IDL Retro | Een Ronde van Romandië en vijf gebroken klassementsdromen IDL-producties
IDL-producties

IDL Retro | Een Ronde van Romandië en vijf gebroken klassementsdromen

IDL Retro | Een Ronde van Romandië en vijf gebroken klassementsdromen

In de rubriek IDL Retro kijken we terug naar koersen of renners uit het verleden. Van de week werd bekend dat Janez Brajkovic tien maanden geschorst wordt wegens een besmet supplement. Brajkovic was ooit één van de grotere beloften van een talentvolle lichting van ronderenners.

2007
Talenten waren ze, maar volwassen talenten. Janez Brajkovic (1983), Thomas Dekker (1984), Andy Schleck (1985), Robert Gesink (1985) en Roman Kreuziger (1986) staan in 2007 alle vijf aan de start van de Ronde van Romandië. Destijds ook vallend tussen het klassieke geweld in april en de Giro. Brajkovic en Dekker zijn de klassenoudsten en hebben dan het meest laten zien. Dekker wint een jaar eerder de Tirreno, maar het is in die tijd een rondje voor klassiekerspecialisten en de Dirkshoorner Dandy geldt niet direct als klimtalent. Gesink toont zich vlak voor de ronde voor het eerst in de Waalse Pijl met een negende plaats, Kreuziger en Schleck presteren vooralsnog in de kantlijn van de koers. Het zijn allen talenten, maar vooral in het rondewerk nog onzichtbaar voor het grote publiek. Mart Smeets moet alle vijf nog ontdekken.

God (niet te verwarren met de dan nog op een fiets zittende Franck Vandenbroucke) leegt die week zijn heilige urethra onophoudelijk over de renners, maar de regen deert het kwintet talenten niet. Dekker wint, de andere vier staan na de afsluitende tijdrit in Lausanne bij de eerste dertien in het klassement. Met wat fantasie kun je stellen dat het een ongewoon collectieve afkondiging is van wie er de komende tien-en-nog-wat jaar de Giro, Tour en Vuelta zullen beheersen.

Er is een renner van de klassementslichting die ontbreekt in Romandië: Vincenzo Nibali (1985). Hij valt al wel op in kleinere en lichtere koersen, doch De Haai van Messina heeft wat langer nodig dan zijn leeftijdsgenoten om echt mee te doen in het zwaardere rondewerk. Nu, bijna twaalf jaar later, heeft de Italiaan een grotere erelijst dan De Vijf van Romandië bij elkaar. Wat goed is komt snel?

De Condor van Varsseveld
De met twintig lentes piepjonge Gesink eindigt in Romandië als dertiende. De jaren erna eindigt hij twee keer in de top 10 van de Vuelta en op 24-jarige leeftijd wordt hij zesde (vierde na schrappingen) in de Tour de France. Enkel tijd scheidt hem van een zege in een grote ronde. Het zal er nooit van komen. Persoonlijke tragiek, een jaarlijks ernstige valpartij met bijkomende lichamelijke schade en daaropvolgende relativeringen in het hoofd van Gesink zorgen er voor dat de momenteel nog altijd maar 32-jarige tot hooguit een luxeknecht bij Jumbo-Visma is geworden.

Kreuzinger
Roman Kreuziger, door menig commentator steevast Kreuzinger genoemd, is net als Gesink twintig jaar oud en valt -vooral door een sterke proloog en tijdrit- op met een zesde plaats in het eindklassement. In het clubje hemelbestormers heeft hij dan wel wellicht de meest constante carrière, van een zege in een grote ronde blijft ook Kreuziger echter ver verwijderd. Even staat de Tjech in dienst van Mitchelton (gelijk Gesink) op de rand van het volle knechtschap, maar in 2019 wil hij bij Dimension Data nog een keer als kopman proberen te acteren.

De jongere Schleck
Is Romandië (achtste) voor de jongste Schleck-broer een eerste afkondiging, de daarop volgende Giro een openbaring: hij wordt er tweede. De Luxemburger is met drie podiumplekken in de Tour –waaronder een papieren zege- de meest succesvolle klassementsrenner, maar… ook hij staat nooit op de hoogste tree van het eindpodium. De Tour werd hem immers later toegewezen en tevens is zijn carrière van korte duur. Na de tweede plek in de Tour van 2011 maakt Andy helemaal niets meer klaar. Men treft hem dronken aan in hotels en hij wint enkele seizoenen op rij het DNF-klassement. Eind 2014 kondigt de dan pas 29-jarige aan zich volledig te gaan focussen op vissen en grasmaaien.

Clasicomano Luigi
Het verhaal van de winnaar destijds, Thomas Dekker, is tot in den treure en oeverloos grijs gedraaid tot meer dan genoegzame bekendheid. Twee jaar later wordt hij geschorst en bij terugkomst in het peloton kan de Nederlander niks meer op een fiets. Gebroken dromen en een in scherven liggende spiegel der zelfreflectie doen hem zijn fiets uiteindelijk in hetzelfde jaar als Schleck in de wilgen hangen. Beste resultaat in een grote ronde? 35ste. Dekkers belangrijkste wapenfeit na zijn zege in Romandië is het onder de noemer transparantie bundelen van zijn nalatenschap in het equivalent van een samengeperste hoop Story- en Privé-bladen.

Jani
De oudste van het stel is Brajkovic en hij sluit in Romandië de top tien. In het jaar 2010 komt hij tot zijn grootste prestatie. Jani wint de Dauphiné. In 2012 rijdt hij zich in de Tour voor het eerst en laatst in de top 10 van een grote ronde: negende. Daarna hoort hij snel de debatten van grote tenoren enkel nog echoën in de zelfkanten van het koersbestaan waarin hij is weggedeemsterd. Van de week blijkt dat hij nog renner was: een besmet supplement maakt in alle waarschijnlijkheid definitief een einde aan zijn loopbaan.

2019
Twaalf jaren zijn verstreken sinds de revelatie van de vijf supertalenten. Kreuziger zal zich komend seizoen briesend afvragen wat hem heeft bezield het op te nemen tegen de zwaartekracht bespottende Colombianen. Gesink stapt tijdens de training nog eens af om zijn Bianchi vanuit een andere hoek te fotograferen. Dekker drinkt kekke bieren met zijn mede in koorkapsels gecoiffeerde collega’s terwijl ze analyseren hoe Dumoulin deze Giro nu weer verloor. Brajkovic schrijft een openhartig blog over hoe een ploeggenoot hem probeerde te wurgen tijdens de Tour en over hoe hij zichzelf en zijn carrière gebroken zag worden. Andy Schleck zit met een wat glazige blik naar het water te staren, het is lang geleden dat hij nog eens beet had.

Dat de vijf hun belofte nooit helemaal hebben ingelost kan bijna geen toeval zijn. In een decennium is er veel veranderd in het wielrennen. Zij zaten er middenin, maar konden nooit helemaal deel uit maken van de verandering. Allen reden hun eigen koers en hadden hun eigen malheur, maar de belofte van het winnen van een grote ronde, die hebben ze samen nooit ingelost. (Foto: screenshot)

Mathijs Stel (email: mathijs@indeleiderstrui.nl )

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws