Voorbeschouwing Classic Var 2024 | Gloednieuwe koers met finish op legendarische berg: voer voor Gaudu en Bardet? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Classic Var 2024 | Gloednieuwe koers met finish op legendarische berg: voer voor Gaudu en Bardet?

Voorbeschouwing Classic Var 2024 | Gloednieuwe koers met finish op legendarische berg: voer voor Gaudu en Bardet?

Vrijdag 16 februari verrijst een gloednieuwe wielerwedstrijd in Zuid-Frankrijk: de Classic Var. Deze eendagswedstrijd vertrekt vanaf de Cote d'Azur en leidt de deelnemers naar een finish op een plek die daarentegen wel barst van de wielerhistorie: Font Faron. Verwar deze wedstrijd niet met de Tour des Alpes Maritimes et du Var, de meerdaagse die ook jaarlijks in februari plaatsvindt. In de Leiderstrui brengt je de details over de Classic Var en stelt je voor aan de topfavorieten voor de eerste editie!

Over historie heeft de finishplek geen klagen. Mont Faron was onderdeel van de Tour des Alpes Maritimes et du Var, Parijs Nice én had lange tijd zelfs een eigen speciale klimtijdrit. Een greep uit de winnaars van deze tijdrit: Raymond Poulidor, Federico Bahamontes, Tom Simpson en Charly Gaul. Met recht het domein van topklimmers dus. Na 1970 was het gedaan met dit evenement. In 2003 won Alexandre Vinokoerov nog een rit in Parijs-Nice met aankomst op de klim nabij Toulon. Nu, in 2024, gloort er een nieuw hoofdstuk voor Mont Faron, als apotheose van de fonkelnieuwe Classic Var.

Praktische informatie Classic Var 2024

Laatste winnaars Classic Var 2024

-

Parcours, weer en tijden Classic Var 2024

De Classic Var start vrijdag in Saint-Raphaël, aan de Franse zuidkust. Vervolgens wordt koers gezet richting het westen. Lange tijd bivakkeren de renners pal langs de kust, hetgeen nauwelijks tot hoogtemeters in het parcours resulteert in de eerste pakweg vijftig kilometer. Na honderd kilometer duikt het peloton vervolgens het binnenland in voor een listige finale met drie beklimmingen. Eerst moeten de renners de klim naar Signes van de derde categorie bedwingen.

De Col du Corps de Garde (8,2 kilometer á 2.9%) is vervolgens een klim van de tweede categorie en is op papier een tweetrapsraket. De beslissing zal echter vallen op de slotklim, aangezien de aanloop niet geschikt en zwaar genoeg lijkt om een grote wending te forceren. De koers cirkelt om Toulon heen en beklimt Mont Faron vanuit het westen (5,7 kilometer á 8.4%). Bijna vanaf zeeniveau klimmen de renners naar een hoogte van ongeveer vijfhonderd meter. Op de berg wordt na 183 kilometer gefinisht. De klim wordt nergens echt héél steil, maar zakt gedurende een dikke vier kilometer nooit onder de zes procent en is meestal rond de acht a negen procent in stijging. Dikke kans dat een pure klimmer hier zegeviert!

Voorbeschouwing Classic Var 2024 | Gloednieuwe koers met finish op legendarische berg: voer voor Gaudu en Bardet?

Weer
Het zal naar alle waarschijnlijk aangenaam lenteweer zijn in en rondom Toulon. De verwachting is dat het rond de zestien graden Celsius is in Zuid-Frankrijk. Het is waarschijnlijk half bewolkt en de wind waait zwak. Prima koersweer dus!

Tijden
Start: ongeveer 11.15 uur
Finish: ongeveer 16.00 uur

Favorieten Classic Var 2024

Let op: de deelnemerslijst is nog niet helemaal compleet. Er kunnen nog wijzigingen plaatsvinden!

De Classic Var kan rekenen op heel wat mooie deelnemers. In totaal doen er met Arkéa-B&B Hotels, Decathlon AG2R La Mondiale, Team dsm-firmenich PostNL, Groupama-FDJ en Cofidis vijf WorldTour-ploegen mee. Met name zijn dat de Franse ploegen én de ploeg van Romain Bardet. De ervaren Fransman is een sterke klimmer en kan goed aankomen. Dat geldt ook voor David Gaudu van Groupama-FDJ. Op papier zijn zij de topfavorieten.

Voorbeschouwing Classic Var 2024 | Gloednieuwe koers met finish op legendarische berg: voer voor Gaudu en Bardet?

Maar er zijn nog veel meer kanshebbers. Kevin Vauquelin en Clement Champoussin leiden namens Arkéa de dans. Vauquelin verkeert al weken in goede vorm en Champoussin kan goed aankomen op middellange beklimmingen. Cofidis rekent op het duo Guillaume Martin en Ion Izagirre. Ook Israel-Premier Tech rekent op twee ervaren mannen, te weten Michael Woods en Jakob Fuglsang. Fuglsang is al over zijn piek heen, maar Woods won verleden jaar nog een fantastische Tourrit.

Daarnaast is het uitkijken naar Decathlon AG2R La Mondiale, met Aurélien Paret-Peintre, die vorige jaar triomfeerde in een Giro-rit, en de allrounder Benoit Cosnefroy. Namens Uno-X Mobility kan Tobias Halland Johannessen een dark horse zijn. Hetzelfde geldt voor de ervaren Alexis Vuillermoz van TotalEnergies en diens ploeggenoot Mathieu Burgaudeau. Een jonkie dat kan verrassen is Lenny Martinez van Groupama-FDJ. Ook is het letten op klimmers als Steff Cras en Chris Hamilton

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor de Classic Var 2024?

Topfavorieten: David Gaudu (Groupama-FDJ), Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL)
Outsiders: Kevin Vauquelin (Arké-B&B Hotels), Guillaume Martin, Ion Izagirre (Cofidis), Michael Woods (Israel-Premier Tech)
Long shots: Jakob Fuglsang (Israel-Premier Tech), Tobias Halland Johannessen (Uno-X Mobility), Benoit Cosnefroy, Aurélien Paret-Peintre (Decathlon AG2R La Mondiale), Mathieu Burgaudeau, Alexis Vuillermoz (TotalEnergies), Lenny Martinez (Groupama-FDJ), Clément Champoussin (Arkéa-B&B Hotels)

TV Classic Var 2024

De Classic Var wordt vrijdagmiddag uitgezonden op Eurosport. Op Eurosport 1 zie je de wedstrijd direct na de rit in de Ruta del Sol, vanaf 15.00 uur.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws