BK veldrijden zonder Van Aert: topfavorieten Iserbyt, Sweeck en Vanthourenhout uiten hun verwachtingen Veldrijden
Veldrijden

BK veldrijden zonder Van Aert: topfavorieten Iserbyt, Sweeck en Vanthourenhout uiten hun verwachtingen

BK veldrijden zonder Van Aert: topfavorieten Iserbyt, Sweeck en Vanthourenhout uiten hun verwachtingen

Het is alom bekend dat Wout van Aert zijn titel op het BK veldrijden niet zal gaan verdedigen. De superster van Jumbo-Visma verkiest een trainingskamp in Spanje boven een verlenging van zijn nationale veldrittitel. Als gevolg daarvan ontpoppen drie veldrijders zich tot topfavorieten om te triomferen in Lokeren: Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout.

Iserbyt: 'Ik denk dat ik mijn beste kerstperiode ooit als prof heb gereden'

Iserbyt zijn veldritseizoen is er eentje die gekarakteriseerd wordt door pieken en dalen. De crosser van Pauwels Sauzen-Bingoal begon erg sterk aan zijn seizoen. Na zijn overwinning in de Superprestigemanche van Ruddervoorde op 29 oktober 2022, was het pas op 1 januari 2023 dat hij weer eens raak schoot. Toen triomfeerde Iserbyt in de Nieuwjaarscross te Baal. Ook in de crossen daarna nestelde hij zich steevast in de top-vier, waardoor hij op het BK een grote kanshebber is.

'Ik denk dat Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck en ikzelf qua niveau nog nooit zo dicht bij elkaar gelegen hebben', aldus Iserbyt in een interview met Sporza. 'Het wordt een heel spannende en interessante wedstrijd.' Toen Van Aert bekendmaakte dat hij niet zou deelnemen aan het nationaal kampioenschap in België, zat Iserbyt net in een mindere fase, zowel mentaal als fysiek. 'Toen ik hoorde dat Wout van Aert niet zou meedoen aan het BK, heb ik de resetknop ingeduwd en ben ik weer beginnen te werken. Ik denk dat ik mijn beste kerstperiode ooit als prof heb gereden.'

Sweeck: 'Het gaat een mooie strijd worden met zijn drieën'

Het veldritseizoen van Sweeck is ietwat gelijk aan die van Iserbyt. De 29-jarige Crélan-crosser was ook altijd een vaste waarde in de top-vier. In november ging het hem zelfs zo goed af dat hij drie crossen op rij wist te winnen. Daarna dook ook de Leuvenaar een mindere periode in, waarin ook griepverschijnselen hem parten speelden. In de door Van Aert gewonnen X2O-cross in Koksijde leek Sweeck echter weer helemaal de oude. Hij finishte aldaar namelijk als derde. Ook in daaropvolgende wedstrijd in Zonhoven racete hij naar de bronzen medaille. Sweeck werd in 2018 al eens Belgisch kampioen en is ook nu een der topfavorieten.

'Het allermooiste voor de statistieken is dat je wint en dat Van Aert tweede is. Nu is het een item dat hij niet meedoet. Maar over enkele weken rijdt er één iemand in de kampioenentrui en staat daar niet op dat Wout niet aan de start stond', aldus Sweeck tegenover Sporza. 'Het gaat een mooie strijd worden met zijn drieën.'

Vanthourenhout: 'Ik zit in de conditie van mijn leven'

Van de drie topfavorieten is Vanthourenhout qua resultaten het meest constant. De Bruggenaar stond al aan de start van meer dan twintig crossen en finishte geen enkele keer buiten de top-zes: een prestatie die alleen Lars van der Haar ook wist te verwezenlijken. Vanthourenhout kroonde zich in Namen bovendien tot Europees kampioen en mag dus met recht tot de topfavorieten op het BK veldrijden gerekend worden.

'Het is een parcours dat heel veel conditie vraagt', kijkt Vanthourenhout in een interview met Sporza vooruit naar het BK veldrijden in Lokeren. 'En ik zit in de conditie van mijn leven. Of ik ben er toch niet ver van verwijderd.' Vanthourenhout, die uitkomt voor Pauwels Sauzen-Bingoal, ziet ploeggenoot Iserbyt als grootste concurrent. 'Er zijn veel bochten. Met zijn gestalte geraakt Eli gemakkelijker door die bochten. Met z'n tweeën kunnen we de cross natuurlijk lastig maken voor Laurens Sweeck. Dat is een voordeel.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws