Kat-en-muis-spel in Ster van Bessèges: kopgroep houdt stand, Leroux trakteert bescheiden Franse ploeg op fraaie zege Wielrennen
Wielrennen

Kat-en-muis-spel in Ster van Bessèges: kopgroep houdt stand, Leroux trakteert bescheiden Franse ploeg op fraaie zege

Kat-en-muis-spel in Ster van Bessèges: kopgroep houdt stand, Leroux trakteert bescheiden Franse ploeg op fraaie zege

Samuel Leroux heeft verrassend de vierde etappe in de Ster van Bessèges gewonnen. De vluchtersgroep bleef het peloton knap voor en de Fransman van de bescheiden Van Rysel-Roubaix-ploeg boekte een fraaie zege. Mads Pedersen behield zijn leiderstrui.

De eerste twee racedagen van de Ster van Bessèges leverden twee sprints op en de eerste dag werd geschrapt wegens de invloed van de boerenprotesten in Frankrijk. Zodoende was het wachten op tijdsverschillen. Het parcours van de vierde etappe bood daar een perfecte route voor. De hele dag ging de weg op en af. Al vroeg probeerden heel wat renners weg te komen, waaronder favoriet Ben Healy.

Uiteindelijk duurde het een kilometer of veertig tot de kopgroep was gevormd. Het werd een vijftal en hier zaten enkele mooie namen bij: Stefan Bissegger (EF Education EasyPost), Dries De Bondt (Decathlon AG2R La Mondiale), Jonas Iversby Hvideberg (Uno-X Mobility), Samuel Leroux (Van Rysel-Roubaix) en Léo Danès (CIC U Nantes Atlantique) vertrokken en bouwden aan een mooie voorsprong. In het eerste uur legden de renners bijna vijftig kilometer af en dus ging het snel in Zuid-Frankrijk.

Kopgroep blijkt bijzonder taai, ondanks samenwerking Lidl-Trek, Groupama-FDJ en Alpecin-Deceuninck

De sterke kopgroep kreeg een minuut of drie maximale voorsprong. In het peloton controleerde het Lidl-Trek van klassementsleider Mads Pedersen samen met Alpecin-Deceuninck en Groupama-FDJ. Top diep in de finale hield de kopgroep echter goed stand. Nog altijd hadden De Bondt en co. twee minuten over na het voorlaatste colletje van de dag in aankomstplaats Méjannes-le-Clap. Het werd duidelijk dat het nog een hell of a job zou worden voor de meute om de vluchters terug te halen.

Met nog vijftien kilometer te koersen had de groep nog altijd anderhalve minuut voorsprong. Het vijftal werkte uitstekend samen. Het peloton deed verwoede pogingen om de vluchters terug te halen en de koers ging nog altijd aan de fenomenale snelheid van meer dan 45 per uur gemiddeld sinds de start. Ook Lotto-Dstny en TotalEnergies kwamen helpen, maar de voorsprong werd simpelweg niet kleiner. In de finale lag echter nog de laatste klim van de dag en het was de vraag wat die met de verhoudingen zou doen.

Peloton of vluchters? Dubbeltje op z'n kant valt richting de underdogs

De koplopers begonnen aan de Cote de Tharaux, een klim van 4,4 kilometer aan iets minder dan vijf procent gemiddeld, met nog steeds meer dan een minuut voorsprong op het peloton. Daar ontplofte de boel echter en binnen no time waren er twintig seconden af van de voorsprong van de vluchters. De Bondt kreeg het vooraan lastig, terwijl Hvideberg een eerste aanval plaatste. Ook Danès moest nu afhaken. De Bondt herstelde zich knap en keerde terug in het wiel van de Noor.

Vanuit het peloton plaatste Healy een aanval, maar de vluchters waren al begonnen aan de laatste kilometer. De Bondt en Hvideberg hadden nog twintig seconden over en dat was genoeg om het peloton voor te blijven. Als een duveltje uit een doosje kwamen Leroux en Bissegger nog terug. Het was Leroux die zijn aankomst perfect getimed had. De Fransman snelde in de laatste meters zijn vluchtmakkers voorbij en kon vol ongeloof juichen. Bissegger werd uiteindelijk nog tweede, De Bondt moest het doen met plek drie.

Uitslag etappe 4 Ster van Bessèges 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws