Nederlandse veldrittop kan zich opmaken voor modderspektakel in Zaltbommel: 'Het ultieme parkoers' Veldrijden
Veldrijden

Nederlandse veldrittop kan zich opmaken voor modderspektakel in Zaltbommel: 'Het ultieme parkoers'

Nederlandse veldrittop kan zich opmaken voor modderspektakel in Zaltbommel: 'Het ultieme parkoers'

Op zondag 15 januari 2023 staat in Zaltbommel het NK veldrijden op het menu. Mathieu van der Poel is afwezig, wat ervoor zorgt dat huidig Nederlands kampioen Lars van der Haar de topfavoriet is bij de mannen. Bij de vrouwen lijkt het kampioenschap uit te gaan monden in een tweestrijd tussen Fem van Empel en Puck Pieterse. Aan het parcours in Zaltbommel zal het in ieder geval niet liggen, daar de regen de omloop tot flinke modderpoel heeft omgedoopt.

In een interview met het Algemeen Dagblad geven de parcoursbouwers van het NK veldrijden in Zaltbommel aan dat het 2750 meter lange rondje al een tijdje 'bedreigd' wordt. De hevige neerslag van de voorbije weken, alsmede het stijgende waterpeil van de Waal hebben ervoor gezorgd dat de organisatie eventjes vreesde dat het NK letterlijk in het water zou komen te vallen. Het parcours heeft blank gestaan. Als gevolg daarvan is zelfs de brandweer ingeschakeld om te pompen en het parcours weer, naar cross-standaarden, begaanbaar te maken. Toch blijft de organisatie positief. 'Dit is wat we wilden. Dit is voor ons het ultieme parkoers. Aan de rand van de stad, in de uiterwaarden. Daarom hebben we tussen kerst en Nieuwjaar de knoop doorgehakt om het toch maar hier te houden en niet op de alternatieve locatie.'

In Zaltbommel wordt normaal gesproken ook een 'normale' veldrit georganiseerd, de Uiterwaardencross. Het is niet de eerste keer dat deze cross problemen ondervindt met het vallende en stijgende water. In 2018 moest de wedstrijd namelijk al eens afgelast worden. Ook in de laatste dagen voorafgaand aan het kampioenschap komt de regen met bakken uit de hemel vallen. Robert Schimmer, organisatievoorzitter van het NK veldrijden, blijft echter optimistisch. 'De regenval is nu de grootste uitdaging. Niet de rivier. Het water stijgt, maar niet dusdanig dat de wedstrijden op zondag in gevaar komen. We moeten daarna alleen wel heel snel opschieten om alles op tijd afgebroken te hebben voor het water komt.'

Op zaterdag 14 januari wordt het NK veldrijden voor amateurs verreden. Een van die deelnemers die in die categorie acte de présence geeft, verkende op vrijdag alvast het rondje in Zaltbommel. Hij nam zijn GoPro-camera mee tijdens de verkenning en uploadde de beelden later op YouTube. De beelden laten goed zien dat het parcours er op sommige plaatsen bijzonder vettig bij ligt. Dat belooft!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws