelen om terug te kunnen keren in het peloton. De sprints uit het verleden bieden echter geen garantie hoe dat zal uitpakken...

Door: Jannick van der Hooft - Twitter: @jannick_der

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws