Tom Pidcock start als laatste, maar racet naar MTB-overwinning in Nové Město; Stigger wint bij vrouwen Mountainbiken
Mountainbiken

Tom Pidcock start als laatste, maar racet naar MTB-overwinning in Nové Město; Stigger wint bij vrouwen

Tom Pidcock start als laatste, maar racet naar MTB-overwinning in Nové Město; Stigger wint bij vrouwen

Tom Pidcock heeft op bijzonder knappe wijze de Wereldbekermanche MTB-shortrace in het Tsjechische stadje Nové Město naar zich toegetrokken. De INEOS Grenadiers-Brit moest vanaf de laatste startrij beginnen, maar rondde zijn allesomvattende inhaalrace met succes af. Hij verwees Sam Gaze en Luca Schwarzbauer naar respectievelijk de tweede en derde plaats. Bij de vrouwen won de Oostenrijkse Laura Stigger. Puck Pieterse werd zevende.

Luik-Bastenaken-Luik was voor Pidcock voorlopig de laatste wedstrijd die hij op de weg had afgewerkt, daar de 23-jarige man uit Leeds zich had voorgenomen om na de wegcampagne direct door te pakken op de mountainbike. En zo geschiedde: ruim twee weken na 'La Doyenne' stond 'Pidders' op vrijdag 12 mei aan het vertrek van de shortrace in Nové Město, het plaatsje waar hij een jaar eerder wist te zegevieren in de cross-country-race. Na de wedstrijd in Nové Město zou de veelzijdige coureur zich weer voorbereiden op de Tour de France, zo liet hij vlak voor de start nog weten aan Eurosport.

Pidcock begint van ver aan groepssprint en houdt iedereen achter zich

Door een gebrek aan UCI-punten moest Pidcock vanaf de laatste startrij vertrekken. Op voorhand leek het dus een bijzonder lastig varkentje om te wassen, temeer omdat een shortrace slechts twintig minuten duurt én het parcours er bijzonder nat en modderig bij lag. De lastigheid weerhield Pidcock er niet van om zich volle bak in de strijd te mengen en rotten in het vak Nino Schurter en Mathias Flückiger de nodige angst in te boezemen.

Na tien rondjes te hebben afgewerkt, had niemand zich weten te ontdoen van de concurrenten. Zodoende moest de strijd om de shortrace-overwinning beslecht worden middels een groepssprint. Pidcock ging in de eindsprint à la Fernando Gaviria al van enorm ver aan, maar hield wel alles en iedereen achter zich. 'Ik vond het niet erg om achteraan te starten en ruimte te hebben. Een valpartij kan je hele weekend verknallen', liet de laureaat na afloop van zijn zegetocht optekenen in het flashinterview.

Stigger zegeviert bij vrouwen, Pieterse eindigt als zevende

Ook de vrouwen reden twintig minuten lang volle bak rond op het parcours van Nové Město. Ook de dames reden lang als 'peloton' bij elkaar, totdat in de voorlaatste ronde de gashendel eens stevig werd opengetrokken. De Oostenrijkse Stigger en de Zwitserse Allesandra Keller namen beurtelings de kop en lieten zien over de allerbeste benen te beschikken. Slechts drie andere vrouwen konden hen volgen. Pieterse leek ook in goede vorm te verkeren, maar moest de vijf sterkste dames in de voorlaatste ronde laten gaan. Het was Stigger die uiteindelijk in de sprint de overwinning naar zich toe trok.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws