Van der Poel soleert fraai naar zege in Zolder, Aerts overleeft de cross Veldrijden

Van der Poel soleert fraai naar zege in Zolder, Aerts overleeft de cross

Door Ward Hilhorst 26 december 2019 | 16:05


Mathieu van der Poel heeft in de Wereldbekercross van Heusden-Zolder weer een fraaie solo afgeleverd. Waar hij in Namen tot het laatste moment gas moest geven om de strijd met Toon Aerts in zijn voordeel te beslissen, was hij nu halfweg cross al weggereden, zodat hij zijn krachten in het laatste gedeelte enigszins kon sparen.

Tim Merlier wist als snelste te starten, in een hectische start. Onder andere Aerts ging tegen de grond, terwijl hij al gehavend aan de start stond. Van te voren gaf hij aan te gaan voor in ieder geval één punt voor de Wereldbeker, maar dat hij uit zou stappen als het niet zou gaan. De eerste ronde ging het niet heel hard. Dit had er mee te maken dat niemand bereid leek te zijn de concurrentie uit de wind te houden. Van der Poel reed redelijk voorzichtig, en reed na een ronde in tiende positie op acht seconden achterstand.

De tweede ronde reed er tien man op kop, waarbinnen Van der Poel steeds weer een plekje winst wist te boeken. Op het eind van die ronde werd het tempo door Quinten Hermans wat opgeschroefd, waardoor er wat gaten in het groepje ontstonden. Zeven man draaide de derde ronde in, waarbij Van der Poel de zesde positie innam. De groep bestond uit vier Belgen (Michael Vanthourenhout, Hermans, Merlier en Eli Isebyt) en drie Nederlanders (Van der Poel, Corné van Kessel en Lars van der Haar).

Van der Poel pakt kop bij ingang vierde ronde

Bij de derde finishpassage wist Van der Poel de kop over te pakken van Hermans, waarna hij het tempo vertraagde om zijn ploeggenoot Merlier terug te laten komen. Daan Soete kwam daarachter lelijk ten val door een tuimelpartij van Van der Haar. Soete bleef lang liggen op het asfalt. Vanthourenhout, Hermans en Van der Poel wisselden stuivertje om de koppositie. Van der Poel gaf in het einde van die vierde ronde wat extra gas, en vertrok solo bij zijn Vlaamse collega's.

Merlier reed er sterk, maar hij verloor zijn evenwicht in een bocht en viel. Daardoor moest hij wat plekjes prijsgeven, terwijl Van der Poel zijn voorsprong uitbouwde. Achter de koploper volgde nu een groepje met vier mannen (Vanthourenhout, Laurens Sweeck, Hermans en Gianni Vermeersch) die niet veel voor elkaar onder deden. Na zes ronden hadden zij achttien seconden achterstand op de wereldkampioen. Nederlanders Van Kessel, Joris Nieuwenhuis en Van der Haar reden op plek zeven, acht en tien.

Van der Poel completeert solo op snel parcours

Schijnbaar moeiteloos bleef Van der Poel gas geven. Het zag er uit alsof hij al in de zevende ronde aan het uitfietsen was, terwijl zijn achtervolgers toch niet dichterbij wisten te komen. Kortom, de Brabander reed verstandig met het oog op zijn drukke programma. In de strijd om de tweede plek was Sweeck het meest bedrijvig, maar een gat wist hij niet te slaan voor het ingaan van de laatste ronde. Alleen Vermeersch had het wat moeilijk, hij moest een gaatje laten. Van der Poel reed de laatste ronde rustig uit, alvorens solo over de streep te komen.

Uitslag Wereldbeker Heusden-Zolder mannen

1. Mathieu van der Poel
2. Laurens Sweeck +0.06
3. Quinten Hermans "
4. Michael Vanthourenhout +0.09
5. Gianni Vermeersch +0.20
6. Corné van Kessel +0.21
7. Tim Merlier "
8. Joris Nieuwenhuis 
9. Lars van der Haar +0.37
10. Thijs Aerts +1.01

(Foto: Proshots)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws