Voorbeschouwing EK veldrijden 2022 - beloften vrouwen | Geen Van Empel, wel Van Anrooij, Pieterse én Backstedt IDL-producties
IDL-producties

Voorbeschouwing EK veldrijden 2022 - beloften vrouwen | Geen Van Empel, wel Van Anrooij, Pieterse én Backstedt

Voorbeschouwing EK veldrijden 2022 - beloften vrouwen | Geen Van Empel, wel Van Anrooij, Pieterse én Backstedt

Met haar twintig jaar zou Fem van Empel alle recht hebben om bij de beloften te starten op het EK veldrijden in België. Het megatalent is echter bij de elite al zo succesvol, dat ze ervoor heeft gekozen om de beloftecategorie links te laten liggen. Kijkend naar de andere namen die aan de start staan in Namen, lijken de Nederlandse dames toch de topfavorieten in huis te hebben bij de belofte vrouwen. In de Leiderstrui beschouwt voor.

Praktische informatie EK veldrijden beloften vrouwen 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars EK veldrijden beloften vrouwen

2021 Shirin van Anrooij
2020 Puck Pieterse
2019 Ceylin del Carmen Alvarado
2018 Ceylin del Carmen Alvarado
2017 Chiara Teocchi
2016 Chiara Teocchi
2015 Maud Kaptheijns
2014 Sabrina Stultiens
2013 Annefleur Kalvenhaar

Parcours, weer en tijden EK veldrijden beloften vrouwen 2022

Het parcours van de cross in Namen is al jaren een van de meest uitdagende van het crossseizoen. Bij regen is het een groot modderfestijn, maar ook bij droog weer is het parcours loodzwaar. Het parcours is uitgetekend rondom de klim naar de welbekende Citadel van Namen. Het biedt zodoende voldoende mogelijkheden om de crossers tot het uiterste te testen.

Belangrijke punten van het parcours zijn een hellende strook na de start, een venijnig kasseienklimmetje en een schuine wand. Vergeleken met de vorige edities van de cross is het parcours lichtjes gewijzigd. Zo is er een klimmetje toegevoegd. Deze ligt vlak voor de finishpassage en kan dus een beslissende rol spelen.

Voorbeschouwing EK veldrijden 2022 - beloften vrouwen | Geen Van Empel, wel Van Anrooij, Pieterse én Backstedt

Weer
Wordt het droog of nat? De voorspelling van Buienradar wisselt bijna per uur. Wordt op zaterdag nog een zacht zonnetje voorspeld, op de zondag wordt het bewolkt en dreigt er regen. Het wordt met zo'n 8 á 10 graden net zo fris als op zaterdag, maar de wind neemt in kracht flink toe. Met windkracht 4 á 5 uit het zuiden-zuidwesten belooft het een stormachtige middag te worden!

Tijden
Start: 13.15 uur
Finish: 14.00 uur

Favorieten EK veldrijden beloften vrouwen 2022

Geen Van Empel, dus, ondanks dat ze nog wel op de deelnemerslijst staat. Desalniettemin zijn er een aantal grote Nederlandse kanshebbers op de zege. De eerste pronkende naam op de startlijst is die van Shirin van Anrooij. De Nederlandse uit Goes is goed in vorm. Zo werd ze dinsdag nog derde in de zware Koppenbergcross bij de elite-vrouwen. Twee dagen daarvoor werd ze op zondag ook derde bij de Wereldbeker van Maasmechelen.

Haar voornaamste concurrente komt naar alle waarschijnlijkheid ook uit binnenlandse hoek en gaat onder de naam: Puck Pieterse. Zij sloeg de Koppenbergcross over, maar werd tussen de elite-dames tweede in Maasmechelen, een treedje hoger dan Van Anrooij dus. Het duo is onwijs aan elkaar gewaagd en zal naar alle waarschijnlijkheid gaan strijden om de zege bij de belofte vrouwen op zondag.

Tekst gaat door onder de foto.

Puck Pieterse
Puck Pieterse

In buitenlandse hoek staat Marie Schreiber op de deelnemerslijst. De Luxemburgse (19 jaar) reed een ijzersterke Koppenbergcross en werd daar vijfde tussen een aantal grote kanonnen, derde van de beloftes achter Van Empel en Van Anrooij. Op een goede dag zou zij roet in het eten kunnen gooien bij de Nederlandse dames.

Verder moet er rekening gehouden worden met de Franse Line Burquier, die vooral in het mountainbiken furore maakte en als eerstejaars belofte Wereldkampioene crosscountry werd in haar categorie. Wonderkind Zoë Backstedt zou voor een verrassing kunnen zorgen na haar dominantie bij de junioren, evenals Kristyna Zemanová uit Tsjechië. Normaliter zou Kata Blanka Vas altijd in dit lijstje favorieten staan, maar de Hongaarse staat op de startlijst bij de Elite en rijdt dus naar alle waarschijnlijkheid die wedstrijd in plaats van de beloftecross.

TV EK beloften mannen 2022

De cross is live te zien in de Eurosport Player vanaf 13.05 uur. De wedstrijd zal beginnen om 13.15 uur op zondag 6 november, een klein uur later weten we wie zich de nieuwe Europees Kampioen bij de beloftevrouwen mag noemen.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws