Talent in de spotlights | Lucas Hamilton, plots de leider in Coppi e Bartali IDL-producties
IDL-producties

Talent in de spotlights | Lucas Hamilton, plots de leider in Coppi e Bartali

Talent in de spotlights | Lucas Hamilton, plots de leider in Coppi e Bartali

Eén keer in de zoveel tijd zie je een opvallende prestatie van een jonge coureur die nog niet eerder echt in de spotlights had gestaan tussen de profs. Plotsklaps zijn ze er dan opeens, en denk je: wie is die jongen eigenlijk precies? In de Leiderstrui probeert in deze rubriek een eerste beeld geven over mogelijk toekomstige toppers.

Het is eind 2017, het Australische beloften-wielrennen heeft een fantastisch jaar beleefd. In de Giro onder 23 zijn er twee Australische renners op het podium geëindigd, en in de belangrijkste ronde van het jaar voor beloften, de Tour de l'Avenir, weten er zelfs drie Australische renners in de top-10 te eindigen. Normaal gesproken is de toekomst van dit soort renners zeker, want Mitchelton-Scott is misschien wel de perfecte plek voor grote Australische talenten. Dat jaar zijn er met Michael Storer, Jai Hindley en Lucas Hamilton drie grote talenten die een contract bij de profs verdienen. Echt veel ruimte voor neo-profs lijkt er niet te zijn bij de Australische ploeg.

Hamilton maakt indruk bij de beloften

Uiteindelijk komt in 2018 slechts één van de drie grote Australische talenten voor Mitchelton-Scott uit en dat is Lucas Hamilton. Die keuze is wellicht een logische, want door goede prestaties in Luik-Bastenaken-Luik onder 23, de Giro onder 23, de Tour de l'Avenir en zelfs eindwinst in de Tour D'Alsace mag er gezegd worden dat Hamilton dat jaar de meest constante van de drie is geweest. Bij het bekend maken van zijn contract spreekt ploegleider Matthew White dan ook van een talent dat het neusje van de zalm is als het op het beloften-wielrennen aan komt.

Zoals wel vaker bij neoprofs heeft de in Ararat geboren Australiër wat moeite om indruk te maken in zijn eerste jaar als prof. Veel in het oog springende resultaten zijn er niet, buiten een zevende plaats in de ronde waar hij op dit moment aan de leiding staat: de week van Coppi en Bartali. Hamilton zelf is in een interview aan SBS duidelijk over zijn eerste seizoen: 'In je eerste seizoen word je regelmatig geconfronteerd met de realiteit. Maar aan het eind van het seizoen raak je wat meer gewend aan de races en de kwaliteit van de renners.'

Hamilton super-knecht voor Impey

Begin 2019 mag Hamilton zijn seizoen beginnen in zijn geboorteland tijdens de Tour Down Under. Kopman is hij niet, maar als knecht van Daryl Impey weet hij grote indruk te maken, en mag er zelfs gezegd worden dat hij een essentiële rol speelt in de eindwinst van zijn ploeggenoot. Impey zelf is dan ook vol lof over Hamilton en geeft zelfs aan dat hij de schade op Richie Porte zeker niet zo beperkt had kunnen houden als Hamilton niet voor hem had gereden. Anderhalve week later bevestigt de jongeling zijn vorm door in de Herald Sun Tour naar een verdienstelijke zesde plaats te rijden.

Wat volgt zijn een kleine twee maanden aan rust en een rentree in de Settimana Internazionale Coppi e Bartali. Hamilton zal aan de koers beginnen als één van de speerpunten van de ploeg, maar zeker niet als de absolute kopman. Traditioneel staat op de eerste dag van de koers een ploegentijdrit op het programma, en daar weet het talent samen met zijn ploeg de beste tijd neer te zetten. Een ander groot talent, Robert Stannard, mag de leiderstrui aantrekken, maar Hamilton is in dezelfde tijd over de finish gekomen.

Hamilton grijpt de macht in Coppi e Bartali

Een dag later staat de gevreesde tweede etappe van de ronde op het programma. Tijdens de etappe naar Sogliano al Rubicone moet de Ville de Monte Tiffi meermaals bedwongen worden. Met 4,5 kilometer aan 7,5% is dat een serieus obstakel, en het zal dan ook voor de klimmers zijn. Op de laatste beklimming neemt Mitchelton-Scott het voortouw, maar dan besluit Mikel Landa het te proberen. Met een splijtende demarrage laat hij iedereen zijn hielen zien, op één man na. Hamilton zit nog gewoon in zijn wiel.

Uiteindelijk rijden beide renners een mooie voorsprong bijeen en mogen ze uit gaan maken wie de etappe wint. Het is Landa die van kop af de jonge Australiër uit het wiel kletst, en Hamilton zo dus van zijn eerste individuele profzege af weet te houden. Echt treuren hoeft Hamilton niet, want hij mag wel op het podium verschijnen om de leiderstrui aan te trekken.

Met Hamilton lijkt Mitchelton-Scott er een talent bij te hebben die als nieuwe Australische klassementsman uitgespeeld kan worden. De komende jaren kan hij zeker profiteren van de ervaring van mannen die al eerder hetzelfde traject hebben bewandeld. Renners als Simon Yates, Adam Yates maar ook landgenoot Jack Haig laten ieder jaar progressie zien, en de eerste twee behoren inmiddels tot de absolute wereldtop. Kan Lucas Hamilton eenzelfde progressie maken en de komende jaren ook op het allerhoogste niveau mee gaan doen? (foto: Mitchelton-Scott)

Noud Verdonk

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws