Van der Poel steelt de show met zesde wereldtitel, Nieuwenhuis en Vanthourenhout schrijven eigen verhaal Veldrijden
Veldrijden

Van der Poel steelt de show met zesde wereldtitel, Nieuwenhuis en Vanthourenhout schrijven eigen verhaal

Van der Poel steelt de show met zesde wereldtitel, Nieuwenhuis en Vanthourenhout schrijven eigen verhaal

Mathieu van der Poel heeft met twee vingers in de neus zijn zesde wereldtitel in het veldrijden bijgeschreven. De 29-jarige Nederlander wilde vooral niets tegenkomen op een loodzwaar rondje in Tábor en zo geschiedde. Na iets meer dan vier minuten reed hij ervan weg, mede door een rampzalige start van Michael Vanthourenhout en Thibau Nys. Joris Nieuwenhuis maakte achter de winnaar indruk, door met voorsprong op de anderen het zilver te pakken.

In de dagen voor het WK werd er veel gesproken over het moment dat Van der Poel ervoor zou gaan. Fem van Empel vertrok op zaterdag na enkele minuten en Van der Poel dook ook als eerste het veld in, na een flitsende start. Niels Vandeputte was goed mee namens de Belgen, net als Nieuwenhuis namens Nederland. Vanthourenhout en Nys - podiumkandidaten bij de Belgen - kenden een vreselijke start en moesten zodoende al in de achtervolging.

Van der Poel loopt langzaam weg bij Nieuwenhuis

Ze zagen Van der Poel niet meer terug, want die reed op het moeilijkste deel van het parcours weg bij Nieuwenhuis en Vandeputte, al bleef Nieuwenhuis nog redelijk in de buurt. Na de eerste ronde was het verschil tussen de Nederlanders slechts acht seconden. Vandeputte was teruggezakt in een achtervolgende groep, op reeds 24 seconden. Vanthourenhout en Nys reden bij de eerste doorkomst alweer bij de eerste tien, wat hun start extra zuur maakte.

Opvallende namen in de openingsfase: Clément Venturini die zich namens de Fransen knap mengde in de debatten. En bovenal ook Nieuwenhuis, die op acht tellen gelijke tred hield met Van der Poel. Die trok echt wel stevig door, getuige het feit dat de voorsprong op alle anderen bleef groeien. Nieuwenhuis liet desondanks niet los. Dat mocht ook niet, want achter hem was er beweging in de strijd om plek drie. Vanthourenhout had na z'n slechte start uitstekende benen en trok door. Pim Ronhaar - die ook matig vertrokken was - kon mee. Nys en Eli Iserbyt waren ook op komst.

Vanthourenhout rukt op, Van der Haar kent pech

In ronde drie van de zes zette Ronhaar wat druk op Vanthourenhout, waarmee we Nederlanders op één, twee en drie hadden. Nieuwenhuis gaf op plek twee langzaam maar zeker iets meer tijd toe op Van der Poel, die inmiddels vijftien seconden had. Ronhaar en Vanthourenhout zaten op driekwart minuut. Die verschillen werden groter toen we deel één van de cross gehad hadden. In de vierde ronde zag Nieuwenhuis het gat groeien naar 34 seconden (mede door een lekke band), terwijl Vanthourenhout en Ronhaar al meer dan een minuut achter lagen. Lars van der Haar had z'n dieseltje ook op gang en mengde zich in de strijd om plek vijf.

Van der Poel buffelde in de voorlaatste ronde rustig door, maar de strijd om het podium werd plots weer spannend. Vanthourenhout halveerde met een razendsnelle vierde ronde de kloof naar Nieuwenhuis, met Ronhaar die dat tempo even niet kon volgen. Rampspoed was er voor Van der Haar, die zijn ketting brak en een heel eind moest lopen naar de pitstraat. Verschillen bij het ingaan van de laatste ronde: Van der Poel op kop, met 43 seconden voor Nieuwenhuis, 55 tellen op Vanthourenhout en 1.12 minuten op Ronhaar.

Strijd is gestreden in de slotronde, ook achter Van der Poel

Wie ging op welke plek terecht komen? Dat was de inzet van de slotronde. Man-tegen-man, met Nieuwenhuis die de opmars van Vanthourenhout knap wist te stuiten en het gat weer naar zestien seconden tilde. Ronhaar reed op een eiland op plek vier en Iserbyt eigenlijk ook op plek vijf. Eigenlijk was er alleen nog strijd om de plaatsen daarachter, met de Tsjech Michael Boros, die voor eigenlijk publiek een wonderdag kende en kon wedijveren met Nys en Jens Adams. Laatstgenoemde werd zesde, Boros zevende, Witse Meeussen achtste en Nys pas negende. Felipe Orts completeerde de top tien.

Uitslag WK veldrijden 2024 - mannen elite

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws