Merlier triomfeert in Zonnebeke na enerverende wedstrijd, Kamp en David van der Poel mee op het podium Veldrijden
Veldrijden

Merlier triomfeert in Zonnebeke na enerverende wedstrijd, Kamp en David van der Poel mee op het podium

Merlier triomfeert in Zonnebeke na enerverende wedstrijd, Kamp en David van der Poel mee op het podium

Tim Merlier heeft de Kasteelcross in Zonnebeke bijgeschreven op zijn palmares. Na een spannende wedstrijd zorgde zijn aanval in de voorlaatste ronde voor de beslissing. De 30-jarige coureur soleerde zodoende naar de overwinning. Ryan Kamp werd tweede, David van der Poel derde.

Een half uur na de finish van de vrouwencross, die op overtuigende wijze werd gewonnen door Denise Betsema, was het de beurt aan de heren. Om klokslag 15.00 uur werd het startschot gegeven en begonnen de mannen aan hun uurtje ploeteren in de schaduw van het kasteel van Zonnebeke (West-Vlaanderen). De absolute wereldtoppers stonden niet aan de start in Zonnebeke, daar de meesten een dag later acte de présence geven in de Wereldbekerwedstrijd van Benidorm. Mannen als Merlier (die 'last-minute' besloot nog te starten), Gianni Vermeersch, Kamp, Daan Soete en Lander Loockx ontpopten zich zodoende tot de topfavorieten in Zonnebeke.

Loockx voert de forcing in de eerste rondes

Youngsters Anton Ferdinande en Lennert Belmans kenden de beste start van iedereen. Ook David van der Poel was direct bij de pinken. Merlier startte op de voorste rij, maar zakte op de eerste rechte lijn toch een aantal plaatsen terug. Het voordeel dat sommigen behaalden uit hun ultrasnelle start, waren zij niet veel later al weer kwijtgespeeld. Het was Loockx, uitkomend voor Deschacht-Hens-Maes, die er een aantal flinke snokken aan gaf en zich wist te ontfutselen van zijn concurrenten. Bij het ingaan van de tweede ronde had hij een handvol seconden voorsprong op de rest van de favorieten. Kamp kreeg in de eerste ronde al te maken met materiaalpech en was zodoende aangewezen op de achtervolging.

Het waren Kamp (Pauwels Sauzen-Bingoal), die zijn opgelopen achterstand razendsnel had goedgemaakt, en Soete (Deschacht-Hens-Maes) die als eersten de aansluiting bij Loockx wisten te maken. Niet veel later volgde ook Merlier, waardoor we een 'kopgroep' van vier kregen. Dat was echter maar van korte duur: vanuit de achtergrond sloten Van der Poel en co ook weer voorin aan. Vervolgens was het wederom Loockx die liet merken weinig zin te hebben in een 'grupetto-ritje'. De 25-jarige Leuvenaar trok andermaal stevig door en kreeg Kamp, Merlier en Van der Poel met zich mee. Ook die aanval bleek tevergeefs en alles kwam, niet voor het eerst, weer tezamen. Alpecin-Deceuninck-hoop Vermeersch, de huidig wereldkampioen gravel, wist geen potten te breken. De Vlaming moest de leiders in de wedstrijd al bijzonder vroeg laten gaan.

Verslag gaat verder onder de tweet.

Het venijn van de Kasteelcross zit hem in de staart, Merlier blijkt de sterkste

Het aantal keer dat de kopgroep van samenstelling veranderde, is niet op twee handen te tellen. Ongeveer halfweg koers was er zelfs een tienkoppige 'tête de la course'. Waar de vrouwen zes omlopen moesten afwerken, waren dat er negen voor de mannen. De aanval die voor een definitieve en beslissende schifting leek te gaan zorgen, kwam pas aan het einde van de zevende ronde. Kamp moest als enige niet van zijn fiets op een lastige modderstrook en sloeg als gevolg daarvan een gaatje van zo'n vijf seconden.

Ook de solo van Kamp was geen lang leven beschoren, want Van der Poel en Merlier haalden hem hoogstpersoonlijk weer bij. Merlier, die voor zijn ploeg Soudal-Quick Step hoopt een aantal sprintoverwinningen op de weg binnen te hengelen, gaf het begrip 'erop en erover' een nieuwe dimensie. In een mum van tijd zoefde hij meer dan tien seconden weg bij zijn belagers. Het enige wat hem toen nog restte, was het foutloos afleggen van de laatste ronde. En zo geschiedde: de topsprinter c.q. veldrijder maakte geen fouten en hoefde zodoende niet op zijn eindsprint te vertrouwen. Merlier soleerde naar de overwinning, Kamp werd tweede en Van der Poel mocht als derde mee op het podium.

Uitslag Exact Cross Zonnebeke 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws