Gespot op Strava: Van Aert en Jumbo-Visma gaan als 'Killer Wasps' tekeer IDL-producties
IDL-producties

Gespot op Strava: Van Aert en Jumbo-Visma gaan als 'Killer Wasps' tekeer

Gespot op Strava: Van Aert en Jumbo-Visma gaan als 'Killer Wasps' tekeer

Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: Jumbo-Visma op volle toeren, nu al.

Deceuninck-Quick-Step pronkte enkele jaren met de coolste bijnaam in de sportwereld. 'The Wolfpack' werd een begrip in de wielersport, maar na de Tour de L'Ain kwam Richie Porte met een tevens heerlijke bijnaam op de proppen. Team Jumbo-Visma rijdt sinds de herstart van het wielerseizoen de stenen uit de straat. Van Aert en consorten staan vanaf heden bekend als 'De Killer Wasps'. Ook afgelopen weekend werd weer duidelijk waarom.

Van Aert wint Milaan-Sanremo dankzij uitbarsting op en na de Poggio

Wout van Aert was op zaterdag 8 augustus de sterkste in Milaan-Sanremo. Daarmee volgde hij Julian Alaphilippe na de Strade Bianche ook in het Italiaanse monument op als winnaar. Dat hij goed was, wisten we al, maar wat Van Aert op de Poggio liet zien, was meer dan goed. Alaphilippe ging op de pedalen staan en normaal gesproken is het peloton dan gezien. De Fransman doet wat hij wil en pakt wat hij kan. Tot aan zaterdag.

We hadden de wind schuin in de rug, dus dat het hard ging, was geen verrassing. In de afdaling van de Colle di Nava (door het coronavirus nieuw in het parcours) werd de bestaande KOM uit de boeken gereden door Van Aert, die met 7.52 minuten nu het record deelt met Jacopo Mosca en Paul Martens. Men stoof met 68,5 kilometer per uur gemiddeld naar beneden, richting de finale. In die finale louter persoonlijke records voor Van Aert, die vorig jaar voor het eerst meedeed. De Cipressa werd door de Belg vier seconden sneller beklommen dan vorig jaar.

Op de Poggio was er minder oorlog dan vorig seizoen. Toen knalde Deceuninck-Quick-Step vanaf de voet naar boven, nu moest het halverwege komen van een aanval van Vincenzo Nibali. Van Aert deed zeven seconden langzamer over de Poggio, maar we willen toch even aandacht voor het middenstuk, waar Van Aert en Alaphilippe keihard aanvielen. 540 meter aan vijf procent gemiddeld werd door Van Aert aan 43,2 kilometer per uur gemiddeld (!) omhoog geknald. KOM voor het segment "Poggio harder", kom er maar in.

Werd er in 2019 in een grotere groep van favorieten nog naar elkaar gekeken in de afdaling; Van Aert en Alaphilippe legden in 2020 elkaar het vuur aan de schenen toen het na de Poggio naar beneden ging. Vorig jaar was Van Aert in 3:44 minuten beneden, een jaar later deed hij er slechts 3:18 minuten over. Kon hij vorig jaar in de slotkilometers nog ietwat verschuilen achter andere wielen, in 2020 moest Van Aert van kop af sprinten voor de winst. Dat deed hij in zeventien seconden aan 60,8 kilometer per uur. Een jaar geleden kwam hij tot 57,4 kilometer per uur gemiddeld.

Kruijswijk en Bennett tonen meesterlijk sterke Jumbo-Visma-cijfers in Tour de L'Ain

Van Aert was in Milaan-Sanremo niet de enige Killer Wasp die het profiel van zijn wielen reed. Steven Kruijswijk was op vrijdag, zaterdag en zondag actief in de Tour de L'Ain namens Jumbo-Visma. Voor het eerst reed hij in competitieverband met Primoz Roglic én Tom Dumoulin en de bewijsdrang was meteen enorm. Jumbo-Visma heerste van start tot finish, met twee ritzeges en de eindwinst voor Roglic tot gevolg. Hoe hard het ging, kunnen we opmaken uit de Strava-files van Kruijswijk en George Bennett, die hun cijfers deelden. Laten we eerst eens kijken naar de drie ritten an sich:

Etappe 1: 139,16 kilometer, 1.328 hoogtemeters, 42,5 km/h gemiddeld.
Etappe 2: 139,46 kilometer, 3.383 hoogtemeters, 35,1 km/h gemiddeld.
Etappe 3: 144,18 kilometer, 3.343 hoogtemeters, 35,1 km/h gemiddeld.

In de eerste etappe was het gassen geblazen in het peloton richting de lastige finale, mét een kort klimmetje erin. Roglic besloot er om aan te vallen, nadat er op het segment 'Salles - Revonnas' met 44,4 kilometer per uur over het glooiende parcours werd gejaagd, aldus de nieuwe KOM van Bennett. Een dag later noteerden Bennett én Kruijswijk de snelste tijd op de Col de Menthières, van 7.03 kilometer aan acht procent gemiddeld. In 18:48 minuten waren de twee Killer Wasps boven.

Jumbo-Visma maakte de koers hard, maar dat wil niet zeggen dat anderen geen kans zagen om zich te tonen. Chris Froome en Richie Porte lichten we tot slot toch nog even uit. Froome ging als een dolle te keer op de eerste klim van de dag; de Montée de la Selle. Froome joeg daar op kop van het peloton het tempo de hoogte in en toonde daar zijn benen. Porte noteerde op zijn beurt de snelste tijd op de slotklim, de Grand Colombier. De nieuwe KOM staat op 46:26 minuten, waar we wel bij moeten zeggen dat Roglic zonder Strava zestien tellen eerder boven was.

(foto: Sirotti)

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws