De Knegt deelt anekdote over '15-jarige met z'n grote mond': 'Van der Haar heeft zichzelf weer uitgevonden' Veldrijden
Veldrijden

De Knegt deelt anekdote over '15-jarige met z'n grote mond': 'Van der Haar heeft zichzelf weer uitgevonden'

De Knegt deelt anekdote over '15-jarige met z'n grote mond': 'Van der Haar heeft zichzelf weer uitgevonden'

Bij afwezigheid van Mathieu van der Poel is Lars van der Haar nu al enkele seizoenen voor het grootste deel van het seizoen het gezicht van het Nederlandse veldrijden. De 32-jarige renner van Baloise Trek Lions is er de laatste jaren in geslaagd om de aansluiting weer te vinden met wereldtop in de cross. Nederlandse bondscoach Gerben de Knegt heeft daar veel respect voor.

Van der Haar won de laatste twee jaar telkens vier crossen. In 2021 werd hij Europees kampioen veldrijden en vorig seizoen schreef hij het eindklassement in de Superprestige op zijn naam. Hoe anders was dat in de jaren ervoor, toen de Nederlander een vaste klant was in de top vijf, maar het winnen maar zelden lukte. 'Als je ziet waar hij nu staat, dan vind ik het vooral heel knap dat hij zichzelf weer heeft uitgevonden', aldus De Knegt in gesprek met In de Leiderstrui.

De altijd goedlachse Van der Haar is volgens de bondscoach niet per se een veel betere veldrijder geworden. Hij heeft bovenal mentaal een klik gemaakt. 'Een paar jaar geleden was zijn carrière geslaagd, maar ik wist toen niet of hij nog vijf jaar doorging of zou stoppen. Nu heeft hij een nieuwe rol voor zichzelf gevonden en is hij weer gaan winnen. Hij heeft wel de klik gemaakt dat hij echt kán winnen. Als Mathieu van der Poel en Wout van Aert meedoen, rijdt hij voor een derde plaats, maar in het verleden legde hij zich daar iets te snel bij neer. Het lukte niet, maar nu heeft hij meer rust als getrouwde papa. Dat zorgt ook voor stabiliteit.'

Gerben de Knegt en Lars van der Haar koersten samen

De Knegt kan het in geuren en kleuren vertellen, want hij kent Van der Haar door en door. Langer nog dan de gemiddelde cross-fan zou denken, zo blijkt. 'Ik ken hem al heel lang, want heb zelfs nog met hem gekoerst', doet hij verrassend uit de doeken. 'Dat weten heel veel mensen niet eens, maar toen ik zelf nog fietste, kwam hij als 15-jarige bij ons op de training met z'n grote mond. Toen dacht ik wel: wat is dit nu voor een kereltje?'

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws