Crossta Blanca: geen gestolen fietsen en mensenmassa rondom Van Aert en Van der Poel, maar één groot feest Veldrijden
Veldrijden

Crossta Blanca: geen gestolen fietsen en mensenmassa rondom Van Aert en Van der Poel, maar één groot feest

Crossta Blanca: geen gestolen fietsen en mensenmassa rondom Van Aert en Van der Poel, maar één groot feest

De tweede editie van de Wereldbekercross in Benidorm zit er alweer op. Voor twee dagen - in het geval van deze veldrit mag je ook de verkenningsdag mee denken - wordt de Costa Blanca even omgedoopt tot Crossta Blanca, waarbij men opnieuw mocht spreken van een onverdeeld succes. Maar wat is nu precies het verschil met de veldritten in België? In de Leiderstrui deed een rondvraag.

'Na de memorabele eerste editie in 2023 zette de UCI Wereldbeker Cyclocross – Benidorm Costa Blanca deze zondag 21 januari opnieuw een uitmuntende show neer', klonk het vanuit de organisatie. 'Meer dan 16.000 fans verzamelden zich in het El Moralet en Foietes Park om te genieten van een van de grootste spektakels die de wielersport te bieden heeft, met wedstrijden gewonnen door Wout van Aert en Fem van Empel onder de mediterrane zon.'

Goed, dat zijn gelikte teksten. Feit is dat het keer op alle vlakken nóg wat steviger in de schoenen stond. Vorig jaar werden er nog enkele fietsen - waaronder die van Shirin van Anrooij - gestolen en was er ook een probleem met de security rondom het eindpodium, waardoor Van Aert en Mathieu van der Poel in een mensenmassa terechtkwamen. Niets van dat in 2024, waar de organisatie de touwtjes nog wat steviger aangetrokken had.

wout van aert 14

Van der Poel stipt sportieve fans aan: 'Voelt bijna als thuiscross'

Ook de renners waren tevreden. Een eerste aanzet kwam van Van der Poel, die in zijn startinterview al zijn lof uitte over de aanwezige mensen in Benidorm. 'Ik woon hier veertig kilometer vandaan, dus kom hier regelmatig voorbij. Ik ben net als vorig jaar op de fiets gekomen, een mooie opwarmer na de weken van training die ik hier heb gehad. Het voelt bijna als een thuiscross. Het is sportief publiek hier en er zijn veel fans, dus dat maakt het aangenaam', stelde de Nederlander.

In Spanje werd iedereen toegejuicht, of het nu over Felipe Orts, Tom Pidcock of wie dan ook ging. En dat gold niet alleen voor de heren, maar zeker ook voor de dames. 'Poeck, Poeck' Pieterse en 'Fem, Fem' Van Empel werden luidkeels toegeroepen door de overwegend jonge menigte, wat ze zelf ook zo ervaarden. Van Empel, de uiteindelijke winnares: ‘Die sfeer die hier gaande is, is enorm leuk. Ik heb het idee dat ze voor iedereen juichen en dat is heel tof. De jonge generatie staat eigenlijk gewoon te popelen om met je op de foto te willen en dat doet toch wel iets met je.’ Ook Pieterse merkte dat. 'Dat is heel leuk en daar probeer je dan toch wat gehoor aan te geven.'

De renster van Fenix-Deceuninck doet daags voor een buitenlandse Wereldbekercross standaard een verkenning met GoPro, waar ze ook al heel wat aanmoedigingen kreeg. 'Het is mooi. Ik vind het superleuk dat hier zoveel volk is, ook tijdens de verkenning voegde dat al wat sfeer toe. Het was daar al gewoon drukker dan in sommige andere crossen', merkte ze op.

Lucinda Brand eindigde als vierde in Benidorm. Zij denkt als ervaren renster wel een verklaring te hebben voor het succes van de veldrit. ‘Er zijn hier natuurlijk heel veel mensen die het alleen hier kunnen zien, terwijl de mensen in België vaker naar de cross kunnen komen. Het was echt wel een toffe sfeer, daardoor was het zelfs moeilijk om met mensen en rensters te communiceren. Dat zegt genoeg, denk ik.’

De dame van Baloise Trek Lions merkt echter niet direct zo'n verschil op met de overige veldritten van de Wereldbeker in het buitenland. ‘Dublin is een uitzondering dit jaar, denk ik. Misschien had het met het weer of het moment te maken, maar dat was eigenlijk de enige Wereldbeker die ik me kon herinneren waar het niet megadruk was. Het is altijd leuk in het buitenland en het is ook goed dat we naar meerdere plekken gaan', stelt ze.

Van Empel ziet vooral qua leeftijd een andere slag mensen. ‘Ik weet niet of het per se helemaal anders, maar misschien dat de doelgroep net wat verschilt. Hier zie je heel veel jeugd met de ouders lopen, waar het toch wel inspirerend voor is. Hoe we de strijd dan kunnen leveren in zo’n wedstrijd, dat is ook voor hen alleen maar mooi denk ik', aldus de dame van Visma | Lease a Bike. Voor Pieterse zat het hem vooral in de sfeer. ‘Iedereen die hier komt, komt om die cross te zien. In België heb je ook supermooie supporters altijd, maar zo nu en dan zijn dat zeg maar meer dronken Belgen. Ook dat vind ik superleuk en grappig, maar dan zijn ze hier wel meer aanwezig voor de sporters.'

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws