Albert lief voor Van der Poel, maar streng voor Van Aert: 'Geen wereldtitel maakt al de rest onbelangrijk' Veldrijden
Veldrijden

Albert lief voor Van der Poel, maar streng voor Van Aert: 'Geen wereldtitel maakt al de rest onbelangrijk'

Albert lief voor Van der Poel, maar streng voor Van Aert: 'Geen wereldtitel maakt al de rest onbelangrijk'

Niels Albert zagen we deze winter vaak terug, met zijn columns, als analist of via andere wegen. De Belgische oud-renner heeft het hart op de tong en dus stelt hij in dienst van Het Laatste Nieuws een cross-rapport op. Mathieu van der Poel komt er na zijn wereldtitel uiteindelijk goed vanaf, Wout van Aert minder.

Albert gaat de grote namen af en heeft dikke pluimen voor onder meer Michael Vanthourenhout ('zijn beste seizoen ooit') en Gerben Kuypers ('de grote verrassing van dit seizoen'). Hij is minder enthousiast over Laurens Sweeck ('zijn seizoen mist iets') en Lars van der Haar ('zijn seizoen was niet uitzonderlijk, maar wel regelmatig'). De grootste kritiek is er op Eli Iserbyt: 'Hij moet het ook als een mislukking zien dat hij nergens heeft meegedaan voor de hoogste prijs', aldus Albert.

Albert coulant voor Van der Poel en streng voor Van Aert

De Belg geeft Vanthourenhout de hoogste onderscheiding, daarna komt Van der Poel. Albert noemt vijf zeges op Van Aert 'niet bijzonder', maar die WK-titel in Hoogerheide maakte veel goed. 'Zijn gouden medaille op het WK bepaalt het eindbeeld van zijn seizoen. Om een nog hogere score te krijgen, had Van der Poel meer moeten doen. Dan had hij meer moeten winnen en vaker dominant moeten zijn. Daar tegenover staat dat hij de belangrijkste cross van het jaar heeft gewonnen. Mathieu heeft de wedstrijd gewonnen die Wout ook absoluut wilde winnen. Uiteindelijk is die wereldtitel het enige wat we allemaal gaan onthouden.'

En het is juist die ontbrekende wereldtitel die ervoor zorgt dat Van Aert 'slechts' een voldoende krijgt van zijn landgenoot. 'Wout heeft een goeie winter gedraaid, maar er is één jammerlijke zaak: hij is geen wereldkampioen geworden. Dat maakt al de rest onbelangrijk. Wout kan niet tevreden zijn - voor toppers van zijn niveau telt maar één ding: goud op het WK. Daarvoor traint hij, daarvoor crost hij. Enkel als hij wereldkampioen wordt, kan je zijn seizoen een onderscheiding geven. Dat zal hij zelf ook zo aanvoelen. Los daarvan kan hij wel met een goed gevoel zijn winter afsluiten. Het niveau dat hij haalde, is een opsteker richting wegseizoen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws