Astana Qazaqstan Team: alles voor dé zaak, maar stiekem ook lekkere transferpolitiek vanuit Kazachstan Wielrennen
Wielrennen

Astana Qazaqstan Team: alles voor dé zaak, maar stiekem ook lekkere transferpolitiek vanuit Kazachstan

Astana Qazaqstan Team: alles voor dé zaak, maar stiekem ook lekkere transferpolitiek vanuit Kazachstan

November is begonnen en dat houdt in dat we de balans van het wielerjaar 2023 inmiddels kunnen opmaken. In de Leiderstrui doet dit door de WorldTour-ploegen een voor een langs de meetlat te leggen en een blik te werpen op het afgelopen én komende jaar, te beginnen met het team dat als laatste eindigde op de UCI Ranking: Astana Qazaqstan Team.

Eendagswedstrijden 2023: Astana Qazaqstan Team

Dat hield niet echt over, zo eerlijk moeten we zijn. Astana Qazaqstan Team eindigde in slechts één monument bij de beste 25: Simone Velasco werd vanuit de vroege vlucht negentiende in Luik-Bastenaken-Luik. Ook won de Italiaan het kampioenschap van zijn land, wat direct de grootste eendagszege was van zijn team. Voor de rest moest het vooral komen van Alexey Lutsenko.

Het Kazachse gezicht van het team deed het prima in wedstrijden als Strade Bianche (elfde) en vooral de Amstel Gold Race (vijfde), waarna ziekte hem terugslag voor de overige Ardennenwedstrijden. In het najaar won hij nog op knappe wijze het Circuito de Getxo en de Memorial Marco Pantani, allebei 1.1 wedstrijden. Verder is de derde plek van Mark Cavendish in de Scheldeprijs nog benoemenswaardig.

(Grote) rondes 2023: Astana Qazaqstan Team 

Astana Qazaqstan Team boekte dit seizoen één overwinning op WorldTour-niveau en dat was direct een mooie: Cavendish won - met de hulp van land- en generatiegenoot Geraint Thomas - de slotrit van de Giro d'Italia. De Brit trok vervolgens als absolute kopman naar de Tour, waar hij jammer genoeg moest opgeven met een sleutelbeenbreuk.

Astana Qazaqstan Team: alles voor dé zaak, maar stiekem ook lekkere transferpolitiek vanuit Kazachstan

Klassementskopman Lutsenko viel in de Ronde van Frankrijk na twee top tien-plekken in de afgelopen twee jaar door de mand, maar won met de Ronde van Sicilië en Ronde van Turkije nog wel 2.1-rittenkoersen. Voor de rest kom je al snel uit bij een negende plek van Samuele Battistella in de Ronde van Polen en de tiende plaats van Harold Tejada in de Ronde van Zwitserland, dus dat zegt eigenlijk genoeg.

Cees Bol droeg ook nog zijn steentje bij met een derde plaats in het klassement van de Vierdaagse van Duinkerke en een vijfde stek in de ZLM Tour. Ritzeges kwamen er voor het overige nog van Michele Gazzoli in de Arctic Race of Norway, Gleb Syritsa in de Tour of Langkawi en Ronde van Valencia van Velasco.

Eindcijfer 2023 Astana Qazaqstan team

Nee, een voldoende kunnen we de mannen van ploegbaas Alexandre Vinokourov helaas niet geven. Met slechts één overwinning op WorldTour-niveau kon het voormalige Kazachse bolwerk de stempel niet echt drukken op het wielerseizoen, al genereerde het team met Cavendish wel de nodige aandacht: een 3,7 is het eindoordeel van de (voormalige) redactieleden van deze website.

Transfers 2023/2024: Astana Qazaqstan Team

Op het moment van schrijven heeft Astana Qazaqstan Team 23 renners onder contract voor 2024, dus het team moet wel wat aankondigen. Dat lijkt hem dan met name in de contractverlengingen te zitten, daar veertien renners van de ploeg nog geen (naar buiten gebracht) uitsluitsel hebben voor volgend jaar. Wel trok de ploeg al acht toffe renners aan voor volgend jaar en schoof het twee renners door vanuit de beloftenploeg.

Met Michael Morkov, Rüdiger Selig, Max Kanter en Davide Ballerini werd er flink geïnvesteerd in de spurtkant, terwijl die laatste samen met de Nederlandse aanwinst Ide Schelling ook verwacht mag worden in het eendagswerk. Voor het klimwerk in de (grote) rondes pikte de ploeg de talentvolle renners Lorenzo Fortunato, Henok Mulubhran en Anthon Charmig op vanuit het procontinentale niveau. Stuk voor stuk renners met potentie.

Astana Qazaqstan Team: alles voor dé zaak, maar stiekem ook lekkere transferpolitiek vanuit Kazachstan

Luis León Sanchez, Manuele Boaro en Davide Martinelli beëindigden hun loopbaan, terwijl Fabio Felline terugkeert op het oude nest bij Lidl-Trek. De ploeg verliest daarmee de nodige ervaring in het rondewerk, terwijl de talentvolle klimmer Javier Romo koos voor een dienstverband bij Movistar.

Ingaand: Michael Morkov, Davide Ballerini (Soudal Quick-Step), Ide Schelling (BORA-hansgrohe), Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa), Max Kanter (Movistar), Rüdiger Selig (Lotto-Dstny), Anthon Charmig (Uno-X), Henok Mulubhran (Green Project Bardiani), Daniil Marukhin (Vino Team), Anton Kuzmin (Almaty), Harold Martin López en Nicolas Vinokourov (Astana Development Team)

(Voorlopig) uitgaand: Luis León Sánchez, Davide Martinelli, Manuele Boaro (stoppen), Fabio Felline (Lidl-Trek) en Javier Romo (Movistar)

Ones to watches 2024: Astana Qazaqstan Team

Het is duidelijk waar Astana Qazaqstan Team in 2024 op mikt: de 35e ritzege in de Tour de France met Cavendish. Daarvoor stelde de ploeg met het aantrekken van renners en staf alles in het werk: een lead-out met Bol, Morkov, Ballerini en Selig ziet er alvast imposant uit. Die eerste mannen kunnen, net als Kanter en Gleb Syritsa, zelf ook nog zo nu en dan scoren.

Vanuit Nederlands perspectief is vooral de komst van Schelling interessant. De Hagenees liet de afgelopen jaren bij BORA-hansgrohe zien dat hij in een vrije rol uitstekend uit de verf komt, en laat dat nu net iets zien wat hij bij Astana Qazaqstan Team wel lijkt te gaan krijgen. Samen met de Italianen Velasco en Cristian Scaroni staat er zo een interessant blok voor de klassiekers.

In de rondes is Lutsenko uiteraard weer de figuur die centraal zal staan, al trok de ploeg met Fortunato, Charmig en Mulubhran ook enkele renners aan die het in zich hebben om een stap te maken. Dat geldt overigens ook voor voormalig beloftenwereldkampioen Yevgeniy Fedorov.

(Voorlopige) selectie Astana Qazaqstan Team 2024

 1. Davide Ballerini
 2. Samuele Battistella
 3. Cees Bol
 4. Gleb Brussenskiy
 5. Mark Cavendish
 6. Anthon Charmig
 7. Igor Chzhan
 8. Yevgeniy Fedorov
 9. Lorenzo Fortunato
 10. Gianmarco Garofoli
 11.  Max Kanter
 12. Anton Kuzmin
 13. Alexey Lutsenko
 14. Harold Martin López
 15. Daniil Marukhin
 16. Henok Mulubhran
 17. Michael Morkov
 18. Vadim Pronskiy
 19. Ide Schelling
 20. Rüdiger Selig
 21. Gleb Syritsa
 22. Simone Velasco
 23. Nicolas Vinokourov  

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news