'Dan rijden Van der Poel en Van Aert nooit meer een WK', zegt Joris Nieuwenhuis over bizarre UCI-soap Veldrijden
Veldrijden

'Dan rijden Van der Poel en Van Aert nooit meer een WK', zegt Joris Nieuwenhuis over bizarre UCI-soap

'Dan rijden Van der Poel en Van Aert nooit meer een WK', zegt Joris Nieuwenhuis over bizarre UCI-soap

Joris Nieuwenhuis won zaterdagmiddag op grootse wijze de Superprestige Merksplas. Hij pakte al gauw een voorsprong en bleef de gehele race op koers voor de zege. Zodoende won de Nederlanders zijn eerste grote cross. Daar was de 27-jarige Nieuwenhuis uiteraard heel blij mee. 'Het is mijn eerste tv-cross die ik win bij de profs, dus de voldoening is natuurlijk enorm', zo vertelde hij aan In de Leiderstrui.

In de eerste ronden kon Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck) nog knap weerstand bieden aan Nieuwenhuis, vooral bij de technische passages in het bos kon de Belg steeds wat tijd goedmaken. 'Gedurende de wedstrijd begon ik daar gelukkig ook steeds meer vertrouwen te krijgen', vertelde Nieuwenhuis. 'Ik had ook zo'n voorsprong opgebouwd, dat ik heel relaxed mijn eigen lijnen kon zoeken daar. De jongens achter mij voelden dan weer de hete adem van anderen in hun nek, waardoor ze wat makkelijker een foutje maakten.'

Nieuwenhuis laveerde in de laatste paar toeren prachtig door de modder en maakte eigenlijk geen enkele fout. Technisch reed hij perfect en hij maakte nauwelijks fouten. Toch kwam het vertrouwen in de overwinning pas vrij laat. 'Ik denk in de laatste twee ronden, toen ik niemand meer zag terwijl ik achterom keek. Toen wist ik dat het goed zat en had ik door dat ik ging winnen. Ik kon toen zelfs nog ietsje rustiger gaan rijden omdat ik ook aan morgen dacht', zo doelde de Achterhoeker op de Wereldbekerwedstrijd in Troyes.

Verlost van pijn in onderrug wil Nieuwenhuis zich meten met Van Aert en Van der Poel

De renner van Baloise-Trek Lions hield zich knap op het zware parcours. 'Er waren hele zware stukken, maar ook technische stukken. Die combinatie van twee delen ligt mij eigenlijk wel.' Nieuwenhuis voelde zich naar eigen zeggen de laatste weken niet helemaal fris, hij had veel last van zijn onderrug. Die pijn was er vandaag niet. 'Daar zit een enorm verschil met de andere crossen van de laatste weken. Ik had er echt veel last van. Vandaag helemaal niet en om dan te winnen geeft veel vertrouwen voor de toekomst.

Wat betekent de zegen rond de Merksplas voor de status van Nieuwenhuis? Op de vraag of hij zich in huidige vorm kan meten met de absolute veldrittop, hield de Nederlander dan ook vooral vast aan het al dan niet opspelen van de pijn in de onderrug. 'Ik weet nog niet wanneer die andere mannen er allemaal precies bij zijn. We zullen ook morgen gelijk weer zien hoe het dan gaat', zo blikte Nieuwenhuis vooruit op zondagmiddag.

Nieuwenhuis stellig over uitspraken UCI: 'Dan zouden Van der Poel en Van Aert nooit een WK mogen rijden'

De winnaar reageerde ook nog even op de uitspraken van David Lappartient en het persbericht van de UCI over de Wereldbeker. 'Het is een lastig verhaal. Ik snap dat ze het zeggen, maar voor ons is het gewoon niet te doen om zoveel crossen te rijden. Ik denk echt niet dat dat besluit erdoor gaat komen want dan zouden Mathieu van der Poel en Wout van Aert nooit meer een WK mogen rijden. Wij zullen als crossers echt met zijn allen moeten gaan kijken hoe we dit probleem kunnen oplossen, door bijvoorbeeld met een kalendervoorstel te komen die goed is voor alle partijen. Dan blijft de sport ook mogelijk voor jongens zoals wij die hier starten, die alles willen rijden.'

Gabriël Melching (e-mail: g.melching@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws