IDL Kijktip | De dag dat Van Aert rivaal Van der Poel op minuten reed in Dendermonde-blubber Veldrijden
Veldrijden

IDL Kijktip | De dag dat Van Aert rivaal Van der Poel op minuten reed in Dendermonde-blubber

IDL Kijktip | De dag dat Van Aert rivaal Van der Poel op minuten reed in Dendermonde-blubber

Na een jaartje van de kalender te zijn verdwenen, is het aanstaande zondag tijd voor de cross in Dendermonde. En dat is er niet zomaar eentje, daar de Vlaamse wedstrijd onderdeel uitmaakt van de Wereldbeker veldrijden. In de Leiderstrui maakt je alvast lekker met wat verhalen uit de oude doos!

De wedstrijd in Dendermonde, een stad in Oost-Vlaanderen in de driehoek Gent-Brussel-Antwerpen, behoeft misschien enige uitleg. De veldrit komt eigenlijk voort uit de Ambiancecross in Wachtebeke, maar is an sich nog een jonge, nieuwe koers. Enkel in 2020 en 2021 werd de koers verreden als Wereldbekerwedstrijd, om in 2022 van de WB-kalender te verdwijnen. De reden? Financiële problemen.

Hoe zat dat dan precies? Op 26 december 2021 liep de cross in Dendermonde zo'n 10.000 toeschouwers mis. De genomen coronamaatregelen gooiden toentertijd namelijk roet in het eten, met als gevolg dat de organisatie - waar Pauwels Sauzen-Bingoal-man Jurgen Mettepenningen een belangrijke functie vervult - een jaar later liever geen risico wilde nemen. En dus was er vorig jaar geen koers te zien in Dendermonde. 'Ik wil het niet nogmaals zonder fans organiseren, of met beperkingen', duidde Mettepenningen destijds.

Van der Poel moest in bemodderd Dendermonde al twee keer zijn meerdere erkennen in Van Aert

Maar na een jaartje zonder spektakel keert de cross dit jaar dus weer gewoon terug! Als we specifieker inzoomen op de eerste editie (in 2020), dan beseffen we dat het des te jammer is dat de wedstrijd vorig jaar geen doorgang vond. Aan de andere kant: het stimuleert het enthousiasme voor aankomend weekend alleen maar. Eenieder die de beelden van 2020 (maar zeer zeker ook die van 2021) ziet, voelt zijn hart namelijk sneller kloppen. Modder tot aan de knieën, glibberen en glijden, valpartijen, noem het maar op. Het enige wat ontbrak was een flinke schare fans. Wout van Aert trok twee keer aan het langste eind. De Jumbo-Visma-Belg baande zich veruit het makkelijkste een weg door de fikse portie modder. Mathieu van der Poel finishte in 2020 op bijna drie (!) minuten als tweede. 'Ik vond het een kutparcours. Het kan niet altijd je ding zijn, maar ik vond dit een beetje Wereldbeker-onwaardig', aldus MVDP na afloop.

We mogen alvast reikhalzend uitkijken naar komende zondag. Wie de weersverwachtingen erbij pakt, ziet dat het bar en boos is onder de rook van Antwerpen. Van maandag tot en met zondag staan de hemelsluizen wagenwijd open en dus kan er wederom een heus blubberspektakel verwacht worden. Weliswaar zonder Van der Poel en Van Aert, maar met verscheidene andere crosstoppers (Lars van der Haar, Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout).

Toegegeven: het parcours in Dendermonde is ietwat (niet veel) gewijzigd wat betreft karakteristieken. Dat laat onverlet dat de organisatie ons (lees: de crossers en crossliefhebbers) ook dit jaar een parcours met van alles wat voorschotelt: trappen, een wasbord, een brug, steil oplopende stroken, een zandbak én kasseien. Tel daar dus bij op dat het vanaf maandag tot en met zaterdag én op zondag zelf met bakken uit de lucht komt vallen en je krijgt naar alle waarschijnlijkheid een spectaculaire wedstrijd. We gaan het meemaken!

Kijk hieronder naar de samenvatting van 2020!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws