FEMnedering op het WK: Van Empel geeft Pieterse en Brand paar seconden hoop en rijdt ze dan op een hoop Veldrijden
Veldrijden

FEMnedering op het WK: Van Empel geeft Pieterse en Brand paar seconden hoop en rijdt ze dan op een hoop

FEMnedering op het WK: Van Empel geeft Pieterse en Brand paar seconden hoop en rijdt ze dan op een hoop

Fem van Empel mag zich nog een jaar lang wereldkampioen bij de elite vrouwen noemen. De 21-jarige renster van Visma | Lease a Bike was het hele seizoen al een klasse apart, maar het WK was toch wel haar meest indrukwekkende cross van allemaal. Van Empel reed er na een paar seconden cross al van weg en kwam met een gigantische voorsprong over de meet.

Een grote oranje golf kwam op vanuit het vertrek. Alle truitjes van de KNWU draaiden eigenlijk bij de eersten het veld in en omdat het parcours er drassig en zwaar bij lag, was het meteen alle hens aan dek. Van Empel had namelijk ook de beloften-wedstrijd gezien bij de mannen en zette er net als Tibor Del Grosso druk op. Wie een mindere start kende, had zodoende meteen een probleem. Dat gold onder meer voor Annemarie Worst.

Achter Van Empel waren het Brand en Pieterse die, zoals wel vaker de laatste crossen, het dichtst bij de leidster in de buurt bleven. Ceylin del Carmen Alvarado en Manon Bakker kwamen daar weer achter, met Inge van der Heijden die net als Worst al vaarwel leek te moeten zeggen tegen medaillekansen. Zes seconden was de voorsprong van Van Empel na een half rondje, met Pieterse die er dolgraag nog naartoe wilde. Brand moest haar dieseltje duidelijk nog wat opwarmen.

Jury grijpt in met ronde minder, Brand over Pieterse heen

De heuvel met de balken moest volledig gelopen worden, wat zwaar in het voordeel was van Van Empel. Die was ontketend en ging zodoende de tweede ronde in met al zestien seconden voorsprong op de achtervolgsters. Ongekende verschillen na één rondje, die alleen maar groter werden na twee rondjes. Pieterse had zichzelf losgereden van Brand in de strijd om het zilver, maar gaf halfweg cross al 35 seconden toe. Brand zag haar achterstand zelfs al naar de minuut lopen.

Omdat het parcours niet uitnodigde om te verslappen, deed Van Empel dat ook niet. Helemaal niet, nadat de jury besloot om vier in plaats van vijf rondes te doen, omdat één ronde op dit parcours maar liefst twaalf minuten in beslag nam. De diesel van Brand was inmiddels opgewarmd, dus ging zij in de derde ronde over Pieterse heen. Op reeds een minuut achterstand van Van Empel kregen we zo nog wel wat strijd om zilver. Brand was de gelukkige, voor de moegestreden Pieterse. Alvarado werd vierde, voor Laura Verdonschot.

Uitslag WK veldrijden 2024 - vrouwen elite

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws