Van der Haar geniet én profiteert van vibe ploeg-Nys: 'Sven kan de Nederlanders wel appreciëren' Veldrijden
Veldrijden

Van der Haar geniet én profiteert van vibe ploeg-Nys: 'Sven kan de Nederlanders wel appreciëren'

Van der Haar geniet én profiteert van vibe ploeg-Nys: 'Sven kan de Nederlanders wel appreciëren'

De Wereldbeker veldrijden is voorlopig een vruchtbaar klassement voor Baloise Trek Lions. Thibau Nys won namens de ploeg van vader Sven de openingsmanche in het Amerikaanse Waterloo, waarna Lars van der Haar zondag knap de race in Maasmechelen naar zijn hand kon zetten. Een twee op twee-score dus, waarmee ze Pauwels-Bingoal Sauzen vooralsnog te snel en slim af zijn.

Van der Haar liet na afloop direct weten dat deze zege 'een heel belangrijke' voor hem was, nadat hij afgelopen dinsdag al zijn seizoensrekening opende in de Nacht van Woerden. Dat deed hij nog door simpelweg de beste te zijn, in Maasmechelen dankte hij na afloop ook uitgebreid zijn ploegmaats. 'Ik heb echt kunnen profiteren van hen', aldus de Nederlander, die voor het eerst sinds 2021 een weer eens een Wereldbeker won.

Nys, Joris Nieuwenhuis en de door commentator Paul Herygers als 'lefgozer' bestempelde Pim Ronhaar namen vroeg in de wedstrijd in Belgisch-Limburg het initiatief, waardoor iemand als Eli Iserbyt constant bezig was met gaten dicht rijden. Op die manier kon Van der Haar uiteindelijk zijn moment kiezen. 'Ik concentreerde mij dan ook met name op het zware stuk, om daarna vooral geen fouten te maken', aldus de man uit Woudenberg over zijn succesvolle onderneming.

'Het was een parcours met een maximumsnelheid, dus dan is het heel lastig om verschil te maken', legde hij uit aan In de Leiderstrui. 'Maar ik voelde me heel goed, dus op het moment dat ik een gat had niet je maximaal blijven rijden. Maar dan zijn de foutjes ook snel gemaakt.' Van der Haar reed uiteindelijk nog wel lek, maar gelukkig voor hem was dat vrij dicht bij de wisselzone. Winnen deed hij uiteindelijk met 21 seconden voorgift op naaste belager Iserbyt.

Sfeer bij Baloise Trek Lions met onder meer Nys uitstekend volgens Van der Haar

Wat ons opviel: niet alleen in het veld, maar ook daarbuiten lijkt de sfeer bij Baloise Trek Lions uitstekend te zijn. Hoe kijkt Van der Haar daarnaar? 'Ik denk dat we elkaars sterktes heel goed kennen, dus op die manier kunnen we elkaar zeker helpen tijdens de wedstrijden. Buiten de races om, bijvoorbeeld tijdens de trainingskampen, zijn we echter ook gewoon goede vrienden.'

'We kunnen met elkaar lachen, maar elkaar ook zeker eens - zoals we dat dan zeggen - goed afzeiken', lacht Van der Haar. 'Dat werkt wel goed. Sven Nys heeft zelf ook in Nederlandse ploegen gereden, dus die kan de Nederlanders ook zeker appreciëren', analyseert de man die al enkele jaren in zijn dienst rijdt en nu na zijn zege ook prompt aan de leiding staat in de Wereldbeker.

Van der Haar richt zich vooralsnog vooral op de X2O Trofee en hecht dus nog niet al te veel waarde aan die leidende positie. 'Normaal rijd ik twee van die Wereldbekers niet, dus laten we kijken hoe we ervoor staan. Maar normaal rijd ik in Dublin en Val di Sole niet', doelt hij op de Ierse cross op 26 november en die in Italië van 10 december. Komende week is voor Van der Haar een belangrijke, met op woensdag de Koppenbergcross en zondag het EK in het Franse Pontchateau.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws